Toolkit 100xTrees4Life

Flyer 100xTrees4Life

Open hier de flyer

Roll up banner

De banner kun je gebruiken bij activiteiten. De verzendkosten zijn 13,50 of je kunt zelf een banner bestellen a 38,95. Stuur een mail naar 100jaar@soroptimist.nl
https://www.soroptimist.nl/wp-content/uploads/2020/04/banner-100xTrees4Life.jpg

Visitekaartje

Wanneer je in gesprek bent over 100xTrees4Life is het handig om een visitekaartje achter te laten. Het ontwerp kun je bij een lokale drukker laten drukken en dan kun je je eigen gegevens bijvoorbeeld met de pen invullen.

Visitekaartje voorkant
visitekaartje achterkant

Downloads

Voorbeeld achterkant persoonlijke gegevens

Visitekaartje voorkant in jpg

Visitekaartje achterkant blanco in jpg

Visitekaartje voorkant in png

Visitekaartje achterkant blanco in png

Visitekaartje voor- en achterkant in pdf

Informatie voor de drukker die de blanco pdf kan gebruiken.

Formaat inclusief 3 mm rondom: 61 x 91
Afgewerkt formaat: 85 x 55 mm
Papier: Houtvrij mat MC
Gewicht: 400 g/m2
Bedrukking: 4/4
Afwerking: mat laminaat
Afwerking: schoonsnijden

Presentaties voor clubvoorlichting project 100xTrees4Life

Om je een handje te helpen bij de voorlichting over dit project aan je clubleden is er een algemene powerpoint presentatie. Pas deze presentatie desgewenst aan zoals je wilt.

Versie juni 2023

Presentatie van Tree Aid, 6 maart 2023

Presentatie Inspirada, 3 juni 2023

Fundraisingideeën

Download Fundraisingacties van clubs.

Heb je als club ook ideeën geef ze ons door en we vullen de ideeënlijst aan. Mail naar 100jaar@soroptimist.nl

Bij deze clubs kun je informeren hoe je zo’n actie opzet, hoeveel tijd het kost en wat de opbrengst is.

Bloembollen voor een kleurrijk voorjaar 

Club Lisse-Bollenstreek verkoopt bloembollenmix van blauwe en gele voorjaarsbollen, die bloeien van februari tot mei en een speciale Soroptimist- en Orange the Worldtulp. De informatie staat in deze brochure.

Wijnproeverij en verkoop

Club Alphen aan den Rijn organiseert elk najaar een wijnproeverij. Een van de leden is wijninkoper. Met haar stellen we de lijst met wijnen op en de wijnproeverij wordt in een restaurant van een ander clublid gehouden. Er komen ca 100 – 120 personen proeven en ze krijgen lekkere hapjes bij de wijn. De entree is € 15 p.p. In het voorjaar doen ze een kleine proeverij en wordt er een lijst met wijnen rondgestuurd. Afgelopen jaar was de proeverij online. Mocht je als club interesse hebben in het organiseren van een wijnproeverij, neem gerust contact op met alphenaandenrijn@soroptimist.nl

(Brievenbus)pakketje met brownies van FIER’s Blooming Bakery

FIER helpt slachtoffers van seksueel geweld. In de Blooming Bakery  worden brownies en ander lekkers met zorg en liefde bereid door cliënten van FIER. 
Ga met hen in gesprek voor een actie en kijk hoe je de ‘winst’ kunt delen. Club Voorne Putten Roosenburg heeft rond Internationale Vrouwendag brievenbuspakketjes met ‘powervrouwen-brownies’ verkocht. Meer info voorneputtenrozenburg@soroptimist.nl

Boekenverkoop bij opbod

Struin je zolder, berging en boekenkasten af, of die van je kennissen en familie en organiseer een gezellige ‘boekenverkoop bij opbod’. Een geschikte veilingmeester maakt zoiets tot een mooi spektakel. 

Workshop natuurfotografie

Iemand met kennis van fotografie en een passie voor de natuur? Organiseer een leuke workshop fotografie bij jou in de buurt en neem mensen en vooral kinderen op pad. 

Top tweedehands mode verkoop

Soroptimistclub Isalania organiseert ieder jaar Female Fashion Fair in een pop-up store onder het motto ‘Ooit of nooit gedragen’. Door uitsluitend uitstekende merkkleding voor aantrekkelijke prijzen te verkopen halen ze in twee weekenden gemiddeld € 5.000 op voor projecten. Meer weten over hoe je deze duurzame activiteit organiseert? Stuur dan een mail naar fffkampen@gmail.com

Boomcertificaat

Heb je al een mooie locatie en weet je wat voor boom/bomen je er wilt planten, maar kom je nog geld voor tekort? Of wil je een financiële bijdrage voor het project in Ghana? Vraag bijvoorbeeld inwoners of bedrijven om bij te dragen aan 100xTrees4Life door Boomcertificaten te verkopen. Het certificaat stuur je als bedankje voor hun ‘boomcadeau’. De certificaten vind je ook in deze Toolkit.

Bomen planten in Nederland

Welke vorm aanplant gerealiseerd kan worden is afhankelijk van factoren zoals:

  • de locatie van de club (stedelijk gebied of landelijk gebied),
  • de leden en hun netwerk (gemeente, bedrijven, boeren)
  • de keuze voor ‘thema’ aanplant (bv educatie of klimaat)

In de Toolkit vind je enkele denkrichtingen en informatie over de factoren waarbij rekening gehouden moet worden bij de verschillende soorten aanplant.
Voor alles geldt dat uiteindelijke keuze maatwerk is. Neem vooral contact op met je boomambassadeur. Zij denken graag met jullie mee.

Taken bomencommissie clubs 100xTrees4Life

Stappenplan voor de bomencommissie

Wanneer een club besluit om mee te doen aan het project 100xTrees4Life is het handig een bomencommissie in te stellen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Dit stappenplan geeft een overzicht van de taken en ideeën voor de commissie/club.

Is er iets niet duidelijk of heb je nog een vraag? Stuur dan een mail naar 100jaar@soroptimist.nl

Voorbereiding
  • De club aanmelden en een contactpersoon doorgeven aan 100jaar@soroptimist.nl 
  • Commissie samenstellen: 3 à 5 leden voor de periode van 3 jaar
  • Budget vaststellen voor het planten van bomen in Nederland en Noord-Ghana. De commissie heeft een budget nodig voor aankoop bomen in Nederland, het project in Noord-Ghana, organiseren plantdag, PR, e.a.
  • Voor het planten van bomen in Nederland en een bijdrage aan het project in Noord-Ghana is geld nodig. Ideeën voor fundraising zijn: verkoop van producten, lezing over klimaat, fietstocht, natuurwandeling etc.
Inventarisatie
  • De commissie inventariseert mogelijke locaties en informeert naar de mogelijkheden bij de gemeente, provinciale landschappen, Natuurmonumenten, een particulier of een bedrijf, eigenaar van landgoed, bestuur van een (sport)vereniging, school, verpleeghuis of een woonvorm.
Uitvoering

De contacten zijn gelegd, locatie gevonden en de commissie gaat het plan verder uitwerken.

  • Is er een vergunning nodig van de gemeente? Zo ja, aanvragen.
  • Keuze en aanschaf van de boom/bomen, struiken gaat natuurlijk in overleg met de eigenaar van de grond/locatie. Je boomambassadeur in de regio kan je adviseren over de soort bomen.
  • Wie is verantwoordelijk voor bestelling van plantmateriaal en hulp bij het planten
  • Afspraken maken over beheer en onderhoud van de boom/bomen
  • Planning van de plantdag(en), bij voorkeur tussen november en maart. Bijv. 8 maart Wereldvrouwendag, woensdag 16 maart 2022 Boomfeestdag voor groep 6 basisonderwijs.
Organiseren van de plantdag
  • Datum plannen in overleg met degene die de boom/bomen in ontvangst neemt
  • Programma maken voor een feestelijke dag
  • Uitnodiging maken
  • Wie uitnodigen
  • Wie heet de gasten welkom
  • Wie is de spreker namens de Soroptimisten
  • Wie is de spreker namens de ‘ontvanger’
  • Wie coördineert het planten en zorgt voor alle materiaal en gereedschap
  • Wie is het aanspreekpunt
  • Wie heeft de zorg voor catering
  • Regelen fotograaf (en een EHBO-er)
  • Zijn er coronaregels?
Op de plantdag
  • Maak er een feestelijk moment van
  • Op de plantlocatie aangeven welke boom/struik waar komt
  • Zorg voor heldere instructie aan de planters
  • Zorg voor vlag/beachflag van de Soroptimisten
  • Welkom heten van gasten/grondeigenaar en bedanken
  • En regel het opruimen van de locatie
PR
  • Bericht op www.soroptimist.nl
  • Posts op de socialmediakanalen van je club.  #100Trees4Life
  • Persbericht opstellen en versturen. Er komt een voorbeeld persbericht in de toolkit.
  • Lokale en regionale pers uitnodigen.
  • Woordvoerder aanwijzen

Vergunningen

Wat te regelen voordat je begint met de aanleg van een bos(je) 

Voordat je een bos(je) kan aanleggen moet je een aantal zaken regelen. 

  1. Wie is de eigenaar van de grond? 
  2. Wie gaat het bos/bosje de komende 20 tot 50 jaar onderhouden? 
  3. Wat gaat het aanplanten van het bosje kosten? 
  4. Welke vergunningen heb je nodig? 

Wie is de eigenaar van de grond waarop je wil gaan planten? 

Als je niet weet wie de eigenaar van de grond kan je opvragen bij het kadaster. Hier zijn kosten aan verbonden. Het kan dus lonen om eerst eens in de directe omgeving te informeren.  

Binnen de bebouwde kom 
Hier is de meeste openbare grond in eigendom van de gemeente, maar ook het waterschap, de woningstichting of provincie hebben vaak grond binnen de bebouwde kom.  TIP: bel eerst met de gemeente of je gebruik kan maken van de grond. Als de grond niet van hen is, dan kunnen zij je vaak wel vertellen van wie de grond wel is. 

Buiten de bebouwde kom 
Als je geen gebruik van het Kadaster wil maken, dan is het grondeigendom hier soms lastig te achterhalen, veel grond is particulier eigendom. Maar ook bij veel grond zijn er meerdere eigenaren of er is een erfpachtsituatie. Let hier op!  Het zou zonde zijn als je een bos plant op ogenschijnlijk particulier terrein en een paar jaar later wordt de erfpacht opgezegd omdat er bv. een nieuwe snelweg wordt neergelegd. Het informeren bij de dichtstbijzijnde woning kan je informatie opleveren over de eigenaar, maar zorg dat je deze informatie zorgvuldig controleert. 

Wie gaat het bos/bosje de komende 20 tot 50 jaar onderhouden? 

In Nederland is het zo geregeld dat de eigenaar van de grond ook de eigenaar van de boom is. Dus met het planten van de boom wordt de grondeigenaar ook gelijk verantwoordelijk voor de boom. En heeft hij/zijn een zorgplicht voor de boom. Dit houdt in dat de eigenaar van de boom (stel dat de boom omvalt) moet kunnen aantonen dat hij/ zij onderhoud heeft uitgevoerd. Ook het kappen van een boom kan een onderhoudsmaatregel zijn, in sommige gemeenten is hiervoor een omgevingsvergunning nodig. 

Als Soroptimisten gaan wij het bos uiteraard niet onderhouden en we gaan ook niet het onderhoud van het bos voor de eigenaar betalen. Het is dan ook belangrijk om voordat je gaat planten goede afspraken te maken over wie het bos gaat onderhouden en wie het onderhoud gaat betalen.  

Binnen de bebouwde kom 
Als je met de gemeente te maken hebt, dan is de kans groot dat zij voorwaarden zullen stellen aan het planten van de bomen. Dit heeft te maken met o.a. de kabels en leidingen die in de grond liggen en het onderhoud dat zij moeten gaan uitvoeren. Daarentegen kunnen zij vaak ook helpen met het planten van de bomen, zodat ze zeker weten dat dit goed gedaan wordt. Met een Tiny Forest is dat vaak wat makkelijker, omdat je dan hele kleine boompjes plant. Wil je een voedselbos aanleggen, zorg dan dat je dat bij een informatie/educatie centrum of een kinderboerderij o.i.d. plant. Zodoende kan je afspraken over het onderhoud. 

Buiten de bebouwde kom 
Ook hier is het goed om vooraf afspraken te maken over het onderhoud met de eigenaar. Zodoende is vooraf bekend wie deze kosten gaat dragen. Bij organisaties als Staatsbosbeheer, het Landschap en Natuurmonumenten is het onderhouden van natuur één van hun belangrijkste taken. Het zal dan al snel vanzelfsprekend dat zij het bos gaan onderhouden. Maak het bespreekbaar. Op particulier terrein is het belangrijk om de verwachtingen over het onderhoud en de financiering daarvan vooraf goed te bespreken en vast te leggen in een document/overeenkomst. Hiermee voorkom je scheve gezichten en negatieve publiciteit als er onverhoopt toch iets mis gaat. 

Wat gaat het aanplanten van het bosje kosten? 
Hoeveel het planten van een bos(je) gaat kosten is van veel zaken afhankelijk.  

  • Van wie is de grond en daaraan gekoppeld wat zijn de voorwaarden.  
  • Hoe groot wordt het bos(je) 
  • Hoeveel bomen plant je per 100 m2 
  • Hoe groot zijn de bomen die je gaat planten 
  • Moet de grond nog voorbewerkt worden 
  • Wat voor bomen ga je planten 
  • Wie gaat de bomen planten 

Voordat je kan gaan rekenen zal je een plan moeten maken. Afhankelijk van je partners zal je hier zelf meer tijd en energie in moeten steken. Maak afspraken over het de kosten en spreek met elkaar een plafondbedrag af. Zodoende kom je niet voor verassingen te staan. 

Welke vergunningen heb je nodig?
Wat veel mensen niet weten is dat voor het planten van bomen soms ook een vergunning nodig is. 

Voor het kappen van bomen heb je in de meeste gemeentes een kapvergunning nodig.

Aanlegvergunning 
Of je een aanlegvergunning nodig hebt voor het planten van je bos, kan je het bestemmingsplan raadplegen.  Dit kan je inzien bij de gemeente. De meeste bestemmingsplannen zijn in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl Als er een dubbelbestemming Archeologie in het bestemmingsplan is opgenomen is er vaak een aanlegvergunning nodig. Zeker als je bos(je) buiten de bebouwde kom geplant wordt, Check dit!  

Wet natuurbescherming (Wnb) 
Als je bos(je) in een bestaand natuurgebied geplant wordt, kan je te maken krijgen met een vergunning Wet Natuurbescherming. Dit is van toepassing voor natuurgebieden die liggen binnen de Natura 2000 www.Natura2000.nl/gebieden of het Natuur Netwerk Nederland (NNN-gebieden). De NNN-gebieden zijn per provincie vastgesteld. Als je samenwerkt met een natuurorganisatie of overheid, dan kan je dit vergunningentraject met hen doorlopen. Let wel; dit kan veel tijd kosten en een vertraging van je project opleveren.  

Aanvraag vergunningen
Gebruik bij elke aanvraag van een vergunning of correspondentie het logo van 100xTrees4Life en het Soroptimistenlogo. Zie op besloten deel bij downloads Huisstijl, promotie, Marketing –> Logo’s en huisstijl.
Logo project 110xTrees4Life en briefpapier

Voorbeeldbrief gemeenten

Voorbeeldbrief aan gemeente 100xTrees4Life 

Onderwerp: campagne 100xTrees4Life  

Plaatsnaam ,…. 2021 

Aan het college van  Burgemeester en Wethouders  
T.a.v. (portefeuillehouder)  
 

Geachte heer/ mevrouw………………. 

Met deze brief richt ik me met een speciaal verzoek tot u.  

Ter inleiding het volgende. Soroptimistclub ………………… is een club voor vrouwen die  een beroep vervullen en zich daarnaast inzetten om de positie van vrouwen en meisjes op het gebied van onderwijs, gezondheid, economische zelfstandigheid en veiligheid te verbeteren. In Nederland hebben wij 100 clubs, en vormen onderdeel van de wereldwijde organisatie van Soroptimisten die een consultatieve status bij de VN heeft.  

Gezien uw portefeuille voor groen en klimaat in uw gemeente willen wij graag uw aandacht vragen voor het volgende. Onze Soroptimist-organisatie bestaat in 2021 100 jaar. De eerste club in Oakland heeft bij de oprichting zich ingezet voor de bescherming van de beroemde sequoia’s. Nu, 100 jaar later, is het beschermen en planten van bomen nog steeds urgent: bomen zijn van belang voor onze gezondheid, geluksgevoel, bieden schaduw en de wortels houden water vast, en bomen  zorgen voor meer biodiversiteit . In Nederland hebben wij een campagne opgezet om 100 jaar Soroptimisme te vieren met een boomplantdag/boomfeestdag en met het planten van een bosje. Daarvoor hebben wij uw hulp en steun nodig.  

Connectie met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen 

Door deel te nemen aan deze campagne 100xTrees4Life levert uw gemeente een bijdrage aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 werden afgesproken in de Verenigde Naties. Doel 5 gaat specifiek over het verbeteren van de mensenrechten en positie van vrouwen en meisjes, doel 11 over duurzame steden en doel 13 over beperken van de gevolgen van klimaatverandering, internationaal, nationaal en lokaal. Een belangrijke stap hierin is bewustwording onder burgers over de aard en omvang van het probleem.                                                                                                                                Afrika heeft het meest te lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis. Wij willen vrouwen empoweren door het planten van bomen én bijdragen aan het bestrijden van de gevolgen van de klimaatverandering. We hebben hiervoor samenwerking gezocht met de organisatie Tree Aid, die zich  al sinds 1987 bezighoudt met het planten van bomen. Sinds 1993 zijn zij actief in Mali,  om vrouwen meer economische zelfstandigheid te geven en om de verwoestijning van de Sahel tegen te gaan. Deze projecten zijn onderdeel van het immens grote Great Green Wall project in deze regio ( Sub-Sahel). Wij willen daar met vele clubs samen tenminste 50.000 bomen planten en tenminste 100 vrouwen empoweren. De middelen hiervoor gaan we uit fundraising-acties ophalen. 

Wat vragen wij van u : wij willen graag een afspraak met u maken; onderwerp van gesprek is :  
heeft de gemeente locaties waar we een solitaire boom als klimaatboom kunnen planten, bijvoorbeeld met een schoolklas;                                                                                                             heeft de gemeente een locatie en middelen om het planten van een klimaatboom/bosje te realiseren en te financieren;                                                                                                           
heeft de gemeente suggesties, ideeën om deze campagne zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. 

In afwachting van uw reactie, 

Met vriendelijke groet, 

……………, (president) van SI club ………… 

N.B.: Gebruik bij correspondentie het logo van 100xTrees4Life en het Soroptimistenlogo.
Zie op besloten deel bij downloads Huisstijl, promotie, Marketing –> Logo’s en huisstijl.
Logo project 110xTrees4Life en briefpapier

Voorbeeldbrief scholen, centra of instellingen

Klik op onderstaande document, deze verschijnt links onderin beeld om te openen.

Voorbeeldbrief aan bestuur school

Voorbeeldbrief aan bestuur instellingen

Argumenten om bomen te planten bij scholen, centra of instellingen

N.B.: Gebruik bij correspondentie het logo van 100xTrees4Life en het Soroptimistenlogo.
Zie op besloten deel bij downloads Huisstijl, promotie, Marketing –> Logo’s en huisstijl.
Logo project 110xTrees4Life en briefpapier

Bordjes bij geplante bomen

Aandacht
We hopen dat alle clubs veel media aandacht schenken aan het planten van de bomen door Soroptimisten, in de landelijk, regionale en lokale media, online en op social media. Aandacht is niet alleen op het moment van planten belangrijk, maar ook daarna. Jullie boom staat er misschien wel meer dan honderd jaar! Bedenk dan dat het ook belangrijk is om een bordje te plaatsen bij de door jullie geplante boom of bomen!

Ontwerp

We hebben overwogen om een standaard bordje te ontwerpen en van een bepaalde leverancier te betrekken. Echter het blijkt dat opdrachtgevers of grondeigenaren eigen eisen stellen aan een dergelijk bordje. Eisen omtrent:

  • Afmetingen
  • Materiaalgebruik
  • waar te plaatsen/bevestigen en dergelijke.

Informeer daar vooraf naar zodat je niet onnodig geld en materiaal verspilt! De meeste leveranciers van bordjes hebben een zogenaamde configurator en dan is het tamelijk eenvoudig om een bordje te ontwerpen en de opdracht te verstrekken.

Duurzame materialen

Wij hebben ook gezocht naar duurzame materialen voor een bordje. We kunnen jullie het volgende adviseren:

  • recyclebare materialen zoals koper en aluminium
  • nog duurzamer is: reeds gerecyclede materialen zoals koper en aluminium
  • teeltbare materialen. Dit zijn de meest duurzame materialen die -mits verstandig beheerd- niet opraken en ook op termijn beschikbaar blijven. Naast dat ze onuitputbaar zijn, leveren ze ook geen schadelijk afval op. Voorbeelden hiervan zijn bamboe en hout
  • hernieuwbare materialen zoals bio plastics, thermosets en op agrovezels gebaseerde materialen

Shop lokaal

Daag je lokale ondernemer van tekstborden uit om met een goed voorstel van materiaal te komen! Kom je er niet uit dan zijn
https://www.holland-label.nl https://www.chromio.nl/tuinbord https://shop.agmi.nl/producten/bord_op_maat voorbeelden van online shops.

Ontwerp

Geef op het bordje het Soroptimsten logo en je clubnaam weer en vermeldt de gelegenheid en datum van je boomplant activiteit.

Kijk voor het logo op de website https://www.soroptimist.nl/intranet/downloads/ en dan in de map: Huisstijl, Promotie, Marketing, in de submap: Logo’s en Huisstijl.

Gezamenlijke inkoop van bomen?

In Nederland zijn behoorlijk veel verschillende kwekers van bomen en heesters. Maar ja, waar moet je nu op letten als je bomen  gaat kopen? Heb je wel een goede kweker? En levert hij de kwaliteit die je zou verwachten? Betaal je niet veel te veel?
Allemaal vragen die je kunnen overvallen……

Zou het zinvol zijn om gezamenlijk in te kopen?
Het gezamenlijk inkopen van bomen is uiteraard een mogelijkheid. En zeker een interessante optie. Doordat we met elkaar veel bomen aanschaffen, kunnen we goed onderhandelen over de prijs. Lastiger is dat we op dit moment nog geen idee hebben hoeveel bomen we gaan planten. En op hoeveel locaties, welke soorten en welke maat en wanneer precies.  Dat maakt het op dit moment lastig om prijsafspraken te maken.

Een voordeel kan zijn dat we, omdat we samen veel bomen gaan kopen, een goede partij zijn om mee te onderhandelen. En kunnen we daardoor vast wel een kwantumkorting krijgen. Een nadeel is dat we alle bestellingen op tijd moeten verzamelen, zodat de bestelling voor het plantseizoen van 2021/2022 (november t/m maart) tijdig geplaatst kan worden. Dan kan de kweker het transport tijdig inplannen en dan hoeft de kweker niet alléén voor onze bomen te rijden. Nadeel is wel dat de boom wellicht niet exact op de dag geleverd wordt die je zou willen en dat je de boom een paar dagen ergens tijdelijk moet stallen.
Als je samenwerkt met een lokale aannemer, gemeente of provinciaal landschapsbeheer, dan hebben zij meestal wel een plekje voor de tijdelijke opslag van de beplanting.

Provinciale of regionale inkoop
Het is natuurlijk ook mogelijk e.e.a. te regelen met een aantal clubs samen of met alle clubs in jouw provincie. Ook hierbij is het handig om dit af te stemmen met jouw ambassadeur. Voordeel is dat er nog een club graag wil aanhaken en/of kunnen jullie elkaars  project  versterken. Mogelijk wil de lokale kweker wel sponsoren en kan hij het transport goedkoper en gemakkelijker regelen. Een nadeel van lokaal bestellen kan ook zijn dat de prijzen wat hoger liggen en/of het assortiment beperkt is.

Wil je een solitaire boom ‘Herdenkingsboom’ /Klimaatboom aanbieden aan een gemeente?
Een gemeente heeft het onderhoud van veel bomen in de openbare ruimte. Als een boom van goede kwaliteit is en op een duurzame wijze geplant wordt, zijn de onderhoudskosten voor de gemeente een stuk lager. Een gemeente plant daarom vaak alléén bomen die voldoen aan de gewenste kwaliteit. Plant je een solitaire boom voor de gemeente, kies dan voor één van de gerenommeerde landelijk boomkwekers. Door een duurzaam voorstel in te dienen, zorg je er voor dat de boom de komende tijd kan groeien tot een volwassen boom.

Heb je een idee? Meld het bij je ambassadeur!
Jouw ambassadeur helpt je op weg met het vinden van de juiste kweker, aannemer en/of samenwerkingsverbanden.  En kan met jouw opgedane kennis ook weer andere clubs op weg helpen. Samen delen = elkaar inspireren!

Waarom planten we bomen?

Wij planten bomen in Nederland en Mali, omdat

  • we willen bijdragen aan een groenere en gezondere planeet.
  • we het 100-jarig bestaan van het Soroptimisme vieren, in navolging van de eerste Soroptimistclub die 100 jaar geleden in Oakland, Californië de machtige Redwoods wilde sparen voor de kap.
  • met het bomenproject in Mali een aantal vrouwen perspectief geven op een betere toekomst
  • we meewerken aan het behalen van SDG’s in 2030.

Bomen:
1.  waren (samen met algen) de eerste bewoners van de aarde
2.  geven zuurstof af
3.  geven ons water
4.  voorkomen erosie
5.  gebruiken CO2 voor hun groei
6.  koelen de planeet
7.  hierdoor kon en kan de mens zich ontwikkelen
8.  remmen de opwarming van de aarde
9.  vangen fijnstof en koolstofdioxide af uit de lucht, daardoor wordt de lucht schoner
10.  1 boom geeft leven aan meer dan 250 plantsoorten en diersoorten
11.  dragen bij aan het vergroten/versterken van de biodiversiteit
12.  produceren stuifmeel voor bestuiving van gewassen
13.  produceren nectar
14.  zorgen voor verkoeling
15.  zorgen voor een betere afwatering
16.  geven beschutting tegen de wind
17.  vaak kan je erin klimmen!
18.  maken je gelukkiger
19.  zorgen ervoor dat je creatiever bent
20.  je wordt er actiever van
21.  dragen bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden
22.  zorgen ervoor dat je minder vaak ziek wordt
23.  en als je ziek wordt, je sneller herstelt
24.  zorgen ervoor dat je vaker lacht
25.  zijn geweldig!
26.  staan prachtig in het landschap
27.  zorgen voor recreatie
28.  leveren voedsel: fruit, noten, zaden, maar zorgen ook voor weelde op de grond, bv paddenstoelen
29.  produceren hout
30.  zorgen dat dieren kunnen blijven leven
31.  zorgen dat planten kunnen blijven leven
32.  dragen bij aan de culturele identiteit van de streek
33.  vormen een geluidsbarrière langs drukke wegen
34.  vogels bouwen er hun nest
35.  zorgen voor verbetering van de waterhuishouding 
36.  zorgen voor herstel natuur en landschap
37.  zorgen voor meer biodiversiteit in bossen, planten, insecten, dieren
38.  dragen bij aan natuurbehoud
39.  dragen bij aan gezondheid
40.  beschermen tegen hittestress in steden
41.  houden water vast
42.  voorkomen erosie, overstromingen
43.  kunnen variëteit in inheemse bossen versterken
44.  houden ons koel door schaduw
45.  leveren medicijnen: astma-medicijn theofylline komt van cacaobomen
46.  dempen geluidsoverlast – een paar goed geplaatste bomen kan geluid beperk met 5 tot 10 dB 

Zo’n zelfde rijtje kunnen we starten voor het planten van bossen of bosjes.

Bossen:
1.    insecten leven van de bladeren of het hout
2.    eekhoorntjes eten hun vruchten en zaden
3.    insecten en wormen brengen nutriënten in de bodem van het bos
4.    bijen en vogels verspreiden stuifmeel en zaden
5.    cruciale soorten als wolven en grote katachtigen houden hongerige herbivoren in toom.
6.    grote bossen doen het regenen
7.    dragen bij aan boslandbouw
8.    zorgen voor grondstoffen van medicijnen
9.   voedselbossen in Afrika kunnen perspectief en inkomsten bieden en daarmee migratie beperken
10.   kunnen brandhout bieden in Afrika, waardoor vrouwen/meisjes minder ver hoeven te lopen
11.   meer recreatiemogelijkheden
12.   houden water vast – vrouwen en meisjes hoeven minder ver te lopen voor water 
13.   bedekken 1/3 van aardoppervlak
14.   vormen infrastructuur voor dichtbevolkte, diverse levensgemeenschappen
15.   voorzien ontelbare soorten van voedsel, water en schuilplaats 
16.   1,6 miljard mensen hangen van bos af voor hun levensonderhoud. 
17.  bossen kunnen CO2 vastleggen en remmen de klimaatverandering af
18.  bossen zijn meer dan bomen alleen: 50% van alle gekende soorten leeft in het bos. 
19.  mensen leven in bossen: veel inheemse stammen zijn er voor hun overleven hiervan afhankelijk
20.   houden ons koel / dringen warmte-eiland effect van stad terug
21.   houden de aarde koel door CO2 opslag (verminderen de opwarming van de aarde)
22.  creëren grootsheid: Natuurschoon: abstracte combinatie van schaduw, groen, activiteit en rust sanitair en irrigatie overal ter wereld
23.  houden wind tegen: buffer voor windgevoelige gewassen. Daarnaast hebben bijen het gemakkelijker 
24.   naast landbouwgrond helpen ze bij bestrijding dierplagen. 
25.  houden zand en modder op hun plaats. Hun wortelnetwerk versterkt hele fundering van ecosysteem
26.  maken bodem schoon door opslaan of minder schadelijk maken van giftige stoffen  waaronder koolstofmonoxide, zwaveldioxide en stikstofdioxide.
27.  dempen geluidsoverlast/ natuurlijke geluidsmuur
28.  helpen ons dingen maken van hout of hars. Dankzij opkomst van boslandbouw en duurzaam bosbeheer 
29.  creëren banen: levensonderhoud, houtproductie of producten van hout afkomstig
30.  helpen ons te ontdekken en ontspannen, langer te leven, vergroot creativiteit, bedwingt ADHD,  versnelt herstel

Video over Tree Aid

Korte video over Tree Aid

Vormen van beplanting

1. Solitaire boom

Voordeel van een solitaire boom is dat je die op een goed zichtbare plaats kan planten en er een informatiebordje bij kan plaatsen. Ook bij het planten kun je gemakkelijk aandacht te vragen voor de actie 100xTrees4Life.

Er is wel een plaats nodig waar de boom zich ook goed kan ontwikkelen tot solitaire boom. Binnen de bebouwde kom zal sowieso onderhoud en snoei nodig zijn. Daar maak je van tevoren duidelijke afspraken over.

Mogelijkheden

  • In bebouwde kom
    • Op (school) plein
    • In het park
    • Etc
  • Buiten bebouwde kom
    • In weiland
    • Op landgoed
    • Op erf bij boerderij of in tuin bij huis
    • Bomenrij of laan bestaat uit een enkele of dubbele rij solitaire bomen.

Waar moet je aan denken
Voor het planten van een solitaire boom gebruik je over het algemeen een wat groter exemplaar met goede kluit waarna deze met boompalen stevig wordt vastgezet. Eerste jaren zal in droge perioden water gegeven moeten worden. Maak hier afspraken over.
Gekozen kan worden van een enkele stam of een meerstammige boom. Meerstammige bomen zijn vaak duurder maar worden vooral geplant vanwege de sierwaarde.
Kosten:  zeer afhankelijk van de soort en grootte, denk aan 300-600 euro.
Het is goed te proberen om mee te liften met het inkoopbeleid van de gemeente. Als de boom in verharding wordt geplant, wordt een boom met een stamomtrek van 20-25 cm aangeraden. Wanneer in plantsoen of gazon wordt geplant kan met een iets kleinere maat worden volstaan: stamomtrek 14-18 of 18-20cm.
Soorten: afhankelijk van de standplaats en het gewenste eindbeeld wordt een boom gekozen die een bepaalde omvang, vorm etc krijgt. Laat je goed adviseren over de te kiezen soort voor tot aanplant over te gaan, dat zal over het algemeen ook gebeuren in overleg met de eigenaar van de grond waar geplant wordt (gemeente, bewoner etc). Overleg even met de gemeente of een vergunning nodig is.

2. Bossen, bosjes of ‘Tiny Forest’
  • Ronde, blokvormige beplanting van inheemse soorten
    • Grotere percelen over het algemeen alleen in het buitengebied
    • In bebouwde kom zijn kansen voor bosje of een Tiny Forest.
    • Een Tiny Forest is een dicht begroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan (200m2) (https://www.ivn.nl/tinyforest/over-tiny-forestr)
    • Levert een grote bijdrage aan een verhoging van de biodiversiteit. Door te kiezen voor een grote variatie aan bomen en struiken (verschillende bloemen en vruchten) kunnen bijvoorbeeld vogels en insecten profiteren.
    • Aanwezigheid van bomen en struiken levert een hogere waterbergings- en waterleveringscapaciteit van de bodem, biedt verkoeling in stedelijke en landelijke omgeving, levert schaduw voor mens en dier en verbeterd de luchtkwaliteit.

Mogelijkheden

  • een hoekje in een park, op een bedrijventerrein, in een tuin of op een erf. Met 25 m2 kom je al een heel eind.
  • Tiny Forest:
    • Het concept van een Tiny Forest is uitgewerkt door het IVN. Op dit moment is het mogelijk om je bij een beperkt aantal gemeenten aan te melden voor het realiseren van een Tiny Forest. (Alkmaar, Alphen a/d Rijn, Apeldoorn, Barendrecht, Borsele, Boxtel, Breda, Den Bosch, Den Helder, De Ronde Venen, Dongen, Dordrecht, Ede, Eijsden-Margraten, Goes, Gorinchem, Groningen, Halderberge, Helmond, Hoogeveen, Kampen, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Meppel, Middelburg, Moerdijk, Noord-Beveland, Oirschot, Oss, Ridderkerk, Roermond, Roosendaal, Schiedam, Smallingerland, Terneuzen, Tilburg, Tynaarlo, Uithoorn, Utrecht, Weert, Zaanstad, Zoetermeer en Zuidplas.)  
  • Op de website van IVN staan filmpjes die een goed beeld geven van een Tiny Forest.
  • In andere gemeenten of wanneer je bijvoorbeeld niet de juist oppervlakte beschikbaar hebt kan je natuurlijk ook een bosje aan leggen met grote diversiteit aan inheemse soorten.

Waar moet je aan denken:

  • Voor de aanplant wordt ‘bosplantsoen’ gebruikt. Dat zijn ‘kleine’ boompjes van 1 -2 jaar oud en daarmee een stuk goedkoper dan het plantgoed dat nodig is voor solitaire bomen.
    • Gekozen kan worden voor verschillende hoogtematen hoogtematen in cm van 30-40 en 40-60 en soms van 60-100 of 100-125.
    • Bij de soortkeuze goed om rekening te houden met de waarde die verschillende struiken en bomen hebben voor insecten en vogels (bessen, bloei), maar hou ook rekening met doorns aan sommige soorten – niet handig als het de bedoeling is dat mensen door het bosje kunnen lopen maar wel goed als het een dicht bosje wordt met dekking voor fauna.
    • Over het algemeen wordt bosplantsoen geleverd in bosjes met kale wortel.
    • Diverse acties zoals lifeterra, meerbomennu, milieufederatie etc leveren gratis bomen. Wanneer je gebruik maakt van deze acties is het belangrijk goed door te vragen naar de maten en de soorten om er zeker van te zijn dat het materiaal goed bruikbaar is. Wanneer de boompjes bijvoorbeeld te klein zijn kunnen ze in het eerste groeiseizoen overgroeid worden door grassen en onkruiden en het niet redden.
3. Lijnvormige houtige elementen (Houtwal, Houtsingel, Boomsingel, Haag, Knotbomen etc)

Verschijningsvormen

  • Bestaand uit opgaande bomen (bv lanen of opgaande bomen in houtsingels) of
    • Struiken en bomen die als hakhout worden beheerd:  eens per bv 10 jaar alles afzagen en weer laten uitlopen of steeds een stuk zagen en laten uitlopen
    • Knotbomen: meest voorkomend zijn knotwilgen, knotelzen of knotessen.
    • Heggen en hagen: worden danwel jaarlijks danwel bv driejaarlijks teruggesnoeid, kunnen bestaan uit bomen (bv beuken) of struiken. Tevens mogelijk om enkele jaren na aanplant de soorten te vlechten tot een vlechtheg.

Mogelijkheden

  • Lijnvormige elementen worden veel in het buitengebied aangelegd maar kunnen ook goed langs een tuin of langs bv een parkeerterrein op een bedrijventerrein worden aangelegd.
    • Let op dat deze elementen over het algemeen vrij veel onderhoud vereisen, zorg dat daar bij aanplant ook afspraken gemaakt zijn.

Soortkeuze

Solitaire bomen

De keus is heel groot en het advies van een specialist is raadzaam.

Welke soort je aanplant heeft met veel factoren te maken zoals

  • de grondsoort (zuur of basisch zandig of leemhoudend etc,)
    • de locatie,
    • wind en droogtebestendheid van de boom
    • vochtsituatie op de locatie
    • de gewenste sierwaarde – het oog wil ook wat.
    • Eisen op gebied van biodiversiteitswaarde (sommige soorten hebben veel waarde voor insecten en/of vogels)
    • Ziektegevoeligheid (veel essen worden op dit moment gekapt omdat ze last hebben van de schimmelziekte essentaksterfte, kastanjes hebben last van de bloederziekte en eiken van de eikenprocessierups (hoewel dat natuurlijk geen ziekte is maar wel lastig)

Het uitzoeken van de juiste soort nog niet zo eenvoudig, toch geven we hier een suggestie van drie soorten  die in het stedelijk gebied kunnen worden aangeplant als klimaatboom, zij zijn wind- en droogtebestendig en redelijk neutraal m.b.t. grondsoort.

 – linde (Tilia cordata ‘Greenspire’)

 – noorse esdoorn (Acer platanoides ‘Summershade’) 

 – iep (Ulmus ‘Lobel’) 

Let er wel op: Het gaat hier om deze specifieke cultivars, welke aan de eisen van een klimaatboom voldoen.

Bosplantsoen

Voor bosplantsoen gebruik je bij voorkeur inheemse soorten. Hierbij een lijst van mogelijke bomen en struiken (deze lijst is geen uitputtende lijst en alleen loofsoorten zijn genoemd). Afhankelijk van locatie kunnen andere soorten en of naaldsoorten worden gekozen.

Bomen:

  • Zomer en wintereik
  • Beuk en haagbeuk
  • Esdoorn
  • Els
  • Wilg
  • Berk
  • Kastanej en Tamme kastanje
  • Es
  • Linde
  • Iep
  • Wilde appel (ook als struikvorm)

Struiken

  • Veldesdoorn
  • Krentenboompje
  • Rode of gele kornoelje
  • Hazelaar
  • Meidoorn
  • Vlier
  • Wilde lijsterbes
  • Gelderse roos
  • Kardinaalsmuts
  • Wilde liguster
  • Hollandse vogelkers (prunus padus, NIET de prunus serotina!)
  • Sleedoorn
  • Vuilboom
  • Hondsroos, Duinroos, Egelantier
Voedselbos

Wil je je richten op de aanplant van een voedselbos of voeselleverende soorten, dan zal je een specialistische combinatie van diverse vruchtdragende gewassen en grote fruitbomen c.q. notenbomen willen planten. In dat geval wordt meestal niet gekozen voor inheemse soorten maar cultivars met grote of smakelijke vruchten/noten. Soortkeuze is zeer afhankelijk van locatie, doelstelling en van de beheerder. Dat is specialistisch werk en daarvoor is deze handleiding te beknopt. We kunnen je wel op weg helpen. Mail naar 100jaar@soroptimist.nl met je vraag en we kijken of we je advies kunnen geven of door kunnen verwijzen.

Websites met achtergrondinformatie:

Partnerorganisatie Tree Aid

We werken samen met Tree Aid voor de uitvoering.

Websites algemeen met initiatieven om meer bomen te planten

https://planboom.nl/  (10 miljoen bomen planten in Nederland valt onder paraplu van Lifeterra die bomen en financiën kan leveren als je locatie hebt.)
https://meerbomen.nu
https://www.destentor.nl/zwolle/voor-35-euro-per-jaar-kun-je-een-stukje-extensieve-landbouwgrond-kopen~ad3b8a7b/
https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Environmental-Research/show-wenr/Landbouwgrond-terug-naar-de-natuur-als-goedkope-redding-van-het-wereldklimaat.htm

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-woestijn-rukt-op-in-de-sahel-maar-er-is-hoop-op-vergroening-we-weten-nu-hoe-het-moet~b1a88531/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email

https://klimaatadaptatienederland.nl/congres/congres-hittestress/werksessies/bomen-stadsklimaat/ Bomen in de stad.
https://www.urbanstreetforest.com/nl
https://www.unccd.int/news-events/great-green-wall-one-planet-summit-2021
https://lbdrenthe.nl/wp-content/uploads/2020/10/Soortenlijst-beplanting-Bijen-en-vlinders-definitief.pdf Welke bomen/struiken planten t.b.v. bijen.
https://vng.nl/rubrieken/onderwerpen/klimaatakkoord In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over het planten van 1% extra bomen. Alle gemeenten hebben zich achter het klimaatakkoord geschaard.
https://www.natuurenmilieufederaties.nl/jouw-provincie/ kaart met natuur en milieu federatie per provincie.
https://probos.nl/projecten/bosuitbreiding
https://www.landschappen.nl/samenwerkingsverband pagina van organisaties in provincies zoals: https://www.landschapsbeheerflevoland.nl
https://www.greenquays.nl/contact
zoekvraag inbrengen: “tegel eruit boom erin” geeft talloze voorbeelden van gemeenten die tegen wateroverlast strijden en boomaanplant propageren.
https://koelepeer.nu  oude koelkast inleveren in ruil voor 5 perenbomen.
Landvanons.nl aankoop van landbouwgrond voor revitalisering d.m.v. duurzame aanpak (o.m. voedselbossen)

Websites met info over geboortebos
Websites heggen

Videos

Videos
Club De Eemsmond plaatst bomen.

Wintervergadering 2021

Hebben we bomen nodig?

 Bomen met toekomst

Wat is een boom waard? 

Kunnen 20 miljoen bomen het klimaat redden?   

De opwarming van de aarde: Missie Aarde

The Great Green Wall program: 10 years later

Suggesties / ideeën

Hofplein Rotterdam tot groen stadspark?

Goed idee tijdens webinar op 3 maart jl.

Josien van Capelle van club Rotterdam opperde tijdens het webinar het idee om in gesprek te gaan met de gemeente Rotterdam omdat het Hofplein in Rotterdam van autostrada tot groen stadspark wordt omgetoverd! Dit is wellicht een mooie icoon-locatie voor bomen van Soroptimisten. Zie de link voor meer informatie. https://www.rotterdam.nl/nieuws/metamorfose-hofplein/. Welke club of clubs pakt dit mooie initiatief op?

Tegel eruit – groen erin

Delen op social-media: