Topvrouw Nienke Feenstra en de wet tegen seksueel geweld

Categorie: Topvrouwen

Topvrouw Nienke Feenstra en de wet tegen seksueel geweld


Topvrouw Nienke Feenstra en de wet tegen seksueel geweld

Nienke is pastpresident. was politieofficier en heeft o.a. het Europese Politievrouwen Netwerk opgericht. Ze is thuis in het aangifteproces bij seksuele delicten. Ze heeft zich nu verdiept in het wetsvoorstel voor seksuele delicten.

Wat is er aan de hand?  ‘Grapperhaus wil wetgeving tegen seksueel geweld moderniseren waardoor het minder lastig is om te bewijzen wat er gebeurd is. Internationale verdragen zeggen dat alle seks tegen de wil ‘verkrachting’ genoemd hoort te worden. Maar Grapperhaus wil twee soorten verkrachting onderscheiden:  ‘seks tegen de wil’  waarbij de vrouw zich niet fysiek verzet heeft,  en ‘seks tegen de wil’ waarbij de vrouw zich echt bewijsbaar verzet heeft met aantoonbare blauwe plekken, schrammen, fysieke schade’.  Alsof het een minder erg is dan het ander’.

In de voorgestelde wetgeving wordt ‘seks tegen de wil’ ingevoerd als een soort verkrachting ‘light’. Het heet dan geen verkrachting meer.

 ‘Het maken van het onderscheid zoals Grapperhaus dat nu doet, is een ernstige onderschatting van wat een vrouw wordt aangedaan. Zou een man akkoord gaan met het onderscheid: ‘ik werd verkracht en kreeg ook nog een tik op mijn billen’, en ‘ik werd verkracht maar kreeg géén tik op mijn billen’? Verkracht worden zonder tik op de billen gaat al ver over de grens van iemands lichamelijke integriteit. Wij vinden: geen toestemming = tegen de wil =verkrachting en niet iets anders’.

Om tot vermindering van seksueel geweld te komen, moeten veel meer middelen worden ingezet. Op scholen en thuis moeten kinderen al heel vroeg leren dat er vormen van ongewenste aanraking zijn, en daar nee tegen leren zeggen. Maar ook protocollen opstellen voor verenigingen en clubs, vertrouwenspersonen aanstellen op het werk.  Soroptimisten oproepen om Orange The World acties voeren, samenwerken met anderen om een breder front te vormen. Nienke benadrukt: ‘Vrouwen maar net zo goed mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om seksueel  geweld te voorkomen. In mijn club gaan we voor Orange the World ook met mannen in gesprek. Soroptimisten werken met de drie A’s: Advocacy, ons laten horen bij dit soort wetsontwerpen; Awareness met o.a. Orange the World en overal waar het maar kan; Action, dus overal waar je ziet dat het niet klopt of niet deugt, dit aankaarten. Zoals nu, tegen deze wetgeving. Daar is het Soroptimisme dus heel geschikt voor’.

Marga Akkerman

Delen op social-media: