Onze Unie 95 – De jaren 2000-2010

23-11-2023

Onze Unie 95 – De jaren 2000-2010

Door: Marion de Graaf, lid nieuwsbriefteam

    In het eerste decennium van deze eeuw waren de rode draden in De Soroptimist vreedzaamheid, rechtvaardigheid, veiligheid, leefbaarheid en gezondheid.



    In de rubriek Werkveld “Mensenrechten en de positie van de vrouw” wordt begin 2000 geijverd voor het bouwen aan een cultuur van vrede. Om met de woorden van Adri Kemps, destijds directeur van Amnesty International Nederland, te spreken: “We hebben net een eeuw afgesloten die de mensenrechten beschreef en die ze tegelijkertijd afschreef als nooit tevoren. In die eeuw zijn meer dan 120 miljoen mensen gestorven in oorlogen en sterven er 60.000 per dag door systematische en gewelddadige schendingen van de mensenrechten.”

    Soroptimist International is één van de organisaties die tegen dit onrecht opstaat door het schrijven over deze schendingen en vraagt door bewustwording, advocacy en actie wereldwijd aandacht voor dit thema.
    Uit latere jaarrapportages blijkt dat dit vruchten heeft afgeworpen; steeds meer clubs gaan met andere clubs samenwerken en projecten ontwikkelen die zich richten op mensenrechten, met name vrouwenrechten, zowel met clubs in eigen land als met clubs in de getroffen landen (om een paar te noemen: Oost-Europa, Afrika en Suriname), met als gevolg socialisatie, begrip voor elkaars cultuur en friendship.

    Zo ontmoette Marieke Sanders-ten Holte, voormalig lid van het Europees Parlement, in 2004 Nana Annan, de vrouw van Kofi Annan. Zoals mevrouw Annan het verwoordde: “Veel Afrikaanse landen hebben nu regels opgesteld voor vrouwenparticipatie en je ziet ook verbeteringen en een grotere deelname van vrouwen in parlementen en op regionaal niveau. In veel landen zijn quota ingesteld en wordt er veel geïnvesteerd in voorlichting. Het blijft echter noodzakelijk dat vrouwen over de hele wereld er steeds op hameren dat vrouwen op alle fronten volwaardig moeten kunnen participeren in politiek en maatschappelijk leven.”

    Een fraaie verwoording van waar wij Soroptimisten voor staan.

    Status bij de Verenigde Naties

    Bovengenoemd werkveld kent naast het thema cultuur van vrede ook het thema Vouwen tegen Geweld. Dit werkveld heeft in 2004 via het werkveld International Goodwill & Understanding geleid tot onze consultatieve status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties en bij een aantal programma’s van de VN. De gedachte is met deze status ons met het Europese thema Women Building Peace aan te sluiten bij de speerpunten van de VN, namelijk meer aandacht voor en ondersteuning van projecten die gericht zijn op bemiddeling bij conflicten en vredesopbouw. Heidrun Konrad, president van de Federatie Europa 2003-2005, koos overigens het thema ‘Women Building Peace’ voor haar bestuursperiode. Ik citeer: “De tijd verstrijkt, de problemen blijven”. Een aspect waar we nu in de wereld nog steeds mee kampen.

    Nederlandse Vrouwenraad

    In vele edities verschijnt een bijdrage van de Nederlandse Vrouwenraad (NVR). Met twee vertegenwoordigers heeft de Unie een duidelijk gezicht in de NVR.

    In het werkplan van 2005 vallen onderwerpen als emancipatie, gendergelijkheid en gendermainstreaming op. Aandacht is er ook voor ‘Vrouwen voor Water’ en ‘Vrouwen, eicellen en genen’. Ook vindt in 2005 een conferentie over duurzame ontwikkeling naar een duurzame samenleving plaats.

    Al deze onderwerpen moeten leiden tot bewustwording van het eigen en het nationale emancipatieproces. De uitkomsten van de besprekingen en de aanbevelingen worden gecommuniceerd met de overheid en vrouwenorganisaties.

    Waterbeheer

    Destijds was waterbeheer, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden, ook een belangrijk thema.
    In ons land denkt en werkt het Waterschap mee om zo goed mogelijk beheer van natuur te bewerkstelligen. Hoe gezegend zijn wij t.o.v. mensen elders in de wereld. Zo lezen we dat ruim 1 miljard mensen geen toegang heeft tot veilig drinkwater, terwijl 2,9 miljard het zonder goede sanitaire voorzieningen moet doen. Het thema water zorgde voor slagzinnen als: “zonder water geen leven” en “denk mondiaal, handel lokaal”.

    Als boerin participeert Soroptimist Gezina Middag, club Zwolle, in het Waterschap. “Te vaak wordt boeren verweten dat zij het milieu verzieken, door mest en bestrijdingsmiddelen. Maar zij zijn niet de grootste vervuilers, dat zijn de mensen zelf. Bijvoorbeeld door de enorme hoeveelheid huishoudelijk afvalwater dat gezuiverd moet worden. Zonder boeren zouden we niet zo veel mooie natuur hebben”, aldus Gezina. 

    In 2009 vindt het eerste officiële congres van de Europese Federatie van SI plaats. Beoogd wordt een bijdrage te leveren aan het Millenniumdoel nr. 7 “In 2015 het aantal mensen zonder toegang tot veilig water gehalveerd te hebben ten opzichte van 1990”. 

    Gezondheid

    In 2006 vond het congres “Vrouw en kanker” plaats. Tonny Filedt Kok, destijds Uniepresident, nam daartoe het initiatief in samenwerking met drie andere vrouwelijke service-organisaties: Inner Wheel Nederland, Ladies Circle Nederland en Zonta International.

    Het doel van het congres was Awareness, Advocacy en Action voor kanker. Prof. Dr. Elsken van der Wall, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het UMC Utrecht, wist een veelheid aan medische feiten en ontwikkelingen op dit gebied duidelijk te maken en ging dieper in op het hoofdstuk borstkanker.

    Zij noemde risicofactoren als erfelijke belasting, leeftijd, alcohol, overgewicht en een late eerste zwangerschap. “Terugblikkend op dit congres kan gezegd worden dat het niet alleen inhoudelijk interessant en informatief was, maar ook heeft aangetoond dat samenwerking van vrouwelijke service-organisaties heel positief kan zijn”, aldus Conny Schreuder, coördinator Health van de Unie van Soroptimistclubs.

    In dezelfde editie gaat Akke Wijenga, algemeen secretaris Gezondheidsraad, lid van club Wassenaar e.o., in op gezondheid en milieu in relatie tot de politiek. Zij hield zich bezig met lucht-, water- en bodemverontreiniging en de consequenties daarvan voor de gezondheid van mens, dier en planten.

    Daarnaast hadden externe veiligheid, zoals opslag, productie en transport van gevaarlijke stoffen, haar volle aandacht. Een van haar laatste wapenfeiten was het bij de provincie op de agenda krijgen van verkeersgerelateerde luchtverontreiniging, met als resultaat de geleidelijke invoering van 80 kilometerzones op stedelijke snelwegtrajecten.

    Na de inhoud het uiterlijk

    Was de cover van De Soroptimist aanvankelijk egaal blauw met alleen tekst en een gele en witte rand, gaandeweg verschijnt er een zwart-witfoto op, waarbij de witte rand vervalt. Vanaf 2009 worden deze beelden kleurrijker en halverwege dat jaar verandert de cover in een geheel nieuw jasje.

    Overigens verandert ook de frequentie van verschijning, van maandelijks naar tweemaandeljks.

    Tot slot een kleine anekdote

    Zonder dat ledenraad, Uniebestuur of wie dan ook het in de gaten had, dook in 2000 opeens de eerste mannelijke Soroptimist op in Nederland. Club Emmen had de primeur met de heer I.M. Prins-Kistemaker. Wat bleek, in het aanmeldingsveld in de database was per ongeluk ‘mijnheer’ aangevinkt in plaats van mevrouw. Nog net niet met het schaamrood op de kaken zijn vanuit het secretariaat excuses aangeboden aan mevrouw Prins.

    Delen op social-media: