Hoe empowerment van vrouwen en meisjes de opwarming van de aarde kan helpen stoppen

19-11-2021

 “Hoe empowerment van vrouwen en meisjes de opwarming van de aarde kan helpen stoppen”

    De imposante tedtalk van Katherine Wilkinson over dit onderwerp raakte de deelnemers aan de SI werkconferentie van afgelopen november diep. Het werd glashelder dat gendergelijkheid een belangrijk antwoord is op de planetaire problemen.

     



    Er is al een groeiend besef dat klimaatverandering vrouwen en meisjes het hardst zal treffen, gezien alle bestaande kwetsbaarheden.  En toch…..

    Vrouwen zijn vitale stemmen en doeners voor verandering op de planeet en toch ontbreken zij te vaak of worden zelfs uitgesloten van de spreekwoordelijke vergadertafels. Te vaak genegeerd of het zwijgen opgelegd wanneer ze spreken, te vaak gepasseerd bij het plannen of investeren. Volgens een analyse gaat slechts 110 miljoen dollar wereldwijd; dat is 0,2% van alle filantropische fondsen specifiek naar vrouwen en milieu. Dat bedrag besteedde in 2017 één man aan dit ene hiernaast afgebeelde schilderij van Basquiat. Dit is niet alleen onrechtvaardig maar leidt ook tot mislukking van de strijd tegen de opwarming. 

    Uit de argumenten van Katharine noem ik twee: het onderwijs aan meisjes en familieplanning.

    Een laatste telling gaf aan dat wereldwijd 130 miljoen meisjes geen onderwijs KUNNEN/ MOGEN volgen. En dat terwijl vaststaat dat onderwijs een betere gezondheid voor vrouwen en kinderen betekent, betere financiële zekerheid, grotere zelfstandigheid thuis en in de maatschappij EN meer capaciteit om een van klimaat veranderende wereld aan te kunnen. Onderwijs geeft meer opties, aanpassingsvermogen en kracht en die winst kan ook een lagere uitstoot betekenen. 

    Direct daarmee gepaard gaat dat als meisjes langer onderwijs genieten zij er doorgaans voor kiezen om later te trouwen en minder kinderen te hebben. Dus worden de gezinnen kleiner en dat heeft dan natuurlijk direct effect op hoeveel menselijke wezens er op deze planeet leven en daarmee op de levenssystemen. 

    Qua familieplanning geldt ook het basis recht: vrijwillige reproductie. Kinderen krijgen uit vrije wil in plaats van per ongeluk is een kwestie van autonomie en waardigheid. Zelfs in de VS is nu nog steeds 45% van de zwangerschappen onbedoeld en 214 miljoen vrouwen in armere landen zeggen dat ze wel willen beslissen of en wanneer ze zwanger worden maar geen anticonceptie gebruiken, door welke oorzaak dan ook. 

    Het beteugelen van de groei van de menselijke bevolking is hier misschien een neveneffect, maar wel een krachtige, want dat kan de vraag naar voedsel, transport, elektriciteit, gebouwen, goederen en al de rest drastisch verminderen.

    Om handen en voeten aan het bestrijden van de aarde opwarming te geven is in 2014 het project Drawdown opgericht, dat nu al wereldwijd bekend is en als een grootse deskundige bron van onderzoek en wijsheid geldt. Ook de link naar dit project staat hieronder.

    Drawdown verzamelde en verzamelt kennis over oplossingen – geen ‘ooit gaat het wel eens lukken’ oplossingen – voor het verminderen van de warmtetoename en daarmee de klimaatwijzigingen, maar de 80 beste praktijken en technologieën die er nu al zijn: schone, hernieuwbare energie, inclusief zonne-en windenergie; groene gebouwen, zowel nieuwe als aangepaste; efficiënt vervoer van Brazilië tot China; bloeiende ecosystemen door bescherming en herstel; het verminderen en het recycleren van afval; het kweken van voedsel met bodemherstellende methodes; diëten met minder vlees, meer planten; en gelijkheid voor vrouwen en meisjes. Gendergelijkheid en klimaat zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

    Kortom: Soroptimisten!  Wees een boodschapper over deze materie, overal waar je ook maar kunt! 

    De reactie van één van de deelnemers van de werkconferentie: “Nu weet ik weer helemaal waarom ik Soroptimist ben en hoe belangrijk onze doelstellingen zijn en wat we daaraan doen met onze projecten en nog meer!!!!”

    De  tedtalk van Katharine Wilkinson:

    Klik hier voor het project Drawdown.

    Ingrid Blaauw

    Delen op social-media: