Inspirada 2023

Rem van de Bosch

Inspirada 2023

ZEELAND AAN ZET: Proef Zeeland tijdens de INSPIRADA zomerbijeenkomst op 3 juni in Middelburg.

  De vier Soroptimistclubs die Zeeland rijk is ontvangen jullie gezamenlijk in Middelburg voor de zomerbijeenkomst. ‘Proef het Zeeuwse verleden’, ‘Proef de toekomst’, ‘Proef kunst en cultuur’ en ‘Proef de buitencategorie’ zijn de thema’s van de workshops die worden gegeven na de vergadering.

  Adres van de vergadering: Burgerzaal Stadhuis Middelburg,  Lange Noordstraat 1, 4331 CB Middelburg.

  We sluiten de dag gezamenlijk af met een hapje en een drankje in één van de prachtige monumentale panden die Middelburg rijk is.  WEEKENDJE ZEELAND
  Als je naar Middelburg komt, maak er dan meteen een leuk weekend van! Zeeland heeft veel te bieden, zoals prachtige historische stadjes, heerlijke natuur en geweldige restaurants.
  Na inschrijving en betaling voorzien we geïnteresseerden – van leuke ideeën & logeeradressen (ook bij soroptimisten thuis).

  PROEFTUINPROGRAMMA (workshops)
  Inspirerende workshops die Zeeland in de meest brede zin belichten, vinden plaats op bijzondere plekken in Middelburg na de zomervergadering en de lunch. Wij noemen het onze proeftuinen. Maak kennis met het boeiende en dynamische Zeeland!

  Proef het Zeeuwse verleden

  1.    Slavernijwandeling. Een rondgang door een zwarte bladzij uit de geschiedenis van Middelburg door soroptimist Angélique Duijndam (preventiemedewerker Anti Discriminatie Bureau Zeeland), zelf nazaat van tot slaafgemaakten. Kom, luister en open je ogen tijdens deze wandeling door Middelburg.
  Fotocredits: Arne de Mos
  Locatie: buiten

  2.    Etty Hillesum. Een bezoek aan het geboortehuis van Etty Hillesum, met aansluitend een gesprek over haar uitspraak: “Laten we er van doordrongen zijn dat ieder atoompje haat, dat wij aan de wereld toevoegen, haar onherbergzamer maakt dan ze al is”.  Geleid door soroptimist en Hillesum-kenner Josée van der Putte (predikant).
  Locatie: Etty Hillesum Huis

  3.    Op zoek naar Eleanor. Waarom zijn de Roosevelts tot op de dag van vandaag zo graag in Zeeland? Wie was Eleanor Roosevelt en wat heeft zij betekend voor de wereld? Een lezing door soroptimist Anya Luscombe (professor aan University College Roosevelt)
  Locatie: Buitenklaslokaal en Kapittelzaal Abdijcomplex

  Proef de toekomst

  4.    Duurzame technologie in Zeeland.
  Een workshop in samenwerking met Hogeschool Zeeland over biobased bouwen met schimmels, productie van plastic vervanger uit afvalwater en natuurlijke kustbescherming. Met Barbara Oomen (voorzitter college van bestuur HZ University).
  Locatie:  Joint Research Center

  5.    Proef de zee.
  Zeewier is magisch: het zit bomvol voedingsstoffen. Je kunt het eten en op je lijf smeren en het is een goede vleesvervanger. Zeeuwse zeewierpioniers vertellen hun verhaal.
  Locatie:  Joint Research Center

  6.    Met de bus mee.
  Soms is het heerlijk gewoon in te stappen en je te laten verrassen. Een busreisje door een veranderd landschap met bezoek aan een duurzaam Zeeuws bedrijf.
  Locatie:  Opstaplocatie nog nader te bepalen

  Proef kunst en cultuur

  7.    Dijken van wijven.
  Zeeuwse vrouwelijke kunstenaars hebben een flinke inhaalslag gemaakt en staan inmiddels stevig in de Zeeuwse klei. Soroptimisten Kathrin Ginsberg (directeur Centrum Beeldende Kunst) en Iris van ’t Bosch (kunstenaar) laten zien hoe dat gelopen is, wat er nu in Zeeland gebeurt en hoe dat zich verhoudt met recente ontwikkelingen op de Biënnale van Venetië.
  Locatie:  Centrum voor Beeldende Kunst

  8.    Upcycling.
  Van krant naar kraal, van oude vlag naar tas, van versleten overhemd naar slinger. Hoe kun je dingen die je vroeger weggooide een mooi nieuw leven geven? In deze workshop gaan we aan de slag met een kenner: soroptimist Sylvia van Dam (kostuumontwerpster).
  Locatie:  Hofje onder den Toren

  9.    Iedereen kan zingen.
  Niks is heerlijker dan een middagje zingen. Zangworkshop met soroptimisten Julia Bognar (gitarist) en Anne Marijke de Jong (muziektherapeut en zangdocent).
  Locatie:  Muziekschool Zeeland

  Proef de buitencategorie:

  10. Natuur in de stad.
  Lezing over de bijzondere symbiose van bomen en schimmels, door Soroptimist Hanneke Hietink (juriste en natuurbeheerder), gevolgd door een natuurbeleving langs de mooiste bomen van Middelburg, gefaciliteerd door 100xTrees4Life.
  Locatie:  Spiritueel Centrum Padma en route door de stad

  11. Zeeuws-Vlaanderen, een landje apart.
  Zeeuws-Vlaanderen, in de uiterste zuidwesthoek van Nederland, bereik je via België, per voetferry of via de Westerscheldetunnel. Het is een vaak onbekende, maar dynamische regio met een hoge kwaliteit van leven. Maak op ludieke wijze kennis met dit landje apart onder leiding van soroptimist Jeannette ter Braak (directeur personeel & organisatie bij De Hoop Terneuzen, toeleverancier aan de bouw).
  Locatie:  Notariskantoor De Zeeuwse Alliantie

  12. Ik wil geen workshop (meet & greet).
  Voor wie geen zin heeft in een workshop, maar gewoon lekker wil bijpraten richten we een meet & greet in. Hier kan je gewoon een kop thee drinken en kletsen met andere sorren, maar je kunt er ook dingen doen, zoals door de Zeeuwse natuur lopen met een Virtual Reality bril.
  Locatie:  Hofje onder den toren

  Afsluiting van de dag: We nodigen iedereen uit voor een hapje en een drankje in de lommerrijke tuin van het historische pand van één van onze Sorren. Daar kunnen we samen napraten en nagenieten van een inspirerende dag.
  Locatie: Spanjaardstraat 53

  N.B. De workshops vertrekken allemaal vanaf de vergaderlocatie.

  Disclaimer:
  De inhoud en locaties van de workshops kunnen nog wijzigen.
  – Bij onvoldoende aanmeldingen, kan het zijn dat een workshop niet doorgaat.

  Vrijdag 2 juni: Voor wie eerder in Zeeland arriveert organiseert Club de Bevelanden op vrijdag 2 juni om 17:30 een mooie rondwandeling door historisch Goes onder begeleiding van gids en soroptimist. Daarna samen genieten van een diner (op eigen kosten).
  Locatie: nog nader te bepalen

  Belangrijke adressen

  Organisatie commissie:

  v.l.n.r. Corry Verpalen, Fokkeline Padmos, Etteke Wypkema, Ineke Wisse, Jasperien Meinhardt, Caroline Liberton, Mary Liu, Jeannette ter Braak, Fifi Visser. Nienke Slump ontbreekt op deze foto

  Club Walcheren: Caroline, Fifi en Nienke
  Club De Bevelanden: Corry en Etteke
  Club Schouwen-Duiveland: Fokkeline en Ineke
  Club Zeeuwsch-Vlaanderen: Jasperien, Mary, Jeannette

  Bekijk de video:

  Delen op social-media: