Optimistische woede, feest der herkenning

Fixdit
20-09-2024

Optimistische woede, feest der herkenning

Door: schrijverscollectief Fixdit

    Schrijverscollectief Fixdit is verguld de winnaar te zijn van de Carla Atzema Soroptimistprijs 2024 vanwege hun manifest Optimistische woede. Lees hun reactie.



    ‘Naast dat het een erkenning is van het werk dat we als collectief verzet hebben, is het ontzettend waardevol om juist deze prijs te krijgen van mede-feministen: vrouwen die hand in hand staan om wereldwijd het verschil te maken voor de rechten van vrouwen en meisjes. Hun steun in de vorm van de Soroptimistprijs sterkt ons dan ook enorm in onze missie, wetende dat al deze vrouwen zich verenigen achter ons. Het is te danken aan een trouwe lezer van onze nieuwsbrief dat we wisten van het bestaan van deze prijs. Het is heel bijzonder om zulke betrokken lezers te hebben, die er samen voor zorgen dat het bereik van Fixdit telkens weer vergroot wordt.

    Lesbrieven en podcasts
    Het prijzengeld van de Soroptimistprijs stelt ons als collectief in staat vol voor onze nieuwe plannen te gaan. Grootschalige projecten waarbij we zo veel mogelijk verandering teweeg kunnen brengen, bijvoorbeeld in het kader van leesbevordering. Op veel middelbare scholen wordt gewerkt met leeslijsten die een grote focus hebben op het werk van mannelijke auteurs en daarnaast ook een zeer eenzijdig, wit en westers wereldbeeld vertegenwoordigen. Fixdit wil het bewustzijn hierover vergroten en scholen en beleidsmakers aan het denken zetten over de keuzes die hier gemaakt worden, en handreikingen doen om dit te verbeteren. Zo hebben we al lesbrieven gemaakt bij werken van Virginie Loveling en Bea Vianen, maar ook onze podcast-reeks Moderne klassiekers geldt hierbij als een belangrijke component. Deze reeks is als het ware een bibliotheek aan naslagwerkjes over essentiële auteurs uit onze canon, en die telkens in slechts een klein uurtje te beluisteren is. Zo stimuleren we verandering op een toegankelijke manier. 

    De literaire wereld in
    Naast deze projecten willen we ook een voet tussen de deur krijgen in de literaire wereld. Door middel van het schrijven van opiniestukken over actuele onderwerpen die aansluiten bij de doelstellingen van Fixdit, of het bespreken van boeken van vrouwen in bijvoorbeeld De Nederlandse Boekengids om de literaire waarde van deze werken extra te onderschrijven. Op deze inmenging in het publieke debat komen dan ook de meeste reacties die onze standpunten aanvallen, en vooral  afzwakken hoe het ervoor staat met de positie van de vrouw in de literatuur. Door actief te zijn in de literaire wereld worden we telkens met de neus op de feiten gedrukt, hoezeer met twee maten gemeten wordt wat betreft het werk van vrouwen. Maar ook dat motiveert ons om door te gaan, en telkens opnieuw aan te blijven kaarten waar het misgaat in de denk-patronen hierover. 

    Bibliotheken en middelbare scholen inspireren
    Om dit te volbrengen blijven we graag in gesprek. Met onze mede-recensenten en literaire opiniemakers, maar ook met onze lezers. Bij het verschijnen van Optimistische woede zijn we de boekhandel en bibliotheken ingegaan, een ware tour door Nederland en Vlaanderen. Avonden waarbij we spraken over wat er bij lezers resoneerde uit onze stukken en waarbij we in gesprek konden over de betekenis van het lezen van werk van vrouwen en hoe belangrijk het is dat de canon divers is en de maatschappij weerspiegelt in al haar pluriformiteit. Komende kalenderjaren hopen we opnieuw in gesprek te gaan, maar dan met name op middelbare scholen. We hopen de journalisten en schrijvers van de toekomst te gaan spreken, en hen te inspireren met onze werken en alle vrouwelijke auteurs die we hen aandragen. En dat zij uiteindelijk onze missie voortzetten!’

    Uit De Soroptimist 91-2 juli 2024

    Delen op social-media: