Prijsvraag Delen en Inspireren: de uitslag

19-03-2021

Prijsvraag Delen en Inspireren: de uitslag

Over diversiteit gesproken: het Algemeen Fonds ontving 25 heel verschillende inzendingen met  ideeën voor fundraising in Coronatijd. Heel veel dank aan alle inzenders ! We willen hun ideeën  graag met iedereen delen, ter inspiratie!  Tip

  Allereerst een waardevolle tip van Helmond. Zij haalden voor hun social sofa een subsidie binnen van   €  5.000. Hun tip: ga eens na of je gemeente de Social Developments Goals (SDG’s) onderschrijft en hiervoor gelden beschikbaar heeft.

  Digitaal

  Verschillende clubs maakten gebruik van digitale middelen: Flevoland en Zeist lieten zien dat webinars tot een substantiële opbrengst  kunnen leiden als je een goed(e) onderwerp /spreker hebt. Rotterdam Schieland resp. Bussum en Bennekom & Beekdal gingen digitaal met een online concert resp. een quiz.

  Verkoop

  Er wordt van alles (al dan niet zelf gemaakt en) verkocht: Wassenaar verkocht maar liefst 10.000 rollen wc-papier in wikkels met daarop de SDG’s. Enschede Dunya verkoopt o.a. in opdracht door lokale kunstenaars gemaakte kaarten. In andere clubs is men zelf creatief: Hoorn maakt oranje huisjes van klei en glas in lood en Walcheren  maakt o.a. herbruikbare make up pads en mondkapjes, tassen en slingers met katoenen vlaggetje onder een eigen productlijn “Zeeuws Zusje”. Rotterdam Schieland verkoopt jam, de initiatiefnemers van Trees4Life gaan bloemzaden en T-shirts verkopen en Groningen Oost biedt nestkastjes en voederplankjes voor vogels aan.

  Nijmegen zag haar jaarlijkse filmavond niet doorgaan en wist een deal te sluiten met Pathé: zij verkopen nu vouchers voor de plaatselijke bioscoop en daarnaast e-vouchers van Pathé voor het thuis on line kijken van films. Alphen aan de Rijn organiseerde een alternatief voor haar jaarlijkse wijnproeverij/ verkoop: met proefpakketten in kleine groepjes bij mensen thuis (binnen de regels!) incl. beschrijving van de wijnen, tips om te proeven en culinaire tips voor bijpassende gerechtjes.

  Je kunt ook kennis en kunde verkopen: Scheveningen brengt een magazine uit met diensten/producten die door clubleden worden aangeboden aan clubleden en hun relaties. 

  Voorne Putten heeft alle leden gevraagd zoveel mogelijk vanuit Eigen Kracht met ideeën te komen hetgeen leidde tot een bonte verscheidenheid aan acties: van allerhande verkoop tot het afdragen van verdiensten van lezingen, cursussen e.d. Batenburg Maas & Waal kocht vorig jaar gladiolen op waar kwekers mee bleven zitten toen de Vierdaagse niet doorging en verkocht deze door. Deze club kwam ook nog met andere ideeën, o.a. de organisatie van een fietstocht. Ook Wieringerland heeft plannen voor een fietstocht.

  Crowdfunding

  Crowdfunding werkt: Enschede Dunya  en ’s-Gravenhage zamelden zo geld in. Wanda Peters oppert het idee dat clubleden een donatie vragen aan vrienden met wie ze bijv. een digitale koffie-afspraak maken, en hen te vragen dat zelf op hun beurt ook weer te doen (piramide- effect). Flevoland zamelde geen geld in, maar goederen (voor kamp Moria).

  En de winnaars zijn

  Het is mooi te zien hoe veel clubs actief bezig blijven met fundraising, ondanks de beperkingen. Al die clubs verdienen een pluim (ook als ze niet meededen aan de prijsvraag). Maar er konden er maar twee winnen. Het maken van een keuze was niet eenvoudig maar de prijzen van € 1.000 gaan naar…..

  Goeree Overflakkee; ook zij zagen hun jaarlijkse filmavond in het water vallen. Nu gaat de club een drive-in bios organiseren op een groot landbouwbedrijf; met auto’s en trekkers. Wat een stoer plan. Zie je het voor je? Dat wordt vast een groot feest!

  De Bilt Bilthoven; al in de zomer van 2020 heeft de club heeft een fietstocht uitgestippeld door de verschillende kernen van de gemeente. Er is een routebeschrijving met veel achtergrond informatie en quizvragen (met separaat de antwoorden). Een idee dat voor elke club lokaal uitvoerbaar is! De fietstocht is, net als veel andere hierboven genoemde producten, verkrijgbaar via de website van de Unie.

  Wij feliciteren de winnaars en alle clubs die mooie resultaten neerzetten met hun fundraising.

  En oh ja….. als jullie dan een mooi bedrag bij elkaar hebben, denk dan aan de mogelijkheid om bij het Algemeen Fonds een extra bijdrage voor je project aan te vragen (zie het aanvraagformulier op de website).

  Het was onmogelijk alle nuttige details uit de inzendingen hier te vermelden. Wil je meer weten over een van deze ideeën voor fundraising? Zoek contact met de betreffende club, of stuur een mail aan algemeenfonds@soroptimist.nl

  Overhandiging van een glas in lood huisje aan de wethouder van Medemblik Andrea van Langen (links) door beeldend kunstenares Maya de Haan (tevens presidente van club Hoorn) rechts
  Delen op social-media: