2020 is een belangrijk jaar voor de vrouwenrechten.

Categorie: Algemeen

2020 is een belangrijk jaar voor de vrouwenrechten.

Elk jaar in maart komen delegaties van alle landen 14 dagen lang bij elkaar in NY bij de Verenigde Naties om gezamenlijk te monitoren hoe het in de wereld is gesteld met de positie van vrouwen in de wereld met nadruk op gender equality en women empowerment.


Naast de overheidsdelegaties komen er gemiddeld ook 6000 vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties. Wel 100 Soroptimisten uit de hele wereld zijn er dit jaar bij aanwezig. Namens de Nederlandse Unie zal Judica van Riessen van Club Breda en Gouverneur van onze Unie erbij zijn.

2020 is een heel bijzonder jaar, het is namelijk 25 jaar geleden dat de Vierde Vrouwen Conferentie in Beijing plaats vond en er een Actieplan is opgesteld. We hebben maar 1 doel: zorgen dat onze rechten (vooral onze reproductieve rechten) behouden blijven, want overall in de wereld is sprake van een trend van terugval, van verslechtering van de gelijke positie van vrouwen. 

De Nederlandse overheidsdelegatie bestaat dit jaar uit:
De minister van OCW, de gevolmachtigd minister van Aruba, misschien ook een minister van Curaçao en van OCW en BZ de hoogste ambtenaren op gebied van emancipatie en gender equality. Elk jaar mag er ook een vertegenwoordiger van de vrouwenorganisaties mee, dit jaar is dat Joyce Hamilton van COC.

De voorbereiding van het Nederlands standpunt wordt gecoördineerd door OCW en BZ samen met ATRIA en W0=MEN, die het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen. Nederlandse vrouwenorganisaties worden uitgenodigd om inbreng te leveren voor het Nederlands standpunt. De Soroptimisten zijn daar natuurlijk ook bij en delen wat ons standpunt als Soroptimist International is.

Buiten de CSW vergadering om worden er in het VN gebouw en in alle ambassades side events georganiseerd. Elk land organiseert samen met hun vrouwenorganisaties thema discussies irt  vrouwenrechten. De Nederlandse overheid organiseert 2 side events: Een over “Female values in the Health sector” met Angela Maas en een over de rechten van sexwerkers.


Via deze links kun je meer lezen over CSW en Beijing +25 en onze standpunten. 
* Hier kun je de positie van de Nederlandse vrouwenorganisaties lezen. beijing-backlash-en-de-toekomst-van-vrouwenrechten  
* Het standpunt van Soroptimist International vind je hier CSW-statement  
* Mocht je je verder willen verdiepen in The Beijing Declaration and Platform for Action, dan vind je hier meer informatie csw64

Delen op social-media: