Op naar een inclusieve energietransitie! 

20-03-2023

Op naar een inclusieve energietransitie!

Door: Mirthe Heikens, Young Soroptimist en deelnemer Future Leaders Program van het Dutch Green Building Council

    “Kwetsbare vrouwen betalen de rekening van het schadelijke gedrag van een kleine groep welvarende mannen”.



    Op 14 november stond de klimaattop in Sharm-El-Sheikh in het teken van de gevolgen van klimaatverandering voor de levens van vrouwen. Vrouwen in ontwikkelingslanden worden het hardst geraakt, terwijl westerse mannen in belangrijke mate de oorzaak van klimaatverandering zijn. Niet alleen wordt er tijdens en na natuurrampen meer geweld gepleegd, ook is het voor vrouwen moeilijker om te vluchten, hebben ze vaak minder toegang tot bijstand en resulteert een verdere afstand tot schoon drinkwater vaak in schoolverlatende meisjes.

    Mijn drang om bij te dragen aan het verbeteren van, realistisch gezien, een klein stukje van de wereld, geef ik ook naast mijn werk in de energietransitie een plek. Ik zet me, als Young Soroptimist en lid van een wereldwijde organisatie, in voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes.

    Mijn werk en vrijwilligerswerk raken elkaar vaker dan je denkt. De gevolgen van genderongelijkheid in relatie tot klimaatverandering lijken in Nederland een ver-van-ons-bedshow. Toch blijkt met de energiearmoede in Nederland, dat het vooral vrouwen zijn die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Oneerlijk. Al helemaal als je bedenkt dat duurzame gedragsaanpassingen eerder landen bij vrouwen dan bij mannen. Je hebt, zeker met de stijgende prijzen, echter wel de middelen nodig. De gemiddelde elektrische rijder is niet voor niets nog steeds een hoogopgeleide witte man.

    Onderzoeker Mariëlle Feenstra roept op tot ‘klimaatrechtvaardigheid’. Dat is klimaatbeleid waarmee de baten en lasten van klimaatverandering rechtvaardiger worden verdeeld. En dus ook richting vrouwen. Vrouwen blijken ondervertegenwoordigd te zijn in klimaatgerelateerde beroepen. Voor een goed klimaatbeleid, voor iedereen, is een diverse groep beleidsmakers nodig. Ik ben er trots op dat ik bij het Ministerie van BZK mijn kleine steentje bij kan dragen door me in te zetten voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving en een energietransitie waaraan iedereen mee kan doen. En ik weet na deze COP-27 (klimaattop, red.) weer des te beter waar ik mijn motivatie uit put! 

    Onlangs verscheen deze column in de Dutch Green Building Council.

    Delen op social-media: