Update 100xTrees4Life, een tweede contract met Tree Aid  

23-09-2023

Update 100xTrees4Life, een tweede contract met Tree Aid

Door: Dietlindt Seijsener 

  Met grote dank aan alle bijna 80 Nederlandse clubs die het project financieel steunen, konden wij op 20 september 2023 een tweede contract van € 60.000 met Tree Aid afsluiten.  Ondertekening 2e contract

  Wij, maar zeker de vrouwen in Noord-Ghana, zijn hier enorm blij mee.

  Wat kunnen we met dat geld doen?
  Tree Aid bouwt een of meerdere warehouses, afhankelijk van de gewenste grootte en mogelijkheden. Daarmee hebben de vrouwen een opslag- en verwerkingsruimte voor de shea-noten, zodat deze bewaard kunnen worden zonder negatieve invloed op de kwaliteit in tijden van overvloed of van een ongunstige markt. Ook zal er een ruimte zijn waar de processingmachine kan staan, waar de vrouwen de noten mechanisch kunnen verwerken, in plaats van deze tijdrovend urenlang met de hand te moeten malen. Aan sanitaire voorzieningen en een ruimte om gereedschap te bewaren wordt eveneens gedacht. En tenslotte ook nog aan ruimte voor sociale ontmoetingen!
  De vrouwen zullen training krijgen in het omgaan met een warehouse: onderhoud, in- en uitgaande stromen, enz. Maar ook training in het onderhouden van en rijden op de motorfietsen die in het eerste jaar zijn aangeschaft. Het gaat dus om meer dan bomen en hun opbrengst alleen. Meer nog dan in het eerste jaar staat empowerment centraal.

  Zijn we dan klaar?

  Om het werk van de vrouwen efficiënter te maken hopen we in het volgende (en tevens laatste) projectjaar meer processingmachines te kunnen aanschaffen en een aantal ‘reuze driewielers’ die voor het transport van de noten ingezet kunnen worden. De projectmanager Jonathan Naaba heeft nauw contact met de vrouwencoöperaties en inventariseert met hen wat hun behoeften zijn, hoe wij ze verder kunnen empoweren. In een blog vertelt Jonathan over de impact van ons project voor de Ghanese vrouwen.

  Opfrisser voor clubs
  Na een lange zomer nog even een paar punten onder de aandacht:

  • Denk aan het Soroptimist Vrouwenfonds om de opbrengst van je fundraising-activiteit aan te vullen. Wel eerst een PFR invullen, anders grijp je mis.
  • Vertel ons je plannen en inspireer daarmee anderen. Wil je hierover een mail sturen naar 100jaar@soroptimist.nl ? Nu vissen wij acties nog wel eens van social media.
  • Hoe staat het met de bomen die jullie als club geplant hebben? Maak eens een foto van die bomen, dat bosje, die haag zoals e.e.a. er nu bijstaat. Wij maken er dan een mooie collage van…. Zo kunnen we laten zien wat we met elkaar bereikt hebben. Stuur je foto naar 100jaar@soroptimist.nl.
  • Weet dat we boomambassadeurs hebben die je op weg kunnen helpen met kennis van bomen. Of een presentatie kunnen houden in je club.

  Op donderdag 5 oktober, 19.30 uur, 10e webinar
  Weer helemaal op de hoogte het najaar in? Geïnspireerd en gemotiveerd aan de slag met nieuwe plannen voor het laatste projectjaar 2024? Neem dan deel aan dit webinar via deze link.

  De onderwerpen zijn:

  • Het tweede contract met Tree Aid. Wat gaan we bereiken met de tweede tranche van € 60.000? Verina Ingram laat het zien in haar presentatie.
  • Wat is er dan gedaan met de eerste € 60.000? Nia Spilbury van Tree Aid laat aan de hand van de eerste jaarrapportage en foto’s van haar bezoek aan het project zien wat er gerealiseerd is.

  Heb je nog vragen over deze jaarrapportage, neem dan deel aan dit webinar. 

  Vervolgens vertellen 2 clubs hun Best Practice:

  • Clubs Amsterdam centrum-West en Amsterdam-Amstel: volkstuinproject en de samenwerking in Amsterdam-Noord. 
  • Club Arnhem-Oost: boom planten voor overleden Soroptimisten.

  En tot slot de viering van het 95-jarig bestaan van de Unie van Soroptimistclubs. Hoe gaan we als 100xTrees4Life hier invulling aan geven?

  Delen op social-media: