Stichting Jalihal

  • Club ‘s Hertogenbosch – De Meierij

Stichting Jalihal

Soroptimisten ondersteunen BomenprojectVrouwen op het platteland in India

Stichting Jalihal werkt voor arme, alleenstaande vrouwen op het platteland in India. Het dorp Jalihal ligt in het zuidoosten van de deelstaat Maharashtra. De projecten worden uitgevoerd in Jalihal en 21 er omheen liggende dorpen. De kansarme vrouwen krijgen binnen de Indiase situatie geen kans om hun levensstandaard te verbeteren. Omdat de Stichting Jalihal samenwerkt met de Indiase ontwikkelingsorganisatie (Yerala Projects Society) vallen ze niet in culturele ravijnen en kunnen ze support bieden precies daar waar het nodig is.

Projecten

Door projecten wordt aan deze vrouwen de mogelijkheid geboden om zelf een activiteit te starten, waardoor ze hun inkomen kunnen vergroten. De projecten zijn eenvoudig omdat de helft van de vrouwen niet kan lezen en schrijven. Projecten waren achtereenvolgens: een naaimachineproject, een geitenproject, een noodhulpproject (vanwege meerjarige droogte) en een kippenproject. Vrouwen krijgen een beter inkomen. Dat betekent ook betere voeding, kinderen naar school en meer sociale contacten tussen de vrouwen onderling. Dat geeft geloof in eigen kunnen!

Bomenproject

Omdat het klimaat in de regio van Jalihal snel, en ten nadele, verandert wil stichting Jalihal met een bomenproject werken aan maatregelen die verdere verdroging van het gebied tegengaan.

De buitentemperatuur kan, in de zon, in de zomer, oplopen tot ruim boven de 40 graden. Met bomen bereik je een aangename temperatuur. Bij de vrouwen komen eenheden van 5 of 10 bomen/struiken te staan die het huis en het erf koeler maken. Ook voor het kleinvee (geiten en kippen) is dat gunstig. Vermindering van hittestress bij de dieren zorgt voor een hogere productie en een langere levensduur.

Bomen en struiken hebben niet alleen betekenis voor het klimaat op zich, ook de biodiversiteit is er mee gediend. Het aantrekken van vogels brengt het aantal muggen terug en bestrijdt zo malaria. En er zijn nog de vruchten, die verschillende bomen opleveren. De vruchten, bevatten ook vitamines en kunnen door de kinderen en vrouwen zelf gegeten of verkocht worden.

Vind je het leuk wat je hebt gelezen? Deel het met je vrienden op

facebook_circle-512.png
twitter-logo-final.png
Delen op social-media: