Onze hoogleraar Mensenrechten krijgt een UNESCO leerstoel

Categorie: Leerstoel

Onze hoogleraar Mensenrechten krijgt een UNESCO leerstoel

Onze Prof. dr. Felisa Tibbitts, is benoemd tot de UNESCO Chair in Human Rights in Higher Education, aan de Universiteit Utrecht.


UNESCO heeft “onze” hoogleraar ook benoemd

Onze Prof. dr. Felisa Tibbitts, is benoemd tot de UNESCO Chair in Human Rights in Higher Education, aan de Universiteit Utrecht. Zij bekleedde daar al de Carla Atzema-Looman Leerstoel in mensenrechteneducatie. De Haarlemse Soroptimist Carla Atzema-Looman liet na haar overlijden in 2013 haar bezittingen na aan de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Het Algemeen Fonds (onderdeel van deze Unie) is algemeen erfgenaam en beheert sindsdien de erfenis en dit bedrag is opgenomen in het vermogen van het Algemeen Fonds. “This is a wonderful way to lift up the mandate of the HRE Chair in HRE at Utrecht University into the international light — and to promote HR in higher education with colleagues in different countries!”

Felisa: “The UNESCO Chair status will allow me to use the Carla Atzema-Looman Chair to promote international inter-university cooperation and networking.
I plan to coordinate a cross-national study and foster cross-regional sharing on structures and strategies for higher education transformation. This intersects with a human rights-based approach to higher education and is associated with economic accessibility, diversity, historical accountability and inclusion.  
I am now reaching out to faculty in universities in South Africa, Sweden and the U.S. to collaborate on this study. “

Het UNITWIN/UNESCO Chairs Programme, is gestart in 1992 en omvat meer dan 700 instellingen in 116 landen. Het programma bevordert internationale samenwerking tussen universiteiten om de institutionele capaciteit te vergroten door het delen van kennis.

Toegankelijkheid van hoger onderwijs en inclusiviteit

Unesco.jpeg

Prof. dr. Felisa Tibbitts : “Ik ben dolblij dat ik tot deze UNESCO leerstoel ben benoemd,” zegt professor Tibbitts. “Dit stelt mij in staat om de internationale dimensie van mijn onderzoek naar mensenrechten en hoger onderwijs te versterken. Het is een uitdagende tijd voor het hoger onderwijs in verschillende delen van de wereld, nu de instellingen worstelen met kwesties van toegankelijkheid en inclusiviteit.”  

De focus van Dr. Tibbitts’ onderzoek ligt op mensenrechtenonderwijs en het versterken van de manieren waarop universiteiten discriminatie tegengaan. Ze bestudeert ook hoe universiteiten hun historische verantwoordelijkheid nemen in het nastreven van inclusiviteit en diversiteit. Tibbits’ agenda is daarmee consistent met het strategische onderzoeksthema “Institutions for Open Societies” van de Universiteit Utrecht. Professor Tibbitts wil samenwerken en netwerken met instellingen voor hoger onderwijs in andere landen en regio’s.

VROUWENRECHTEN

Felisa Tibbitts bekleedt momenteel ook de Carla Atzema-Looman Leerstoel in Mensenrechteneducatie met bijzondere aandacht voor vrouwenrechten. De leerstoel hoort bij het Nederlands Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten van de Universiteit Utrecht. Het is de eerste leerstoel in mensenrechteneducatie in Nederland. Hij is geïnitieerd en gefinancierd door de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao met ruim 3.200 leden. Er is ook een nauwe samenwerking met het University College Roosevelt in Middelburg.

Delen op social-media: