‘Masker 19’ als nieuwe aanpak voor huiselijk geweld in coronatijd

Categorie: Uit De Soroptimist

‘Masker 19’ als nieuwe aanpak voor huiselijk geweld in coronatijd


‘Masker 19’ als nieuwe aanpak voor huiselijk geweld in coronatijd

Huiselijk geweld? Tweede Kamerlid Kirsten van de Hul wéét wat het is. Daarom maakte zij zich hard voor een laagdrempelige meldcode. Zo lukte dat.

Coronacrisis: gedwongen thuisblijven, spanningen in het gezin, elkaar de hele dag op de lip zitten, dreigende werkloosheid, financiële zorgen, drukke kinderen… dan ligt huiselijk geweld ligt op de loer. En dan?

‘Vrouwen zijn in turbulente, onzekere tijden vaker slachtoffer van geweld achter de voordeur. Zeker nu veel mensen thuis zitten en niet gemakkelijk hulp kunnen zoeken. Dat moet anders’, vond PvdA-Tweede Kamerlid en ervaringsdeskundige Kirsten van den Hul. ‘Het is ongelooflijk moeilijk om de stap naar een melding te zetten.’ Haar eigen ervaringen sterken haar nu als Kamerlid extra hard te knokken voor het invoeren van nog laagdrempeliger manieren van melden. Ze trok aan de bel bij minister De Jonge van Volksgezondheid en haar oproep werkte. Vrouwen die lijden onder huiselijk geweld kunnen zoals altijd contact opnemen met hulpverleningsorganisaties als Veilig Thuis of de politie, maar de nieuwste en meest vindingrijke weg is wel met de boodschap masker 19 naar de apotheek.

Meldcode huiselijk geweld

Dat werkt als volgt: bij de balie van de apotheek geef je aan masker 19 te willen bestellen. Vanwege de vraag naar mondmaskers valt die bestelling bij andere patiënten niet op. Na die vraag volgt altijd actie voor hulp. Als je alleen bent belt de apotheker met jou naar Veilig Thuis. Is je gewelddadige partner in de buurt, dan meldt de apotheker je hulpvraag daar zelf. Hulporganisaties als Veilig Thuis verlaagden de drempel voor meldingen door ook app- en chatdiensten aan te bieden. Deze werkwijze sluit aan bij de oproep van secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres: ‘We moeten manieren vinden waarop vrouwen toch hulp kunnen zoeken, zonder dat de dader daarachter komt.’

Huiselijk geweld stopt niet vanzelf

In deze noodaanpak werken de ministeries van Volksgezondheid en van Justitie samen met Veilig Thuis en apothekersorganisatie KNMP. Advertenties en spotjes brengen de acties onder de aandacht onder het motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’. De oproep geldt niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor hun omgeving. ‘Nu mensen elkaar minder treffen op verjaardagsfeestjes, school of de sportclub, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. Daarom is het extra van belang dat de omgeving de wegen kent om iets te doen’, aldus de tekst van de nieuwe campagne.

Initiatieven in Frankrijk, Spanje en Australië

Vergelijkbare initiatieven vind je ook elders. Frankrijk was nog maar een week in lockdown of de cijfers van huiselijk geweld rezen al de pan uit. De Franse regering presenteerde al snel het codewoord masker 19. Net als in Spanje kunnen vrouwen in nood bij de apotheker om masker 19 vragen, waarna een hulptraject start. Landen kozen heel bewust voor de apothekers, omdat slachtoffers van huiselijk geweld relatief vaak medicamenten aanschaffen en apothekers strenge privacyregels hanteren.
Ook vanuit Australië komen berichten over meer huiselijk geweld in coronatijd. Men hoopt op een gunstig effect van een specifiek telefoonsysteem: wie 999 belt krijgt een hulpdienst aan de lijn. Wie niet kan praten kan 55 intoetsen. De plek vanwaar de vrouw in nood belt wordt uitgepeild en de politie komt langs.

Tekort opvangmogelijkheden na huiselijk geweld

Naast enthousiaste reacties op deze aanpak kwam er ook kritiek. ‘Bravo! En dan? Terechtkomen in een wereld van wachtlijsten?’ Kirsten van den Hul: ‘Helemaal mee eens, wachttijden zijn vaak veel te lang en juridische processen zijn slopend. Er is nog een lange weg te gaan.’ In Nederland is de roep om extra opvangmogelijkheden groot. In Frankrijk zijn hotelkamers beschikbaar die door de overheid worden betaald. In Duitsland huren verschillende gemeenten leegstaande hotels.

Soroptimisten zetten zich in voor Orange the World

Van 25 november tot en met 10 december vragen Soroptimisten samen met Zonta Nederland en UN Women Nederland aandacht voor geweld tegen vrouwen. Dat doen zij met de campagne Orange the World. Meer weten over alle activiteiten? Kijk dan hier.

Tekst: Coosje Hoekstra

Delen op social-media: