Hoe zorg je ervoor dat ‘de ander’ jouw veiligheid niet bedreigt met zijn of haar ongewenste of zelfs mishandelende gedrag? Hoe voorkom je dat iemand jouw grens van veiligheid overschrijdt? Naast een noodzakelijke gedrags-, cultuur- en bewustzijnsverandering van de pleger én de (naaste) omgeving van het slachtoffer (denk bijvoorbeeld aan de omstander op straat of in een café die nu nog vaak alleen maar toekijkt, of de moeder die niet met haar zonen dit onderwerp bespreekt), is het versterken van de eigen weerbaarheid voor een (potentieel) slachtoffer een effectief hulpmiddel om de eigen veiligheid te bewerkstelligen.
Zelfverdedigingstrainingen
Bij grensoverschrijdend gedrag heb je te maken met 2 partijen. Jij als (potentieel) slachtoffer en de ander die ongewenst gedrag vertoont. Degene die ongewenst gedrag vertoont, gaat over jouw grens, meestal heel bewust, maar soms ook onbewust. En omdat deze persoon niet uit zichzelf zijn of haar gedrag zomaar zal aanpassen, is het belangrijk dat jij als slachtoffer aangeeft waar je grens ligt. Jij moet dus laten weten dat je hiervan niet gediend bent. Maar hoe doe je dat? Tijdens de OtW-campagne willen we daar een concreet handvat voor bieden door zelfverdedigingstrainingen aan te beiden. We hebben daarvoor een enthousiaste en betrokken medestander gevonden in Kickboksen voor Vrouwen, een nationaal platform voor zelfverdedigingssporten met trainingen specifiek voor vrouwen en meisjes.
Het is goed om te weten dat zelfverdedigingssporten in principe níet agressief en uitdagend zijn. Veel zelfverdedigingssporten zijn namelijk gericht op het voorkómen van agressie. Dit wordt bereikt door én het kunnen beheersen van een bedreigende situatie, én het kunnen controleren van je eigen houding. Daardoor kun je een escalatie voorkomen.
Tijdens de trainingen leer je dus hoe je moet omgaan met zowel de dreiging als de bedreiger. Hierdoor kun je op tijd inschatten dat er een ongewenste situatie ontstaat en kun je daar al effectief op inspelen. Bijvoorbeeld mentaal door rust en kracht uit te stralen en fysiek door een afstand te creëren en te behouden tussen jou en je belager.
Daarnaast leer je verschillende technieken om jezelf daadwerkelijk te verdedigen als de situatie daarom vraagt. Het kunnen gebruiken van deze zelfverdediging is overigens niet afhankelijk van kracht, wel van de juiste techniek. Kortom: veel vrouwen en meisjes kunnen hiermee hun weerbaarheid vergroten.
Hoe bereik je die grotere weerbaarheid? Door training!
Tijdens de OtW-campagne biedt Soroptimistclub Rotterdam sinds 2021 slachtoffers van geweld de gelegenheid zich te trainen in weerbaarheid. We zijn heel kleinschalig begonnen met o.a. bokslessen en in 2022 zijn we een samenwerking aangegaan met Kickboksen voor Vrouwen.
Kickboksen voor Vrouwen vindt het ook belangrijk om de weerbaarheid, het zelfvertrouwen en de zelfverzekerdheid van vrouwen en meisjes te vergroten. Zoals ze zelf zeggen: “We streven ernaar een blijvende impact te hebben op het leven van vrouwen door hen de vaardigheden en het vertrouwen te bieden die ze nodig hebben om zich zowel binnen als buiten de kickboksring krachtig en zelfverzekerd te voelen. Wij geloven in het belang van een sterke gemeenschap waar vrouwen elkaar kunnen ondersteunen en inspireren in hun kickboksreis.”
Kickboksen voor Vrouwen doet dit met kickboksen, maar ook bijvoorbeeld de zelfverdedigingssporten boksen, judo, Wai Tsu, Jiu Jitsu en Krav Maga lenen zich hier goed voor.
Vanuit Rotterdam willen we het verhogen van de weerbaarheid van vrouwen en meisjes graag over heel Nederland uitrollen. Binnenkort zal club Rotterdam daarom de andere Soroptimistclubs informeren over de concrete mogelijkheden om vanuit de eigen betrokkenheid met OtW het belang van zelfverdedigingstrainingen verder uit te dragen.
Daarnaast werken we in het kader van OtW in Rotterdam al een aantal jaren nauw samen met de Rotterdamse clubs van Zonta (Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas). Voor wie Zonta niet kent: Zonta Internationaal is eveneens een wereldwijde organisatie die zich inzet voor de rechten en belangen van vrouwen met clubs door heel Nederland en internationaal. En ook Zonta gaat weerbaarheidstrainingen in het kader van OtW landelijk onder de aandacht brengen.
We hopen met heel ons oranje hart dat met onze gezamenlijke inspanningen een effectieve stap kan worden gezet in het terugdringen van geweld tegen meisjes en vrouwen. Veilig, Overal en Altijd is immers een recht dat iedereen moet respecteren.