Beijing+30 – Soroptimisten over de VN en CSW

22-11-2024

Beijing+30 – Soroptimisten over de VN en CSW

Door: Claartje Vinkenburg, CSW-ganger en lid club Amsterdam Centrum/West

    Bijna dertig jaar geleden, in 1995, verzamelden zich tienduizenden vrouwen in Beijing, China, voor de VN-Vrouwenconferentie en werd de Beijing Declaration and Platform for Action vastgesteld (BPfA). Komend voorjaar kijkt de VN samen met NGO’s tijdens de vergadering van de Commission on the Status of Women (CSW69) terug op wat er sinds 1995 is bereikt. De CSW vindt ieder jaar plaats in maart in New York. De Soroptimisten zijn er al (ruim) dertig jaar bij. We laten vier generaties Soroptimisten aan het woord over hun ervaringen.



    Tonny Filedt Kok–Weimar (1943), erelid van de Unie van Soroptimistclubs en lid van club Amsterdam Centrum/West, kwam tijdens de conferentie in Beijing voor het eerst in aanraking met het Soroptimisme en besloot bij thuiskomst zich aan te melden in Amsterdam. Dit was het begin van een zeer actieve bijdrage op zowel lokaal, nationaal als internationaal vlak. In een terugblik op Beijing bij Atria zei ze onlangs: “Je hebt solidariteit nodig om de wereld te veranderen”. Ondanks de beperkingen van de Chinese context, waar de bezoekers aan de conferentie niet vrij rond konden reizen, voelde ze een sterke verbondenheid met vrouwen van over de hele wereld die daar samenkwamen.

    Marlène van Benthem (1951), lid van club Scheveningen, is als Programme Director bij de Europese federatie SIE van 2016 – 2019 bij de CSW-vergaderingen in New York geweest en volgde van 2020 – 2023 de CSW online. Ze adviseerde de Nederlandse overheidsdelegatie tijdens de plenaire vergaderingen. “Ik heb vele Soroptimisten leren kennen die ook hun overheid adviseren. Door samen te werken, kunnen we als Soroptimisten veel invloed uitoefenen. De ontmoeting met zoveel vrouwen uit alle delen van de wereld is waanzinnig inspirerend, evenals de good practices die je in workshops leert kennen en mee naar huis neemt. In Nederland is nog werk aan de winkel voor het implementeren van de ‘Agreed Conclusions’, de aanbevelingen in het slotdocument van CSW. Ik hoop dat meerdere Nederlandse Soroptimisten deze ervaring kunnen gaan opdoen, het zal je leven verrijken.”

    Claartje Vinkenburg (1969), lid van club Amsterdam Centrum/West, nam in maart 2024 in de delegatie van SIE deel aan de 68e CSW in New York. “Ik liep in 1990 stage bij de VN en had me voorgenomen ooit terug te komen. Ook had ik in 2015 meegedaan aan de review van Beijing+20 met het maatschappelijk middenveld bij Atria, op uitnodiging van de Nederlandse Vrouwenraad (NVR). Qua locatie, inhoud en proces dacht ik dat ik wist wat ik van de CSW kon verwachten, maar mijn ervaring was geweldig en overweldigend. Ik ben pas vijf jaar Soroptimist, maar daar heb ik de kracht ervaren van wat zo’n internationaal netwerk kan betekenen.” Dat krachtige netwerk, als Soroptimisten onderling en met andere organisaties, hebben we nodig om in deze sombere tijden te blijven strijden voor gelijke rechten van vrouwen en meisjes in al hun diversiteit. In 2025 hoop ik ook aan CSW69 deel te nemen.

    Mariëlle Feenstra (1978), lid van Club Dordrecht en sinds een half jaar regiocoördinator PPI van regio West, was in 2023 de Nederlandse NGO-vertegenwoordiger op de 67ste CSW. Deze had als thema de digitale kloof tussen mannen en vrouwen en de impact op gendergelijkheid van technologie, innovatie en wetenschap. De Nederlandse overheid kiest elk jaar een NGO-vertegenwoordiger uit die namens de eigen NGO het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigt in de Nederlandse CSW-delegatie. “Om als wetenschappelijk directeur en medeoprichter van 75inQ Instituut Inclusieve Energietransitie als NGO-vertegenwoordiger naar de CSW te mogen, was een meisjesdroom die voor mij uitkwam. Als student Internationale Betrekkingen heb ik stage gelopen bij UNIFEM (nu UN Women) en sindsdien volg ik de VN-vrouwenconventies. De onderhandelingen voor de ‘Agreed Conclusions’ waren lang, intensief en vol inhoud. Door o.a. de inhoudelijke expertise en steun van Marlène heb ik het gevoel een bijdrage te hebben geleverd aan hoe de impact van technologie op gendergelijkheid is opgenomen in de uitkomsten. Door de intensieve samenwerking met de Soroptimisten, ben ik nu zelf een trotse Soroptimist geworden.”

    Advocacy

    Leuk om te vermelden dat Marijke Peters (1929), de moeder van onze programmacoördinator in het huidige Uniebestuur, Wanda Peters (club De Bilt-Bilthoven), in 1995 namens de International Alliance of Women (IAW) ook naar Beijing ging. De verhalen van haar moeder over haar strijd voor vrouwenrechten, o.a. in Beijing, inspireren Wanda om zich binnen de Unie hard te maken voor pleitbezorging (advocacy), zowel internationaal als nationaal en locaal.  Zij zorgde voor meer aandacht én ondersteuning vanuit de Unie voor deelname van Nederlandse Soroptimisten aan VN-processen en -delegaties.
    Per 2025 is bovendien aan het Uniebestuur een nieuwe functie toegevoegd, die van advocacycoördinator. Zodat we meer aandacht en tijd aan advocacy kunnen besteden. Agnes Verhulst zal de activiteiten van de Unie op het gebied van advocacy, dus ook deelname aan CSW en terugkoppeling naar de leden over wat daar gebeurt, coördineren en helpen ontwikkelen en uitbreiden. Zij zal zich in een volgende nieuwsbrief aan jullie voorstellen. Onze rol als NGO met een officiële status bij de VN werkt aansprekend bij de werving van met name jonge(re) leden.

    Geïnspireerd geraakt? Meld je aan.
    Wie door dit artikel geïnspireerd is geraakt voor het volgen van of deelnemen aan VN-activiteiten, de CSW en Beijing+30, kan zich aanmelden voor de appgroep CSW NL Sorren.

    Kijk op https://www.wo-men.nl/beijing-30-programma voor diverse bijeenkomsten die de komende maanden georganiseerd worden in de aanloop naar CSW69. Stuur zo spoedig mogelijk een e-mail naar programmacoordinator@soroptimist.nl als je interesse hebt om naar CSW69 te gaan in maart 2025.

    Delen? Dat kan met: