
In haar dagelijks leven is Hanke eigenlijk altijd met kunst bezig. “Ik heb twee diploma’s van de kunstacademie en heb ook kunstgeschiedenis gestudeerd. In mijn werkende leven doceer ik parttime het vak kunst aan bovenbouwleerlingen van een middelbare school en ben ik projectleider kunst en innovatie. Daarnaast heb ik een kunstenaarspraktijk met een beeldhouwatelier in Kortenhoef. In mijn atelier werk ik aan allerlei kunstopdrachten en ik geef er ook bijvoorbeeld portret-boetseercursussen. Mijn diverse rollen zijn absoluut een mooie combinatie en versterken elkaar in alles.”
Heb jij een boodschap die je wilt overbrengen via jouw werk?

“Een rode draad in mijn werk is de educatie en emancipatie van vrouwen. Dat is goed terug te zien in onder andere het monumentale en kleurrijke beeld Lezend meisje, aangekocht door Bibliotheek Hilversum in 2016. En in 2018 portretteerde ik blind een meisje via een levensgroot bronzen beeld. We werkten samen in het portret Als je alleen met je handen kan zien. Het was een heel bijzondere samenwerking om een ‘bronzen selfie’ te mogen maken met haar.” “Mijn beelden worden gekenmerkt door karakter, verdieping en kracht. Het is een uitdaging om met gevoel weer te geven wat mensen ‘beweegt’ in onze huidige tijd. De stijl van mijn werk laat zich omschrijven als intuïtief en vloeiend, met een eigen handschrift. Meestal heeft mijn werk een maatschappelijk karakter.”
Welk kunstwerk maakte je voor de Best Practice Award?

“Daarvoor moet ik eerst meer dan tien jaar terug. In 2013 maakte ik het marmeren beeldhouwwerk Meisje met bloem en boek. Dat beeld gaat erover dat alle meisjes wereldwijd de kans moeten krijgen onderwijs te volgen. Het beeld is geïnspireerd op Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat een blog had op de website van de BBC waarin ze vertelde over het geweld en de mensenrechtenschendingen van de Taliban tegen vrouwen en meisjes. In haar handen houdt het beeld een bloem en een boek. De bloem verwijst naar het pseudoniem van Malala: Gul Makai, wat korenbloem betekent. Het boek verwijst naar de strijd van Malala. Het meisje in dit beeld kijkt hoopvol en verwachtingsvol naar boven. Daarmee refereer ik aan de kracht van Malala en de hoop die zij geeft en doorgeeft met haar strijd. Geïnspireerd op dat marmeren beeld heb ik voor de Best Practice Award een kleinere versie in brons gemaakt. De titel is: The future is with her. Deze titel verwijst naar de hoopvolle gedachte dat alle vrouwen en meisjes de kans krijgen onderwijs te volgen zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.”
Speelt het Soroptimisme ook een rol?

“Ik ben sinds 2019 lid van club Hilversum e.o. en momenteel ben ik vice-voorzitter. Het betekent veel voor mij om Soroptimist te zijn! Toen ik net lid was, werd ik meteen actief in Orange the World (OtW). En zie hier de mooie verbinding met mijn onderwijspraktijk en Soroptimisten. In najaar 2020 heb ik het initiatief genomen om op de school waar ik lesgeef OtW zichtbaar en bespreekbaar te maken. Samen met de sectie maatschappijleer is toen een les ontwikkeld, die samen met Soroptimisten werd gegeven. De OtW-opening op 25 november 2020 van de hele regio ’t Gooi was op deze middelbare school, waar een wethouder de vlag hees met twee klassen en de directie.”

“Ik hoop nog lang door te gaan met mooie beelden maken die gerelateerd zijn aan vrouwenemancipatie. Mijn kunstwerk The wisdom of an old lady uit 2015 verwijst naar de kennis en wijsheid van een vrouw op leeftijd. Ze duwt een rollator voort maar staat nog midden in het leven en baant de weg vrij voor volgende generaties vrouwen. Ik creëerde het beeld destijds ter ere van een expositie voor Internationale Vrouwendag. Inmiddels heeft het kunstwerk al veel exposities bezocht en rondom OtW trekt ze haar oranje kleren aan om de actie te ondersteunen!”