Genomineerden Carla Atzema Soroptimistprijs 2024

Genomineerden Carla Atzema Soroptimistprijs en Publieksprijs 2024

Wie van de genomineerden gaat de Carla Atzema Soroptimistprijs van € 25.000 winnen?  De jury gaat onder leiding van Jannet Vaessen deze moeilijke keus maken. Daarnaast kan iedereen meestemmen voor de publieksprijs op deze website.
De beide prijzen worden uitgereikt op 4 april 2024 in Pakhuis de Zwijger. Het wordt een feestelijke avond met de genomineerden, de jury, vele journalisten en Soroptimisten uit België en Nederland.
De jury wijst dit jaar ook weer een aanmoedigingsprijs aan. Daarvoor zijn drie kandidaten geselecteerd. Lees meer.

Publieksprijs

Alle vijf genomineerden zijn ook kanshebber voor de publieksprijs die tegelijkertijd wordt georganiseerd. Dankzij de donatie van Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen uit Haarlem gaat de winnaar van de publieksprijs met € 5.000 naar huis.
Net als de Soroptimisten zet deze stichting als vermogensfonds in op de economische zelfstandigheid van vrouwen en meisjes en hun toekomstperspectief. Wij slaan de handen ineen om meer aandacht te krijgen voor dit onderwerp in de media.
Vanaf 25 februari kun je stemmen op deze website op een van de vijf genomineerden. De stemming sluit op 3 april.

Genomineerden

Samira Azabar & Ida Dequeecker

TitelBOEH!
Soort productboek
OnderwerpBOEH! analyseert de samenhang van seksisme, racisme en islamofobie in een veelzijdige, schriftelijke neerslag. Het boek geeft een beeld van de jarenlange (juridische) acties, een heldere visie op intersectioneel feminisme en biedt inspiratie in de vorm van gedichten en essays.
Link naar meer informatiehttps://boeh.be

Als feministisch en antiracistisch collectief strijdt BOEH! voor het zelfbeschikkingsrecht van iedere vrouw over haar eigen doen en laten, over haar lichaam en leven. De keuzevrijheid om al dan niet een hoofddoek te dragen staat daarbij centraal. In het BOEH! boek blikken we terug op de strijd die we al vijftien jaar voeren, delen we onze expertise en opgedane inzichten, en reflecteren we op de weg voor ons. Omdat we een vrijwilligerscollectief zijn en geen structurele subsidies ontvangen, hopen we met deze prijs onze werking verder te professionaliseren en uit te breiden. 


Amy-Jane Gielen

TitelLieve man, lieve overheid
Soort productLinkedIn posts
OnderwerpMet haar columns op LinkedIn maakte Amy-Jane Gielen een einde aan de overheidscampagne: ‘Wil je meer werken, laat het merken!’ Haar boodschap: ‘enkel het aansporen van vrouwen om meer te werken zonder de structurele problemen aan te pakken is seksistisch en bovendien zeer ineffectief.
Link naar inzendinghttps://www.evidencebasedwork.com/linkedin-columns/

Dr. Amy-Jane Gielen, politicoloog en ondernemer met 16 jaar ervaring. Het is haar missie om beleid met impact te maken. Als spreker en coach versterkt ze bovendien de zichtbaarheid en zelfontwikkeling van ondernemende vrouwen. Haar LinkedIn columns ‘Lieve man/lieve overheid’ over de overheidscampagne ‘Wil je meer werken? Laat het merken!’, kregen meer dan 4,8 miljoen views. Mede daardoor ging de campagne offline. Amy-Jane schrijft momenteel #FixHetSysteemNietDeVrouw waarin ze de ongelijkwaardige positie van vrouwen bespreekt én aanbevelingen doet hoe dit te doorbreken.


Fixdit

TitelOptimistische woede
Soort productmanifest
OnderwerpDit pamflet laat zien hoe de mechanieken van de literaire wereld in het nadeel van vrouwelijke schrijvers (van kleur) werken. Elke bijdrage focust op een ander aspect van de positie van de vrouwelijke auteur en de weergave van de vrouw in literatuur. Het wakker schudden is een stap in de goede richting.
Link naar meer informatiehttps://fixdit.nu

den haag, 25-9-2022. foto serge ligtenberg, fixdit

Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Door o.a. het manifest ‘Optimistische Woede’, de Fixdit podcast, essays en open brieven wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten. Zo willen ze de canon uitbreiden met het werk van belangrijke vrouwelijke auteurs. 


Liesbeth Indeherberge

TitelPano: Geweld tegen vrouwen
Soort productdocumentaire
OnderwerpIn een beklemmende reportage maakt Liesbeth Indeherberge pijnlijk duidelijk hoe vrouwen, die het slachtoffer zijn van partnergeweld, door het maatschappelijk systeem in de steek worden gelaten. Er gloort hoop door intensievere samenwerking van politie, parket en maatschappelijk werk.
Link naar inzending https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/01/getuigenissen/

Liesbeth Indeherberge werkt ondertussen 20 jaar als journaliste bij de Belgische publieke omroep VRT. Verhalen vertellen is altijd haar drijfveer geweest en daarbij kwam ze opvallend vaak bij vrouwen terecht. Het medium wisselde al eens – Liesbeth begon met radioreportages, dan justitieverslaggeving en vervolgens reportages voor televisie – maar de focus is altijd gericht op dat persoonlijke verhaal dat een breder maatschappelijk probleem of onderwerp in zich draagt. Kijkers, luisteraars én beleidsmakers raken door op het eerste gezicht kleine getuigenissen.


Suzanna Jansen

TitelDe omwenteling of de eeuw van de vrouw
Soort productboek
OnderwerpIn verhalende vorm schetst Suzanna Jansen maatschappelijke veranderingen in de afgelopen 100 jaar vanuit het perspectief van de vrouw. Ze toont hoeveel strijd onze moeders en oma’s hebben moeten voeren voor gelijke rechten. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar deze staan onder druk. 
Link naar meer informatiewww.suzannajansen.nl/de-omwenteling

Schrijfster Suzanna Jansen onderzoekt in haar boeken het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen. Ze debuteerde met Het pauperparadijs over armoede via de vrouwelijke familielijn, schreef Ondanks de zwaartekracht over de noodzaak van kunst en Wael het verhaal van een jongen in Syrië. Eerder was ze freelance-correspondent in Moskou. Haar loopbaan begon als balletstudente en directiesecretaresse. Dat laatste vond ze een zeer leerzaam, onderschat beroep.


Aanmoedigingsprijs

Naast de vijf genomineerden zijn dit jaar drie inzendingen voorgedragen voor de aanmoedigingsprijs. Stuk voor stuk veelbelovende makers en onderwerpen. We willen hen stimuleren om vooral door te gaan in dit vak. De jury bepaalt wie deze prijs krijgt.
De prijs van € 2.500 wordt ter beschikking gesteld door stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen.
Kandidaten voor deze prijs zijn:

Tim Gouw

met het krantenartikel Nee mannen, Jullie doen nog niet genoeg in huis.

https://dethuisblijfvader.nl/

Cigdem Yuksel & Maartje Duin

met de podcast Moslima

www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/fragmenten/moslima.html


Tessel Ten Zweege

met het boek Dat zou jij nooit toelaten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dat_zou_jij_nooit_toelaten

Delen op social-media: