De Vluchtheuvel Hilversum

Soroptimisten Hilversum e.o. steunt de Crisisopvang de Vluchtheuvel.

Marga Tieken, lid van onze club heeft dit project aangedragen en op de mei-bijeenkomst 2019 is haar voorstel met overweldigende meerderheid van stemmen aangenomen.

Vanuit officiële geldstromen worden de allernoodzakelijkste kosten gedekt, maar voor enig extraatje is geen geld beschikbaar. Een uitje met kinderen, een voetbal met pompje, kortom alles wat het tijdelijk bestaan wat kan opvrolijken is welkom.

In de afwisseling van projecten, ver van huis en nu weer dichtbij gaan we komend jaar weer aan de slag!

Wat doet Vluchtheuvel Hilversum:

In de Vluchtheuvel Hilversum, worden mensen uit de  Gooi en Vechtstreek opgevangen die door omstandigheden thuisloos zijn. Dit kan huiselijk geweld zijn, een afgebrand huis, schulden, etc. Gezinnen mogen maximaal 3 maanden verblijven in een kamer met eigen badkamer op de bovenste verdieping van het pand aan de Neuweg.  Er is geen wachtlijst, als er plek is, kun je er terecht.  Op dit moment wonen er 5 moeders en 8 kinderen in de leeftijd van enkele maanden tot 15 jaar.

In deze crisisopvang worden rust en structuur geboden, en samen met de professionele hulpverleners wordt een hulpverleningsplan gemaakt. De bewoner moet zich houden aan dit plan, en werkt dan vanuit de crisis meteen aan het aanpakken van de problemen.

De Vluchtheuvel maakt onderdeel uit van een pand waar ook crisisopvang voor jongeren is gehuisvest, en opvang dak- en thuislozen.  Het geheel valt onder verantwoordelijkheid van Kwintes, een organisatie die gespecialiseerd is in opvang en begeleiding van mensen.

gedane acties voor crisisopvang de Vluchtheuvel

voor algemeen gebruik
Voor algemeen gebruik hebben we enkele spellen, puzzels afgegeven. Op de terrassen worden de door ons geleverde planten gezet en daarmee ook gezorgd dat er weer een algemene taak voor de bewoners bij gekomen is namelijk: planten water geven.
verwenpakketjes

Alle bewoners die er nu, eind april, wonen hebben een verwenpakketje gekregen, samengesteld uit spulletjes, door de leden bijeen gebracht. Ook aan de medewerkers is gedacht, zij zijn verwend met heerlijke chocolade!

Onderstaand een impressie van de spulletjes!

bezoek Sinterklaas

Op 5 december bracht Sinterklaas met 2 huppelende, dansende, zingende en kattekwaad uithalende Pieten de locatie. 1 van de Pieten wilde zelfs wel de prachtige jurk van 1 van de meisjes ruilen met zijn muts! Sinterklaas had voor alle kinderen een cadeautje met soms een gedicht erbij. In ieder geval kreeg ieder kind de nodige aandacht en was het erg gezellig met alle aanwezigen die ruimschoots konden genieten van het lekkers dat ook werd uitgedeeld en gestrooid. Hopen dat hij volgend jaar weer terug wil komen!

Kerst

Met de kerst wordt er hard gewerkt aan pakketjes voor de bewoners.

Dit pakketje is voor een moeder met zoon van 7 maanden, er komt nog meer! Alle moeders krijgen bovendien een Pannettonecake.

het slotakkoord

Het boekje is geschreven door Soroptimisten Erna Gianotten en Hannie Hoekstra. De illustraties zijn gemaakt door Kristel Kapteijn (dochter van Hannie Hoekstra) en de vormgeving was in handen van Natalie Mathot.
Koudste en kortste boekjespresentatie ooit.

De overhandiging van ‘ons’ boekje, was het slotakkoord van het Vluchtheuvel Project.
Gekozen in 2019 op een avond in mei, hadden we nooit kunnen vermoeden langs welke grillige wegen het ons zou lukken het wensenlijstje van de Vluchtheuvel te vervullen.
Een magnetron, twee televisies, speelgoed, een spelcomputer, muziekinstrumenten, kinderkleding in diverse maten, verwenpakketjes in de zomer, kerst- en sinterklaascadeautjes, die laatsten door Sint en Piet zelf bezorgd, knuffelbeesten . . . . het kwam er allemaal.
Alles zorgvuldig ingepakt, soms zelfs met beeldschoon inpakpapier van 50 jaar geleden (van Ien: ‘Wie wat bewaart, heeft wat!’), en van kaartjes voorzien door Marga Tieken, die eerlijk toegaf: ‘Ik had er een tweede baan bij, maar heb voor deze kwetsbare groep alles met liefde gedaan! ’
Het informatieboekje, bedoeld voor kinderen tussen 6 en 10 was een project van lange adem. Hoe bereid je zo’n kind voor, na een chaotische, verdrietige tijd, op een verblijf in een wildvreemde omgeving, waar het samen met wildvreemde anderen tot rust kan komen?
Er was een formele brochure die typisch niet in kindertaal geschreven was.
Of we daar iets mee konden . . . .?
Na veel heen- en- weer brainstormen, inmiddels in het digitale corona-tijdperk, lukte dat allemaal.
We bedachten een formaat voor kinderhandjes, een ringbandje voor het makkelijk open kunnen slaan, kleurplaten om zelf in te kleuren, vragen om in te vullen. Alles op stevig papier, bestand tegen vetkrijt, kleurpotlood, viltstift en ballpoint. Ook als er driftig en hard op werd gedrukt.
En zo stonden we daar op 8 februari, een ijskoude winterdag, in de sneeuw en lock-down. Zodat we niet naar binnen konden én afstand moesten houden.
Onze tekenares Kristel nam de foto. De doos met boekjes ging naar binnen. En wij weer naar huis. De laatste Vluchtheuvel-wens was vervuld. Ons Vluchtheuvel Project was klaar!

Delen op social-media: