100xTrees4Life, update juni

22-06-2023

100xTrees4Life, update juni    

Door: Dietlindt Seijsener en Margriet Roukema 

                                         

  Een van de agenda-onderdelen tijdens de recente Inspirada in Middelburg was 100xTrees4Life. Penningmeester Edith Koetsier vertelde waar we staan met het project, over het bezoek begin dit jaar van Karin Hell aan ons project in Noord-Ghana en over de tweede fase, waarvoor we in september het contract hopen te tekenen.  Onze eerste donatie van € 60.000 is besteed aan:

  • Opzetten van 3 vrouwencoöperaties
  • Training voor vrouwen over groepsdynamiek, verwerking van karité, marketing, auditing, verbeterde technologieën en efficiëntie, verbeterd bedrijfsmanagement
  • Laptops
  • Installatie van 3 complete sets apparatuur voor de verwerking van karitéboter
  • Training en levering van brandstofefficiënte fornuizen
  • Kosten monitoring & evaluatie, personeel en managementkosten

  Onze tweede donatie van ca. € 60.000 zal besteed worden aan de bouw van een warehouse. Hierdoor kunnen de vrouwen de oogst opslaan en verwerken, in tijden van overvloed de noten bewaren tot ze een betere prijs opleveren, en samenkomen ook als de ondersteuning van Tree Aid beëindigd is en er hun machines en materialen opslaan.
  Verder zal een shea-verwerkingsmachine aangeschaft worden. Uiteraard allemaal inclusief extra installatie, training en hoe een warehouse te organiseren.
  Waar de vrouwen nog behoefte aan hebben is een tweede shea-verwerkingsmachine, simpel gereedschap om de shea-noten te plukken en te verwerken en 3 gemotoriseerde grote driewielers om de goederen te vervoeren.
  Dit vergt een additionele € 20.000. Lukt het ons die bij elkaar te krijgen op korte termijn?
  Met jullie hulp en inzet wel! Voor de vrouwen zou het een enorm verschil maken!
  De presentatie van Edith Koetsier vind je hier.

  Stand geldboom
  Onze geldboom is gegroeid… het saldo op onze rekening bedraagt nu bijna € 55.000. Voor het tweede contract hebben we in elk geval nog zo’n € 6.000 nodig, liever zelfs nog € 26.000 zodat we een nog groter verschil voor deze 1.200 vrouwen kunnen maken.

  Bespreek het in je club. Heb je nog een extra bedrag of het geld van het Soroptimist Vrouwenfonds (voorheen Algemeen Fonds) al binnen? Maak het snel over naar NL22 INGB 0009 4981 55
  t.n.v. Stichting 100xTrees4Life
  en vermeld je clubnaam.

  DUBLIN – de SI-conventie eind juli

  Tijdens deze conventie mogen we ons project presenteren tijdens de posterpresentatie. In een notendop staat op de poster de omschrijving en impact van ons landelijke project, waaraan inmiddels 79 clubs bijdragen. Ook club Curaçao heeft het omarmd, zo bleek in de 9e webinar begin mei. De poster is uitgedeeld tijdens de Inspirada.

  Tijdens de conventie is er een ontmoeting gepland met afgevaardigden van de Ghanese clubs. Kennis maken met elkaar en met het project, en kijken of we er een advocacy-verdieping in aan kunnen brengen.

  Clubs in actie

  In de 9e webinar op 8 mei bleek ook dat ‘clubs in actie’ de grote kracht van dit project blijven. Je kunt de webinar terugkijken in de toolkit op de projectpagina.

  De clubs Emmen en Alkmaar vertelden over hun aanpak. Club Alkmaar benaderde de gemeente en ging op zoek naar een school met een verhard schoolplein. Met een sponsorloop haalde de school voor het project geld op.
  Club Emmen plantte een pruimenboom en een amandelboom in het Rensenpark (voormalige dierentuin). Verder hebben zij een bomenadoptieplan gestart.

  Verina Ingram lichtte aan de hand van de eerste halfjaar-rapportage van Tree Aid toe hoe belangrijk sheabomen zijn in de bossen en het savannegebied in Noord-Ghana. Deze bomen leveren olierijke noten. De vrouwen verwerken deze tot olie voor het eten en voor crèmes om de huid te beschermen tegen de droogte en zon. Een zeer arbeidsintensief proces. Het project zet in op het beschermen en duurzaam te beheren van deze bomen, het beschermen van zaailingen tegen de zon met schaduwdoeken en waterpompen op zonne-energie bij de kwekerijen. Tree Aid werkt hier ook samen met de Forestry Commision en Global Shea Alliance. Zo worden belangen en kennis gedeeld en de lange termijn zeker gesteld.

  Trees for All

  Gastspreker Aletta Janssen van Trees for All vertelde over hun aanpak bij het planten van bomen in Nederland en internationaal. Hun motto is “bomen planten voor het leven”. Alle bomen moeten een bos worden, voor het klimaat, voor een gezonde leefomgeving voor iedereen en voor het herstel van de biodiversiteit. Clubs die in Nederland bomen willen planten, maar nog geen locatie hebben, kunnen met Trees for All contact opnemen.

  Delen op social-media: