Abortusrecht in VS onder druk

05-05-2022

Abortusrecht in VS onder druk

    Het Amerikaanse Hooggerechtshof lijkt op het punt te staan om het landelijk recht op abortus af te schaffen. De verschillende staten kunnen dan elk apart bepalen hoe hun abortuswetgeving eruitziet. Oklahoma heeft alvast per direct een aangescherpte abortuswet ingevoerd: abortus is daar na zes weken alleen nog toegestaan in noodgevallen. Iedereen die helpt bij of aanzet tot abortus is daarna strafbaar, boetes tot 10.000 dollar zijn mogelijk. Dat lijkt op het ‘klikspaansysteem’ dat Texas vorig jaar invoerde.



    “Ieder individu heeft het recht om vrij en verantwoordelijk te beslissen – zonder discriminatie, dwang en geweld – om de hoogste standaard van seksuele en reproductieve gezondheid te bereiken”, stelt Soroptimist International of Europe. Met deze wetswijziging wordt Amerikaanse vrouwen juist dit zelfbeschikkingsrecht ontnomen.

    Dat is een nieuwe backlash voor vrouwenrechten in de Verenigde Staten. Het overgrote deel van de Amerikaanse staten is anti-abortus. Afschaffing van het landelijk recht op abortus is dan ook heel slecht nieuws voor vrouwen in die staten. Vooral voor de vrouwen die geen geld of mogelijkheden hebben om naar Californië, New York of een andere staat te reizen waar abortus wel is toegestaan. Meer ongewenste zwangerschappen en meer onveilige abortussen lijken onvermijdelijk.

    Michelle Bachelet, voormalig Executive Director van UN Women betoogde al in 2012:  “Elk jaar sterven 47.000 vrouwen door onveilige abortussen. Complicaties van zwangerschap en bevalling zijn doodsoorzaak nummer één onder jonge vrouwen van 15 tot 19 jaar wereldwijd. (…) Wat hier echt op het spel staat, is het recht op leven: het recht van een vrouw op leven en alle andere mensenrechten waar elke vrouw recht op heeft.”

    En hoe zouden de criminaliteitscijfers in de Amerikaanse grote steden zich over 20 jaar ontwikkelen? Donahue en Levitt onderzochten de opmerkelijke daling van de criminaliteitscijfers in de 90-er jaren van de vorige eeuw en toonden een verband aan met de legalisering van abortus in 1973 – ongeveer 20 jaar eerder. De sociaal-economische situatie van ongewenste kinderen is vaak slechter en die levensomstandigheden kunnen een voedingsbodem zijn voor crimineel gedrag. Moeten we weer 20 jaar wachten om de effecten van het huidige beleid te zien?

    Op zaterdag 7 mei om 13 uur vindt een solidariteitsdemonstratie plaats op de Dam in Amsterdam.

    ‘We leave no woman behind’

    Delen op social-media: