Zij was ook Soroptimist: Gré Keller

25-11-2022

Zij was ook Soroptimist: Gré Keller

Door: Ineke van Hofwegen

    Het Gré Kellerhuis in Epen, een geliefde plek voor veel Soroptimisten om een weekje vakantie te houden. Maar wie was die Gré Keller? En waarom draagt het huis haar naam?



    Gré kwam in 1914 in Rotterdam ter wereld als Grietje Pleuna Maria van Dijk. Zij werd onderwijzeres in een klein dorpje in de buurt van Rotterdam en ontmoette daar Adriaan Keller, de zoon van een boerenechtpaar op het eiland van Dordrecht. De ouders van Adriaan waren erg blij met Gré. Adriaan was namelijk doof geboren en zijn ouders hadden nooit gedacht dat hij de boerderij zou kunnen overnemen. Ja, misschien met een sterke vrouw naast zich. En die sterke vrouw was Gré! Dat sterk zijn, was ook wel nodig, want het ging om een boerenbedrijf met 80 hectare grond eromheen en een eigen toegangsweg van 2,5 km. Het lieve onderwijzeresje werd een zakelijke en eerlijke boerin.

    Zij hield van haar man en had respect voor hem. Samen runden zij het bedrijf, waarbij Gré de zakelijke kant en het onderhandelen op zich nam. Zij communiceerde met Adriaan via liplezen, op het gebruik van gebarentaal rustte in die tijd nog een taboe. Haar stem gebruikte zij hierbij alleen als de kinderen in de buurt waren.

    Gré was, naast een zakelijke boerin, ook een sociaal actieve vrouw. Samen met een aantal vriendinnen richtte zij direct na de Tweede Wereldoorlog de bond van plattelandsvrouwen op en in 1952 stond zij aan de wieg van Soroptimistclub Dordrecht. Via deze club kwam ik in contact met Truus Treep, een clublid dat Gré goed gekend heeft. Gré was een vriendin van haar moeder en Truus bracht als kind vele uren door op de boerderij van ‘tante Gré’. Het Soroptimisme werd haar met de paplepel ingegoten. Binnen de club luisterde men naar Gré. Zij had een duidelijke mening en werd al snel president. Ook landelijk werd ze actief. In de periode 1962 tot 1964 was Gré president van de Unie en maakte zij vele reizen naar het buitenland, waar zij altijd contact zocht met Soroptimisten ter plekke. Een mooie anekdote is dat zij op reis in Israël in het ziekenhuis terecht kwam. Gebruikelijk was daar dat de familie de verzorging op zich nam. Gré belde met háár familie, zijnde de Soroptimisten in Israël en de verzorging was geregeld. In 1971 vond ze het nodig dat Truus als jonge vrouw van 24 jaar Soroptimist werd, een Young Soroptimist ‘avant la lettre!’. Gré vond dat dat bij een goede opvoeding hoort.

    Door kleindochter Grietje Keller is in 2016 de film Oma Keller gemaakt. Hierin zie je dat Gré ook andere kanten had. In deze film blikken haar beide zoons terug op een moeder, voor wie ze enerzijds bewondering hadden, maar die ook dwingend kon zijn en een flinke stem had in de keuzes die haar zoons maakten bij het volwassen worden.

    Gré overleed in 1978 vrij plotseling aan een hartkwaal. Na haar overlijden werd de boerderij verkocht. In diezelfde periode werd door de Unie het vakantiehuis in Epen aangekocht. Het geld daarvoor werd bijeengebracht door donaties van Soroptimisten, waaronder Gré en ter nagedachtenis aan deze president die veel voor de Unie betekend had, kreeg het huis de naam Gré Kellerhuis. Geïnteresseerd geraakt? Bekijk dan de film Oma Keller!

    Bronvermelding

    • Interview met Truus Treep, lid Soroptimist club Dordrecht
    • De film Oma Keller op YouTube
    • Archief van de Unie

    Uit De Soroptimist jaargang 90 nr 1

    Delen op social-media: