Wetten en praktische bezwaren.

19-06-2021

Wetten en praktische bezwaren.

    Je komt ze helaas tegen, ook bij ons werk als Unie en clubs. We zullen, omdat we formele verenigingen of stichtingen zijn, ook aan formele regels moeten voldoen. Ook al heb je praktische bezwaren, want het is nu eenmaal meestal iets waar je je liever niet mee bezig houdt, toch moet het er van komen.



    Per 1 juli gaat de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen in werking en móet je aan wat zaken aandacht hebben besteed. We hebben daar al enkele keren op gewezen en we weten dat er al clubs zijn die ermee aan de slag zijn gegaan. Veel werk is het niet, maar behoed jezelf voor ongelukken en kijk er nog eens naar wat er nodig is om af te handelen vóór 1 juli. Ook de Unie zal er in onze junibestuursvergadering naar kijken en vervolgens onze uitkomsten vastleggen en op de website kenbaar maken. Zeker als je als club zelf of met een projectstichting van je club de ANBI-status hebt, zorg dan dat je het in orde hebt. Op het besloten deel van de website staat een verwijzing naar de site van een organisatie die allerlei organisaties ondersteunt om de WBTR-regels op orde te krijgen. Daar kun je alles vinden wat je nodig hebt tegen gereduceerd tarief omdat we als Unie daarbij aangesloten zijn.

    Als je de WBTR hebt afgehandeld is het wijs om ook je statuten up-to-date te maken, maar het advies is daar nog even mee te wachten. Onze statutencommissie is druk bezig om voor de Unie nieuwe statuten te maken en vervolgens zullen we voor de clubs ook nieuwe modelstatuten maken. Deze modelstatuten zullen nog even op zich laten wachten, want die moeten ook weer aansluiten op de landelijke statuten én op wat er in Europa nog in ontwikkeling is. We hopen in de wintervergadering (februari 2022) de landelijke statuten in een nieuwe versie af te kunnen handelen. Op basis daarvan zullen we dan ook de clubstatuten als model aanleveren aan alle clubs. Daarmee hopen we dan alles wat nieuwe regels vereist afgehandeld te hebben. Ondertussen hopen we dat jullie verder gaan met alle mooie dromen en daden waar we als Soroptimisten aan willen werken.

    Voor eventuele vragen kun je terecht bij Nienke Feenstra op gouverneurnienke@soroptimist.nl

    Delen op social-media: