Deze moeder en dochter zetten wereldkeuken in voor hulp in coronatijd

Categorie: Uit de Soroptimist

Deze moeder en dochter zetten wereldkeuken in voor hulp in coronatijd


Deze moeder en dochter zetten wereldkeuken in voor hulp in coronatijd

Ze runden samen cateringbedrijf Food of Culture en toen barstte de coronacrisis los. Toch zetten deze moeder en dochter door. ‘Ik geloof in de kracht van vrouwen.’ Lees hier hun indrukwekkende verhaal.

Ze zijn vrouw, Soroptimist en samen runnen ze cateringbedrijf Food of Culture. Tot de coronacrisis losbarstte en hun leven op zijn kop kwam te staan. En toch zetten deze moeder en dochter door. ‘Ik geloof in de kracht van vrouwen.’ Het indrukwekkende verhaal van Ziba Nillian (57) en Mahan Eslami (28).

Drie jaar na aankomst in Nederland startten Ziba en haar man Masood hun eerste bedrijf, een kringloopwinkel. Dat veranderde al snel in een computerbedrijf. Ziba volgde een opleiding terwijl hun twee dochters naar school gingen en vervolgens gingen studeren. Mahan business management en Mehrmoosh psychologie. Voor alle drie was het doorlopend laveren tussen roots van hun thuisland en gewoontes van het Nederlandse leven.

Verbinding tussen verschillende culturen

Zij legden verbinding tussen de verschillende culturen. Al snel ontwikkelde zich het idee om een nieuw bedrijf op te zetten met de pas afgestudeerde Mahan aan de leiding. Zo ontstond Food of Cultures, een cateringbedrijf met een schat aan gerechten uit de wereldkeuken. Vrouwen met een migratieachtergrond krijgen hier een kans om zich te ontwikkelen tot horeca professional. Koks Mais uit Syrië en Rebecca uit Liberia zijn een deel van het familiebedrijf geworden, dat inmiddels caterings verzorgt voor gezelschappen tot 750 personen. Mahan vindt het belangrijk om deze koks vertrouwen en ruimte te bieden voor hun initiatieven zodat ze uit hun comfortzone komen en daardoor echt tot bloei komen.

‘Ik geloof in de kracht van vrouwen, geef ze vertrouwen en ze komen tot bloei’

Ziba: ‘Wij zijn er trots op dat we op deze manier verschillende eetculturen binnen de Wageningse samenleving kunnen introduceren en vooral vrouwen een springplank kunnen geven naar opleiding en werk.’ Dáár gaan we voor! Beiden hebben zelf ervaren hoe belangrijk het is om open te staan voor andere culturen. ‘Door elkaar daarin te stimuleren, leren we onszelf en anderen beter kennen en kunnen we samen gemakkelijker doelen realiseren.’ Mahan: ‘Ook binnen het Soroptimisme zou ik voor meer diversiteit willen pleiten. Vrouwen zouden elkaar veel meer kunnen omarmen. Het is zo belangrijk om met interesse en aandacht naar elkaar te luisteren, juist als je uit verschil- lende landen komt. Wij zijn het levende voor- beeld van het succes van deze aanpak.’

‘In Nederland geniet ik elke dag van de lucht van vrijheid die we hier ervaren. We bráchten en vónden een totaal andere cultuur’

Delen smaakt beter

In de coronatijd vielen vele cateringopdrachten weg. ‘Om de continuïteit van ons bedrijf te waarborgen ontwikkelden wij een unieke maaltijdservice – ‛Delen smaakt beter’. Het doel van deze maaltijdservice is om binnen een jaar minimaal 6.000 maaltijden te doneren aan cliënten van de Voedselbank en bewoners van AZC in Wageningen. Met het concept 5 betalen, 4 halen doneert de klant een maaltijd. Wij voegen daar nog een maaltijd aan toe. Wij ervaren dat solidariteit in de samenleving toeneemt en interesse groeit om zwakkeren te ondersteunen. Met elke maaltijd uit onze wereldkeuken geven we een boodschap aan hen af: er zijn mensen die jullie zien en aan jullie denken! Díe boodschap omarmen we en willen we verder uitdragen.’

Neem hier een kijkje in de keuken van Food of Cultures:

Tekst: Helma Nijssen
Foto’s: Karin van de Kar

Delen op social-media: