Deze 100-jarige Soroptimist zorgde voor een kleine revolutie

12-12-2020

Deze 100-jarige Soroptimist zorgde voor een kleine revolutie

Dankzij deze Soroptimist – Meta van Beek – worden alle (ongetrouwde) vrouwen aangesproken met mevrouw. Dit is hoe zij dat voor elkaar kreeg.



    Ze is 100 jaar, was Soroptimist en de eerste Ombudsvrouw. Meta van Beek zorgde ervoor dat alle vrouwen ‘mevrouw’ zijn. En dat bleek eigenlijk gemakkelijker voor elkaar te krijgen dan gedacht.

    Ik kwam bij Meta terecht naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad. Zij bleek op 12 augustus 100 jaar te zijn geworden, was de eerste ombudsvrouw in Nederland én was Soroptimist geweest. Volop redenen om haar een bezoek te brengen in haar appartement in Deventer met uitzicht op de IJssel. Er ontstond een geanimeerd en boeiend gesprek, dat ons beiden goed beviel of, zoals Meta het uitdrukte: ‘We zitten echt als Sorren met elkaar te praten.’

    Opgegroeid in Amsterdam

    Meta is opgegroeid in Amsterdam. In haar jeugd krijgt zij een nare ervaring als op haar 11de jaar haar moeder het gezin plotseling verlaat. Zij blijft achter met haar broer en drie zussen bij een vader, die niet echt een liefdevolle aanpak heeft. Dit heeft de rest van haar leven beïnvloed. Zelf noemt zij het bindingsangst en pas onlangs ontdekte ze dat dat zover gaat dat zij altijd de neiging heeft om dingen die goed gaan af te breken. Wat huiselijk geweld al niet met iemand kan doen!

    Na haar opleiding tot verpleegkundige en later de sociale academie werkt Meta als inspectrice bij de arbeidsinspectie in Den Haag. Het is in die periode dat zij het voor elkaar krijgt dat ongetrouwde vrouwen voortaan met mevrouw worden aangesproken in plaats van met mejuffrouw. Zij leest mij voor wat ze naar het ministerie van Sociale Zaken heeft gestuurd om dat te bereiken:

    ‘Een nieuwe tijd, een nieuwe norm
    Voor vrouwen dezelfde aanspreekvorm Want iedere man, hetzij jong of oud
    Noemt men mijnheer, al is hij niet getrouwd
    Schaf daarom af het woord juffrouw
    En zeg en schrijf voortaan mevrouw’

    Tot haar verbazing wordt dit direct opgepakt door de heren van alle ministeries en tal van ondernemingen in Nederland. Dit is ook de periode dat zij Soroptimist wordt bij club Scheveningen. Dat paste uitstekend bij haar behoefte om het denken over vrouwen te veranderen en te verbeteren en het is ook aan het lidmaatschap te danken dat zij de eerste ombudsvrouw van Nederland wordt. De feministische groep ‘Dolle Mina’ was op zoek naar iemand, die over vrouw en arbeid kon praten en kwam via de Soroptimisten bij Meta terecht.

    Nog altijd zinvol bezig

    Zo rond haar 50ste verhuist Meta naar Deventer en op mijn vraag waarom ze daar geen lid werd, vertelt zij: ‘Ik heb je toch verteld dat ik de neiging heb alle dingen die mooi zijn, af te breken’. Jammer, want door het hele gesprek heen proef je de verbondenheid met het Soroptimisme.

    Nog altijd is Meta actief. Zij vindt het belangrijk ‘zinvol’ bezig te zijn en is een kei in het spelen met taal. Op dit moment houdt de naam van de Voed-

    selbank haar bezig. ‘Mensen halen daar geen voedsel. Voedsel wordt in Artis klaargemaakt voor de dieren. Bij de voedselbank haal je een levensmidde- lenpakket’. De naam die zij graag zou willen zien’ is ‘Super zonder kassa’. En geloof maar dat zij er haar best voor doet dit te bereiken. Meta is een vrouw om met plezier mee in gesprek te zijn. Ik verheug me er op haar deze aflevering van De Soroptimist  te gaan brengen.

    tekst en foto: Ineke van Hofwegen

    Delen op social-media: