Over daderschap in de Unie

24-11-2023

Over daderschap in de Unie

Door: Marga Akkermans, lid redactie De Soroptimist
Foto’s: Karin van der Kar

    Bij het afscheid van een president verwacht je een overzicht van bereikte resultaten. Zo niet bij Lotta. Zij vertelt liever over haar rolopvatting, haar persoonlijke ervaringen en ideeën.



    Lotta Croiset van Uchelen tijdens een moment van reflectie: “Mijn presidentschap heb ik intens beleefd. Het heeft mij een boost aan zelfvertrouwen gegeven. Komend uit een mannenwereld, was ik benieuwd naar hoe het er bij een organisatie van vrouwen aan toe gaat. De andere bestuursleden en ik hebben 76 clubs bezocht. Dan kom je van alles tegen, net als in de maatschappij. Hanteert een club bijvoorbeeld een leeftijdsgrens, dan praat je over leeftijdsdiscriminatie. Dat moet dan, vind ik, wel gezegd worden. Ik ben van de duidelijkheid en zie mezelf en het bestuur van een organisatie niet als de moeder van de leden. En natuurlijk soms wel.”

    “Komt iemand met een idee naar het bestuur, dan verwacht ik dat diegene ook de verantwoordelijkheid neemt voor de onderbouwing en de uitvoering ervan. Dat noem ik daderschap. Je kop boven het maaiveld uitsteken en heilige huisjes afbreken, kunnen daar aspecten van zijn. Maar ook je fouten toegeven: ‘sorry voor wat er fout ging, en nu gaan we verder met de oplossing.’ Het schijnt dat mannen daar kordater in zijn dan vrouwen. Vrouwen hoor ik dan zeggen: ‘wij vrouwen blijven maar dooretteren’, en labelen dat als iets negatiefs. Dat doet me zo’n pijn, dat vrouwen zichzelf dan afkraken en minderwaardig voelen. Het een is niet beter dan het ander, het zijn verschillende manieren om iets te benaderen. Zie jezelf niet als slachtoffer omdat je vrouw bent. Mannen zijn echt niet beter. Ze hebben nogal wat op hun kerfstok. ‘Dooretteren’ is ook een vorm van volhouden. Zo ben je dader in plaats van slachtoffer.”
    Kortom, laat niet een man definiëren waar een vrouw goed of slecht in is.

    “Ik heb wel gemerkt dat mijn benadering niet voor iedereen vanzelfsprekend was. Omgekeerd geldt dat overigens ook. Sommige reacties waren in mijn ogen nogal agressief van toon, daar keek ik wel van op. Lag het aan mij, is het de tijdgeest? Mijn directheid zal niet voor iedereen makkelijk zijn geweest. Maar met ons daderschap is er wel veel in gang gezet en bereikt: nieuwe statuten, een nieuwe IT-structuur, de nodige app-groepen, een gedragen Advocacy-aanpak, ActieF, een jaarlijkse RvA ’s avonds met de overzeese gebiedsdelen.”

    Lotta kan zelf ook emotioneel reageren, met soms pittige teksten. “Ook dan toon ik mijn daderschap, mijn verantwoordelijkheid, niet bedoeld om de ander te krenken maar om mijn ongenoegen te verwoorden over wat er gaande is. Duidelijkheid gaat niet over de persoon maar over wat je denkt over een onderwerp. Ideaal voor de communicatie én duidelijk zijn over de inhoud én respectvol omgaan met de ander. Speel op de bal en niet op de man.”

    Dit is ook haar advies als het over communicatie gaat: “Op beide gebieden hebben we nog heel wat te winnen. In een goed functionerend systeem is daderschap op de inhoud en respect tonen voor de mening van de ander onmisbaar.”

    Na een gesprek met Lotta heb je altijd iets om over na te denken.

    Uit De Soroptimist oktober 2023

    Delen op social-media: