Als Soroptimist Atty Buining (club De Reestlanden) 75 jaar na de bevrijding de joodse Sara Kirby-Nieweg ontmoet, komen er verhalen los over een gedeeld oorlogsverleden.
Steeds minder mensen kunnen uit eigen waarneming vertellen over ‘de oorlog’. En met die ‘oorlog’ wordt dan de Tweede Wereldoorlog bedoeld. Dat maakte de ontmoeting die Atty Buining-Sennema (1925) van Soroptimist club De Reestlanden oktober vorig jaar had met Sara Kirby-Nieweg en haar man Tony zo bijzonder. In haar boek ‘Het uiterste der zee’ schrijft Pauline Broekema over twee Joodse families. Hoofdpersonen zijn Meijer Nieweg en Mies Wolf en hun dochtertje, Sara (1941) uit Appingedam. Vader Meijer wordt in juli 1942 weggevoerd en in Auschwitz vermoord. Mies en Sara duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar en overleven.
Steeds minder mensen hebben zélf de oorlog meegemaakt
De oorlogsconnectie
Vanaf de jaren dertig wonen vader en moeder Sennema, met dochter Atty aan de Hoendiepskade in Groningen, naast het gezin Leefsma, directe fami- lie van Sara. Atty is bevriend met de kinderen Leefsma. Tot het joodse gezin vlak voor de Duitse inval emigreert naar Amerika. Zoon Rudy Leefsma keert in 1945 terug als bevrijder en belt aan bij de Sennema’s. Die buitengewoon emoti onele hereniging, die Atty zich nog haarscherp weet te herinneren, wordt beschreven in Pauline’s boek.
Gedeeld oorlogsverleden
Sara en Atty hebben elkaar onlangs ontmoet! Ze hebben gesproken over vroeger en nu en over die wonderbaarlijke hereniging nu 75 jaar geleden. Het bezoek werd een feest van her kenning. De middag vloog om, maar de vrouwen maakten een nieuwe afspraak. Atty bleef con fuus achter, er was in korte tijd zoveel te delen. De volgende dag ontving ze een bedankkaartje en later een bos bloemen; ook in Hoogeveen zijn mooie herinneringen gecreëerd.
Tekst: Anita van de Laar
Foto landing: Pixabay
Foto Atty Buining: De Soroptimist