Regionale Soroptimistclubs actief voor Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Regionale Soroptimistclubs actief voor Voedselbuurtbos GeuzeGroen

  • Club Den Haag – 's-Gravenhage
  • Club Scheveningen
  • Club Voorburg Rijswijk
  • Club Zoetermeer

Voor 100xTrees4Life zochten de vier Soroptimistclubs ’s-Gravenhage, Scheveningen e.o., Voorburg-Rijswijk e.o. en Zoetermeer e.o. een lokaal project en ontmoetten in 2021 de enthousiaste initiatiefnemers Astrid van Beek en Klaartje Jaspers van Stichting Voedselbuurtbos GeuzeGroen in de Nieuwe Driemanspolder nabij Zoetermeer en Leidschenveen.Voedselbuurtbos GeuzeGroen wil bijdragen aan het ontsluiten van gezond lokaal voedsel, het bevorderen van sociale cohesie en het vergaren van voedselbosbouwgerelateerde kennis in de regio. Ook wordt het een plek voor educatie en onderzoek op het gebied van biodiversiteit en ecologische, circulaire voedselproductie in stedelijk gebied.

De stichting die in 2020 is opgericht werkt uitsluitend met vrijwilligers en is afhankelijk van donaties en sponsoring (in natura). Om de vrijwilligers tijdens hun pauzes enige beschutting te geven tegen de weersomstandigheden zoals extreme hitte, wind of regen, hebben de Soroptimisten een tentdoek speciaal voor dit doel gefinancierd. In de toekomst zal deze ook gebruikt gaan worden bij educatieve projecten. Bovendien kon er in het voorjaar van 2023 nieuwe aanplant plaatsvinden van voedselboompjes en struiken. Daarnaast kwam er geld beschikbaar voor een mobiel zonnepaneel met oplaadbare batterij, zodat men bij het gebruik van elektrische apparaten niet telkens naar de nabijgelegen camping moet lopen voor het opladen van de batterij. Tevens gaat men mobiele watergeeftanks en een waterpomp met toebehoren aanschaffen. Van het restant worden nog praktische zaken zoals een (tweedehands) koffiezetapparaat en thermoskannen plus een waterkoker aangeschaft. Het totale gesponsorde bedrag van € 4.875 is hiermee goed besteed.

Bovenstaand bedrag is bij elkaar gesprokkeld: elke club leverde € 375 (totaal € 1.500). Het project werd ingediend bij en geld toegekend door In en Om (regio Haaglanden) op de Dag van de Rechten van de Mens: € 1.750. En het Soroptimist Vrouwenfonds vermeerderde het ingelegde bedrag nog eens met een prachtig bedrag van € 1.625.

Tijdens NLDoet in 2023 stak een aantal leden van de vier clubs ook de handen uit de mouwen. Met grondboren en snoeihout werden takkenrillen gevormd tegen loslopende honden, kragen van gaas werden geplaatst als bescherming voor jonge boompjes tegen knagende hazen en greppels werden gegraven voor een betere afvoer van water naar wadi’s, opvangplekken voor regenwater.

Zaterdag 10 juni jl. was de officiële afsluiting van het lokale project, maar niet zonder de belofte dat een aantal van ons nog eens gaat meedoen met een meewerkdag.

Wie interesse heeft in zo’n meewerkdag of meer wil weten over het ambitieuze Voedselbuurtbos kan kijken op www.geuzegroen.nl.

Delen op social-media: