Seksuele gezondheid van jongeren

Wij willen bewustwording en plezier rondom seksualiteit promoten

Waarom kiezen we voor seksuele voorlichting als onderwerp?

Als Young Soroptimists (YOS) Amsterdam is ons doel om de positie van meisjes en vrouwen wereldwijd bespreekbaar te maken en te verbeteren. Onderzoek wijst uit dat seksuele voorlichting een positieve impact heeft op de seksuele en reproductieve gezondheid en het aantal soa’s en ongeplande zwangerschappen vermindert. Daarnaast draagt het bij aan meer gelukkige en gelijkwaardige intieme relaties. Daarom zetten we ons dit jaar in voor het stimuleren van inclusieve, seksuele voorlichting aan jongeren, met een focus op seksueel plezier.

  • Club Young Soroptimist Amsterdam


Dat betekent: 

  • Focus op diversiteit want hoe iemand eruit ziet en wat fijn is verschilt per persoon
  • Focus op ‘Wat vind ik leuk en hoe geef ik dat aan?’ 
  • We willen hier ook jonge mannen bij betrekken; ‘it takes two to tango’.

Waarom kiezen we dit thema?

  • Het past bij onze eigen leeftijdsgroep.
  • Herkenning, ondanks dat wij als Yossen weinig taboes ervaren, lopen wij zelf tegen problemen aan (jongen wil geen condoom gebruiken, bv.) binnen dit thema
  • Vrouwen met een sociaaleconomisch andere achtergrond zouden dit nog meer kunnen ervaren
  • Het is een onderwerp dat (binnen het Soroptimisme) weinig aandacht krijgt, maar wel heel relevant is. Zeker vergeleken met de nog verouderde en negatieve insteek van de huidige voorlichting die juist ongelijkheden in stand houdt. 
  • Het is een vernieuwend en fris thema. 

Met wie werken we samen?

Sex Matters: seksuele positieve gezondheid vergroten onder kwetsbare jongeren op de middelbare school (specifiek en korte termijn).

Dance4Life: bijdragen aan een samenwerken om op langere termijn seksuele gezondheid onder jongeren te stimuleren (breed en lange termijn).

De samenwerking houdt in dat we middels de evenementen geld ophalen maar ook met elkaars expertise en netwerk kunnen inzetten. 

Hoe willen we dit aanpakken?

We organiseren een webinar (op 27 september) en een expositie in november. Houdt deze website en Instagram in de gaten voor het laatste nieuws!

Informatie over de webinar

Op woensdagavond 27 september vertellen 2 experts over hoe jongeren seksuele voorlichting beleven en hoe het onderwijs dit onderwerp behandelt.

Lieke Murris is leerkracht op een basisschool in Amsterdam. Zij vertelt over de uitdagingen die het bespreken van dit onderwerp in de klas met zich meebrengt. Daarna gaat Susan Meijburg, consulent Seksuele Gezondheid en docent/trainer Positieve seksuele vorming, in op haar ervaringen met dit onderwerp. De opbrengsten van het webinar gaan naar de organisaties Dance4Life en Stichting Sexmatters, beide organisaties zetten zich in Nederland in voor goede seksuele voorlichting.

Delen op social-media: