
“Muziek met een missie 2025”
Jaarlijks organiseren wij “Muziek met een Missie”.
Kom vooral naar de speciale voorstelling van 1 maart 2025:
Aanvang: 20.00 uur
Ontmoetingskerk, Kerklaan 41, Laren
‘Mozart en Brahms: een dialoog in muziek”
Programma:
W.A. Mozart – Klarinetkwintet in A
J. Brahms – Pianokwintet in f
€26,- incl koffie/thee. Bar open voor nazit.
Programma
Wolfgang Amadeus Mozart – Klarinetkwintet in A, KV 581
Mozarts Klarinetkwintet, ook wel het “Stadlerkwintet” genoemd, is een van de meest geliefde werken in het kamermuziekrepertoire. Geschreven in 1789 voor zijn vriend, klarinettist Anton Stadler, brengt dit meesterwerk de warme, expressieve klank van de klarinet samen met het elegante strijkkwartet. De vier delen variëren van sprankelende lichtheid tot ontroerende diepte, met een finale waarin speelse volksdansritmes doorklinken. Het werk straalt een intieme verfijning uit, typerend voor Mozarts geniale beheersing van melodie en structuur.
Johannes Brahms – Pianokwintet in f mineur, op. 34
Brahms’ Pianokwintet is een krachtig monument binnen de kamermuziek. Gecomponeerd in 1864, weerspiegelt het zijn romantische intensiteit en symfonische ambitie. De muziek is groots en diep emotioneel, met dramatische spanningen die doorklinken in elk van de vier delen. Het werk opent met een majestueus Allegro en eindigt in een explosieve finale vol vurige energie, geïnspireerd door Hongaarse volksmuziek. Brahms gebruikt de piano niet als begeleidend instrument, maar als gelijkwaardige partner binnen het strijkkwartet, wat het werk een unieke grandeur geeft.
Een dialoog tussen twee kwintetten
Hoewel deze werken uit verschillende muzikale periodes komen, laten ze beiden de kracht van het kwintetgenre zien. Waar Mozart met zijn Klarinetkwintet een bijna vocale intimiteit bereikt, verrijkt Brahms zijn Pianokwintet met symfonische intensiteit. Beide componisten vinden inspiratie in volksmuziek: Mozart in de dansachtige variaties in zijn finale, Brahms in de vurige ritmes van zijn slotdeel. Samen in één concert bieden deze werken een fascinerend contrast én een harmonieuze balans tussen klassieke elegantie en romantische passie.
Kracht van muziek
Muziek met een Missie heeft als drijvende kracht Ilonka van den Bercken, celliste én soroptimist. Deze concerten hebben als doel om de band te versterken tussen kunst en goede doelen, waarbij de kracht van klassieke muziek wordt ingezet om de missie van Stichting Anne-Bo te ondersteunen. De opbrengsten van het concert zullen bijdragen aan het bieden van studiebeurzen en persoonlijke begeleiding aan jonge vrouwen, waardoor zij hun academische ambities kunnen realiseren.
Door een avond te organiseren met meesterwerken van Mozart en Brahms, uitgevoerd door gerenommeerde musici in een sfeervolle kerk, wordt een ambiance gecreëerd die zowel culturele verrijking biedt als bewustwording en steun genereert voor de missie van het goede doel.
Stichting Anne-Bo zet zich in voor kansengelijkheid door jonge vrouwen, voor wie studeren niet vanzelfsprekend is, te ondersteunen met studiebeurzen en persoonlijke coaching. Hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om hoger onderwijs te volgen en hun toekomst vorm te geven.
Over de musici:
De in New York geboren violiste Emi Ohi Resnick debuteerde op haar vijftiende in Carnegie Hall en treedt sindsdien op in de Verenigde Staten, Europa en Japan. Ze is medeoprichter van het collectief Splendor en de succesvolle String Quartet Biennale Amsterdam. Met haar Ruysdael Kwartet, dat inmiddels 21 jaar bestaat, toert ze dit seizoen door Japan en Turkije en speelt ze in prestigieuze zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast is ze artistiek leider van festivals in Nederland, Oostenrijk en Italië. Emi trad op voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun staatsbezoek aan Frankrijk en maakte haar debuut in Wigmore Hall. Als gastconcertmeester leidde ze o.a. de Academy of St Martin in the Fields op de BBC Proms. Ze werkte samen met grootheden als Pierre-Laurent Aimard, Philip Glass en György Kurtág. Haar opleiding volgde ze aan Curtis, Juilliard en het Mozarteum in Salzburg. Tegenwoordig verdeelt Emi haar tijd tussen de VS en Europa, waar ze als docent viool verbonden is aan het Conservatoire Royal van Brussel.
Michael Hesselink is manager Buitenschoolse Muziekeducatie bij Muziekschool Waterland en heeft een rijke achtergrond in muziek en educatie. Oorspronkelijk opgeleid als klarinettist, ontdekte hij tien jaar geleden zijn passie voor muziekeducatie via ‘El Sistema’, een programma dat kinderen in kwetsbare posities ondersteunt door middel van muziek. Sindsdien heeft Michael met veel enthousiasme talloze kinderen begeleid en gedirigeerd bij het Leerorkest en fungeerde hij als artistiek leider van het sociaal-muzikale project “Klassiek rondom de Klas.”
Daarnaast adviseerde hij, in opdracht van de Gemeente Amsterdam via Mocca, scholen bij het ontwikkelen van een visie op muziekeducatie. Bij Muziekschool Waterland zet hij zich samen met zijn collega’s in om muziek toegankelijk te maken voor ieder kind, vanuit de overtuiging dat muziek een krachtige tool is voor persoonlijke en sociale ontwikkeling.
Katja de Winter is na haar studie architectuur aan de ETH Zürich en verschillende stages in Nederland en Zwitserland in 1999 gaan werken bij Soeters van Eldonk Ponec architecten in Amsterdam.
Al snel werkte ze veel samen met Dana Ponec. In 2007 heeft ze Dana Ponec architecten mee opgezet en sinds januari 2015 is ze mede eigenaar van Ponec de Winter. Met de jaren heeft ze veel ervaring opgedaan in gebiedsontwikkeling, stedebouwkundige projecten en het realiseren van gebouwen. Met deze kennis is ze overtuigd dat haar vak niet gaat om het maken van gebouwen voor mensen, maar om het ontwerpen van plek mét mensen.
Ze geniet van de omvangrijkheid van architectuur, het verbinden van mensen, programma en ruimte, op welk schaalniveau dan ook. Daarbij is combinatie met de muziek belangrijk voor haar, viool spelen als grote passie maar ook het optuigen en organiseren van projecten. Katja heeft bestuurservaring in verschillende organisaties, zoals voorzitter van Mokum Symphony (2016-2019).
Cathrien van Bunningen is opgeleid als altvioliste aan de conservatoria van Amsterdam en Wenen. Zij speelde bij gerenommeerde orkesten, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest en Nationaal Jeugd Orkest, en werkte ze als viool- en altviooldocent.
Na een intensieve carriere in de muziek heeft zij rechten gestudeerd en is advocaat geweest bij o.a. Stibbe. Op dit moment is zij beleidsadviseur bij bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In deze beleidsfunctie adviseert Cathrien de minister over podium- en beeldende kunst. Ze is accounthouder van prominente BIS-orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast coördineert ze de Rijkscultuurfondsen en onderhoudt ze relaties met het Mondriaan Fonds. Haar unieke combinatie van artistieke en beleidsmatige ervaring maakt haar een waardevolle schakel tussen de podiumkunstpraktijk en cultuurbeleid.
Zij speelt in haar vrije tijd bij ensembles zoals Mokum Symphony, Klassiek Collectief, Nieuw Mannheim Koor en Orkest, Haydn op Zondag, Barock at the Brewery en Strijkwerk onder leiding van Joan Berkhemer. Jaarlijks neemt zij deel aan het Musique Cordiale Festival in Zuid-Frankrijk.
Als celliste heeft Ilonka van den Bercken gespeeld met verschillende ensembles o.a. Cello Octet Amsterdam en orkesten.
Als zakelijk leider richt zij zich momenteel op het transformeren van klassieke muziekorganisaties tijdens uitdagende periodes om de marktpositie van culturele instellingen opnieuw te definiëren, baanbrekende concepten voor klassieke musici te creëren en creatieve collectieven op te bouwen uit bestaande concertreeksen.
Momenteel is zij zakelijk leider van het Stiftfestival en Orkest De Ereprijs. Eerdere functies omvatten haar werk bij Noorderkerkconcerten, het Grachtenfestival en Kamermuziek Amsterdam.
Pianist Luc Blommers trad vanaf jonge leeftijd op als solist in pianoconcerten van Bach (d-klein), Franck (Variations Symphoniques), Grieg, Ravel (linkerhand) en Rachmaninoff (2e pianoconcert, in voorjaar 2022). Daarnaast was hij steeds actief als kamermusicus en koorbegeleider, ook in muziektheaterproducties op het Wagenings Lyceum.
Hij studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hans Dercksen en Jan Wijn. Behalve piano studeerde Luc theologie, economie en rechten. Op kantooruren is Luc werkzaam bij De Nederlandsche Bank.
In de loop der jaren was Luc actief als begeleider bij vele koren, waaronder het Nederlands Kamerkoor, onder vele dirigenten waaronder o.a. Richard Egarr en Nikolaus Harnoncourt, Studentenkoor Amsterdam onder Servaas Schreuders, Toonkunstkoor Rotterdam onder Daan Admiraal en Maria van Nieukerken, en het Westerkerkkoor onder JanJoost van Elburg.
Zijn brede achtergrond en interesse helpt Luc om muziek en de tekst van gezongen muziek in context te plaatsen. In die hoedanigheid werd hij ook regelmatig gevraagd om (religieuze) werken toe te lichten op Radio 4.
Via de bestelknop hierboven kunt u tickets bestellen voor het concert.
Koop nu uw kaart, en, steun bovendien het goede doel!
Tickets