Het blauwe hart van Riksta Zwart

Categorie: Topvrouwen

Het blauwe hart van Riksta Zwart


Het blauwe hart van Riksta Zwart

Riksta is lid van club Zwolle en directeur van Waterbedrijf Groningen. Riksta: ‘het bedrijf is maatschappelijk  betrokken, met de annotatie ‘ondernemende nuts’: ‘iedereen ziet een waterbedrijf als een nutsvoorziening, met een product ten algemene nutte maar ook zonder concurrentie. Daar waar je woont bepaalt van wie je je water krijgt. Een energieleverancier heeft concurrentie. Als nutsbedrijf hebben wij de ambitie dat wanneer de klant toch kon kiezen, ze ons zouden kiezen. Naast drinkwater zijn we ook actief op het vlak van industriewater en op het vlak van energie en water’.

Riksta is afgestudeerd in het energierecht en daarna 17 jaar bij Essent gewerkt. Daar is ze zo’n zes jaar  verantwoordelijk geweest voor de afdeling rondom duurzame warmte. Grote projecten waarin zij  manager werd van de ontwikkelaars, de verkopers en de ingenieurs. Eerst werd er wel even afwachtend naar haar gekeken, een jonge vrouw zonder technische kennis, maar ze vroeg iedereen te vertellen wat ie wist, en zo was ze snel ingewerkt in een business case en de risico’s daarin. Daar waar het specialistische kennis betreft heeft ze – ook nu – haar collega’s. ‘Je moet weten bij welke specialist je moet zijn, op het gebied van bijvoorbeeld asset management, data en business intelligence of hydrologie. Assetmanagement betreft al je leidingwerken, je infra en al je productielocatie assets, zoals bv. de pompen of reinwaterkelders’.

‘De mensen die hier werken, voelen zich erg verbonden, ze hebben een blauw hart, zijn zeer klantgericht. Gedreven vakmensen en specialisten. Ik kan goed structureren en analyseren, en het overzicht houden. Van strategisch naar tactisch naar operationeel niveau vertalen en werken, dat vind ik mooi om mee bezig te zijn. Samen de juiste stappen zetten. Wij proberen als bedrijf echt oog en oor te hebben voor onze belangrijkste assets, namelijk onze medewerkers, hen in hun werk te stimuleren of faciliteren’.

Daarnaast is Riksta voorzitter van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk en ambassadeur van het Nationaal Watertraineeship. ‘Om jonge mensen te stimuleren en te helpen wanneer ze een carrière in de watersector ambiëren’.

Het Soroptimisme is voor haar waardevol als netwerk, als ze behoefte heeft om over bepaalde onderwerpen te sparren. Maar bovenal ervaart ze er vriendschap. Gevraagd naar de eventuele ingewikkeldheid van het combineren van een topfunctie met het gezinsleven is haar advies: ‘geef je ambities aan bij de ontwikkeling van de relatie met je partner. Dan is de taakverdeling van meet af aan een onderwerp dat op de keukentafel ligt’.

Voor meer informatie over het waterbedrijf Groningen en Riksta’s werkzaamheden, ga naar www.letsgro.nl, podcast met Riksta Zwart.

Marga Akkerman

Delen op social-media: