Follow the money: Wat gebeurt er met ons geld?

19-11-2021

Follow the money: Wat gebeurt er met ons geld?

    Binnen de Unie van Soroptimisten in Nederland, Suriname en de Antillen gaat veel geld om.  Sommige leden stellen terecht de vraag: wat gebeurt er met het geld? Een vraag die ik ook had, dus ben ik de geldstroom gaan volgen onder het motto: “Follow the money”. Een reis die niet leidt tot een eenvoudig antwoord, want uiteindelijk gaat het om drie verschillende geldstromen. Ten eerste is er de jaarlijkse contributie die de leden aan de club betalen, en waarvan een deel aan de Unie wordt afgedragen. De tweede geldstroom is het geld dat met acties zoals Orange the world en Tree4life wordt opgehaald.  Tot slot is er de vrijwillige bijdrage voor de Presidentsdollar.

    Voor elke stroom ga ik de vraag “wat gebeurt er met het geld?” in de komende nieuwsbrieven beantwoorden. Waarbij ik in het derde deel ook iets vertel over de verschillende fondsen van Unie.

    Dit is deel 1 van het drieluik: Follow the money.



    Follow the money deel1: De jaarlijkse clubcontributie

    Als clublid betaal je jaarlijks de bijdrage aan je club.  Een deel hiervan wordt afgedragen aan de Unie, en de Unie draagt weer een deel af aan de SI Europe (SIE), die wederom een deel afdragen aan SI International (SI). 

    Een groot deel van de bedragen worden gebruikt om de organisatie zelf te kunnen laten functioneren. Voor de overkoepelende werkzaamheden die de Unie, SIE en SI uitvoeren.  Denk aan het onderhoud van de website, het beantwoorden van het algemene telefoonnummer en email, de accountant, maar ook drukkosten en verzendkosten van de Soroptimist.  Om de continuïteit hiervan te waarborgen heeft het secretariaat een betaalde kracht, zijn er contracten afgesloten met externe bedrijven voor het opnemen van de telefoon, drukken van de Soroptimist, en ook de administratie en opmaken van de jaarrekening is aan een accountant uitbesteed.

    Denk verder ook aan reiskosten, want een club is geen eiland, maar door de RvA verbonden met andere clubs in de Unie; de Unie is door de Gouverneurs verbonden met SIE, die wederom vertegenwoordigers hebben in SI. Verbinding ontstaat door ontmoeten. En een face-to-face daarin is, naast alle onlinemogelijkheden, cruciaal. Logisch dat reiskosten een deel van het budget innemen.  Naast vertegenwoordigingen zijn er ook reiskosten van bestuursleden voor bijeenkomsten en deelname aan overleg, en de reiskosten van onbetaalde vrijwilligers.

    Maar we geven niet altijd alles uit wat binnenkomt. Zowel de Unie als SIE en Si heeft spaargeld.  Voor een deel is het een buffer voor onverwachte gebeurtenissen. Een ander deel van het spaargeld heeft een concrete bestemming: statutair is vastgelegd dat er een continuïteitsreserve moet zijn zodat de Unie, SIE en SI niet failliet kunnen gaan. De Unie bouwt ook een reserve op voor het 100jarige lustrum zodat er straks  40.000 euro in kas is.

    Om hoeveel geld gaat het in totaal? Dit kan je halen uit de jaarrekeningen van de Unie, SIE en SI. Echter in die samenvatting op hoofdlijnen zijn concrete bedragen vaak niet zichtbaar. Om inzicht te geven in het bedragen voor de Unie ben ik in de administratie gedoken om zelf de optelling te maken. Hieronder zie een korte opstelling van uitgaven. Deze zij niet specifiek gebonden aan een jaar – maar bedoeld om een algemene indruk te geven van ….

    OmschrijvingUnie
    continuïteitsreserve126.000
    overige reserve135.000
    Reiskosten (pre-corona)11.000
    website15.000
    soroptimist, druk- en verzendkosten28.000
    betaalde professionele ondersteuning83.000
      

    Dit was deel 1…een inkijkje in waar de €115,00  euro van jouw lidmaatschap naartoe gaat. Wil je meer weten? Neem contact met me op: penningmeester@soroptimist.nl

    Ik vertel in de volgende nieuwsbrief over het geld dat opgehaald wordt voor grotere projecten.

    Magdalene Daniels

    Delen op social-media: