Website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl is live

29-10-2020

Website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl is live

Een site met alle informatie en adressen voor wie geweld wil melden, en voor wie wil helpen informatie zoekt. Want ook Nederland heeft een feminicide-probleem! De cijfers liegen er niet om. Elke 10dagen sterft hier een vrouw als gevolg van huiselijk geweld!



    Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. In Nederland sterft er elke 10 dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld. Ook  Nederland heeft dus een feminicide-probleem heeft.

    Welk nummer geef jij aan je zus, vriendin, buurvrouw, collega of dochter als zij te maken hebben met seksueel of huiselijk geweld?

    Hoewel je overal ter wereld taxi’s kunt bestellen en hotels kunt boeken, is het niet eenvoudig om snel een telefoonnummer of hulplijn te vinden als je slachtoffer bent van aanranding, verkrachting of partnergeweld. Al googelend kom je in een moeras van informatie terecht. Wat is een betrouwbaar nummer? Hoe weet je dat je goed geholpen gaat worden en niet bij een verscholen pooier terecht komt? Is de politie de enige keuze, terwijl dat voor de meeste vrouwen een te hoge drempel vormt?

    Laagdrempelige hulp is essentieel

    Wij als frontlijn- en crisishulporganisaties weten dat laagdrempelige directe hulp essentieel is. Een luisterend oor, iemand die begrijpt wat geweld voor vrouwen betekent en je kan helpen met de volgende stap of kan begeleiden naar medische hulp of opvang. De coronacrisis heeft ons geleerd dat wereldwijd veel vrouwen in nog onveiligere situaties zitten doordat hun partner nu altijd thuis is. En dat er ook online hulp nodig is, via e-mail of chat of whats-app, omdat bellen niet gaat. Maar waar vind je de informatie of dat beschikbaar is?

    Vanaf nu hier dus: Klik op website Geweld tegen vrouwen melden

    Er bestaan verschillende soorten geweld tegen vrouwen, zoals seksueel- en huiselijk geweld, seksuele intimidatie, en eer gerelateerd-, en cybergeweld. Op deze website vind je uitleg en informatieover de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, verschillende meldpunten en organisaties, campagnes, tipsen nationaal en internationaal beleid tegen geweld tegen vrouwen.

    Verschillende onderzoeken laten zien dat geweld tegen vrouwen zeer vaak voorkomt. Intiem partnergeweld is de meest voorkomende vorm van geweld. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ervaren door een intiem persoon of seksueel geweld ervaren door een indringer tijdens hun leven. Het meeste is intiem partner geweld. 

    Uit onderzoek van de VN blijkt dat dat er elke dag 137 vrouwen sterven aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. 

    45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt te maken met een vorm van geweld in haar leven. Slechts een klein deel van deze gevallen wordt gemeld.

    Melden helpt! Om zelf hulp te krijgen, en ook om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt.

    In Nederland bestaan diverse meldpunten voor verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Via onderstaande links vind je deze meldpunten, en kun je zien wat er met je melding gebeurt. Ook vind je hier organisaties die zich inzetten tegen dit soort geweld, en organisaties waar je terecht kan voor informatie, advies en lotgenotencontact.

    Bij welke organisaties kun je terecht voor:
    Geweld achter de voordeur >
    Seksueel geweld >
    Seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag >
    Stalking en loverboys >
    Cybergeweld en cyberstalking >
    Eergerelateerd geweld, mensenhandel en gedwongen prostitutie >
    Lotgenotencontact >

    Klik hier om naar de website te gaan. website Geweld tegen vrouwen melden

    Delen op social-media: