Lespakket Let’s Orange the World wint bienniumprijs!

22-10-2023

Lespakket Let’s Orange the World wint bienniumprijs!

    Jaarlijks kent Soroptimist International of Europe (SIE) ‘Best Practice Awards’ (BPA) toe aan projecten van Soroptimistclubs die als beste, effectiefste of bijzonderste voorbeeld dienen voor ons allen. Er worden prijzen toegekend voor elk van de categorieën: onderwijs, empowerment, geweld tegen vrouwen, gezondheid en voedselzekerheid, en duurzaamheid, en één project wordt gekozen als beste Unieproject. Dit jaar was er ook een speciale prijs voor nieuwe leden en zichtbaarheid én een bienniumprijs. Deze bienniumprijs is gewonnen door het door onze Unie ingediende project Lespakket Let’s Orange the World. Proficiat aan de initiatiefnemers van dit project, de Soroptimistclubs De Bilt-Bilthoven en Isalania Zwolle-Kampen!



    SIE President Carolien Demey: “Om het bienniumthema We Stand up for Women kracht bij te zetten reiken wij een speciale prijs uit aan het project dat het beste invulling geeft aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen SDG 4 – Kwaliteitsonderwijs en SDG 5 – Gendergelijkheid en dat in lijn is met het beleid van SIE 2019-2025.”

    Op de Governors’ Meeting van SIE (de algemene ledenvergadering van SIE) 21-22 oktober in Bratislava, werd bekend gemaakt dat de bienniumprijs is gewonnen door het project Lespakket – Let’s Orange the World, een project dat in 2021 werd gestart door Tjitske Visscher van club De Bilt-Bilthoven en Hilde van Werven en Kitty de Vries van club Isalania Zwolle-Kampen. Gedurende de OtW campagnes van 2021 en 2022 werd er lesgegeven met het door hen in samenwerking met educatieve uitgever Seneca ontwikkelde pakket en dat gaat ook dit jaar weer gebeuren, op nóg meer scholen! Het in Bratislava aanwezige team van Soroptimisten van onze Unie, waaronder president Lotta van Uchelen en onze gouverneurs, zijn supertrots dat dit project zo is bekroond en bedanken en feliciteren met name de initiatiefnemers maar ook alle andere Soroptimisten die zich hebben ingezet en nog inzetten voor het gebruik van dit mooie lespakket op scholen door heel Nederland.

    Hier lees je wat in de brochure Soroptimist International Best Practice Awards 2023 staat over dit project (in het Engels)

    Lespakket: Wat kan jij doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen?

    Nederlandse Soroptimisten zijn al een aantal jaar betrokken bij een grootschalig project dat onderwijs combineert met bewustwording van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit project richt zich op de volwassenen van morgen die een beslissende rol zullen spelen in het aanjagen van verandering.

    Een aanzienlijk aantal tieners heeft te maken met gewelddadige relaties. Dit is verontrustend omdat het voorkomt tijdens een cruciale ontwikkelingsperiode, waarin de eerste romantische relaties bijdragen aan identiteitsvorming en het verkennen van intimiteit en emotionele, relationele en seksuele vervulling.

    Met dit project wilden de initiatiefnemers geweld aankaarten, bespreken en tegengaan. Het doel was om taboes rond geweld te doorbreken en jongeren aan te moedigen om erover na te denken. Soroptimisten van twee Nederlandse clubs, SI Isalania Zwolle-Kampen en SI De Bilt-Bilthoven, werkten samen met uitgeverij Seneca om een lespakket te ontwikkelen dat jongeren vaardigheden aanreikt om om te gaan met gendergerelateerd geweld en dit te voorkomen. Dit lespakket is beschikbaar voor alle scholen in Nederland en België.

    In de aanloop naar de Orange the World campagnes van 2021 en 2022 hebben leden van SI Isalania Zwolle en SI De Bilt-Bilthoven webinars georganiseerd voor Soroptimisten en voor docenten van plaatselijke middelbare scholen, om hen te ondersteunen bij het geven van de lessen.

    Hoogtepunten:

    · In 2021 werd de les gegeven aan ongeveer 800 leerlingen op 5 scholen.
    · In 2022 werd het lespakket verder verbeterd op basis van de ervaringen en meer Soroptimistclubs en scholen deden mee met de webinars. Het lespakket werd door hen nog meer verspreid resp. gebruikt. Dat werd in dat jaar gegeven aan ongeveer 3.000 leerlingen op 18 scholen.

    Het lespakket bestaat uit:

    · Een informatieve PowerPoint over de prevalentie en de aard van gendergerelateerd geweld, hoe het zich ontwikkelt, preventiestrategieën en de Orange the World campagne, en met discussiepunten voor de leerlingen,
    · Filmpjes waarin twee ervaringsdeskundigen, van wie één oudleerling was van een school waar de les werd gegeven, hun verhaal vertellen,
    · Een praktische opdracht om posters te maken die de bewustwording over het onderwerp vergroten en/of preventie ervan kunnen bewerkstelligen.

    Dit project geeft leerlingen handvatten om geweld te helpen voorkomen. Het leert hen zich uit te spreken als zij bijstander zijn of zelf met geweld te maken krijgen. En het bevordert de dialoog tussen tienermeisjes en -jongens. De initiatiefnemers zijn vastbesloten om deze les verder uit te rollen, zodat de voordelen die het oplevert ook voor volgende generaties voelbaar zullen zijn!

    LINKS:
    Link naar het lespakket
    Link naar het filmpje van ervaringsdeskundige Tessel uit het lespakket:

    Lees vooral over alle bijzondere prijswinnende projecten in deze brochure.

    Delen op social-media: