Hoe deze Soroptimist de wereld veiliger wil maken voor vrouwen

23-01-2021

Hoe deze Soroptimist de wereld veiliger wil maken voor vrouwen

Als 1 op de 3 vrouwen te maken heeft met geweld, dan móet er toch iets gebeuren? Deze Soroptimist bedacht een plan dat een wereldwijd succes kan worden.



    Een database opzetten met betrouwbare hulplijnen per land voor vrouwen die te maken hebben met geweld: dat bleek veel ingewikkelder dan gedacht, merkte Soroptimist Marieke Ruinaard. Nu lijkt haar vasthoudendheid beloond te worden.

    Alarmerend bericht in de nieuwsbrief van de Unie: ‘Eén op de drie vrouwen heeft in haar leven te maken met een vorm van geweld. Laat dat even tot je doordringen: 1 op de 3!’. Soroptimisten wereldwijd werken aan acties en projecten om dergelijke cijfers de wereld uit te krijgen. Orange the World is een voorbeeld, dat ook in Nederland veel reuring veroorzaakt.

    En The Women’s Helplines Project is onderdeel van het Global Network of Women’s Shelters dat zich sterk maakt voor een veilige wereld voor vrouwen. De Nederlandse Soroptimist Marieke Ruinaard (Club Amsterdam-Amstel) is daar als projectcoördinator actief bij betrokken.

    Database voor hulplijnen

    ‘Ik werk aan een database en een website, waar- op elke vrouw waar ook ter wereld de juiste en betrouwbare hulplijn in haar land of regio kan vinden. En dat is knap ingewikkeld, want wat me vooral zorgen baart is de betrouwbaarheid. Het mag natuurlijk nooit voorkomen dat achter een zogenaamd veilig nummer vrouwenhandelaars schuil gaan.’ Marieke beschikt inmiddels over een bak aan informatie, maar nog niet geselecteerd op betrouwbaarheid. In sommige landen is het netwerk van hulplijnen al goed opgezet. Andere delen van de wereld hebben nog amper een infrastructuur voor hulp aan vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. ‘Elk land heeft z’n eigen systemen, dat blijft ook zo. Er is maar één streven: per land informatie over transparante en betrouwbare hulplijnen , makkelijk vindbaar via mobiel of internet.’

    Van A4-tje naar projectplan

    Om dat te bereiken heb je zo’n vrouw als Marieke Ruinaard nodig: vasthoudend, gestructureerd werkend en met veel expertise op het gebied van geweld tegen vrouwen. Twaalf jaar werkte ze bij de Blijf Groep voor Vrouwenopvang in Amsterdam. Toen ze vertrok om interimwerk te gaan doen in andere gebieden van het sociale domein, bleef de vrouwenopvang een belangrijke plaats innemen in haar hart. Na de laatste wereldconferentie van het Global Network of Women’s Shelters in Taiwan – waar Marieke aanwezig was – kreeg ze van het Nederlandse bestuur de vraag om van het A4’tje met een goed idee een projectplan te maken.

    ‘Gezamenlijk geweld tegen vrouwen uitbannen: daar werk ik graag aan mee’

     ‘En zo kreeg het plan voor die wereldwijde database handen en voeten. Acties voorbereiden, richting zoeken, propaganda maken, fondsen zoeken, ik hou gewoon die balletjes in de lucht. Het werkveld heeft altijd al m’n belangstelling, maar zo’n wereldconferentie werkt extra stimulerend. De kracht die uitgaat van al die vrouwen uit alle werelddelen, de bevlogenheid, de wil om gezamenlijk geweld tegen vrouwen uit te bannen! Zo stimulerend, daar werk ik graag aan mee.

    Support van Soroptimisten

    Vanuit Nederlandse Soroptimistclubs hoopt Marieke op support en fondsen om haar werk mogelijk te maken. Of liever gezegd: om hulplijnen voor slachtoffers van geweld te kunnen starten daar waar ze nog ontbreken. Om die betrouwbare website te kunnen maken, voor alle landen ter wereld. En ook om die te kunnen beheren en altijd up-to-date te houden. ‘Dat de helft van de opbrengst van Orange the World Nederland naar The Women’s Helplines Project gaat is fantastisch. Ik hoop dat veel Soroptimistclubs ons op hun goede doelenlijst willen zetten. En ik kom graag langs om te vertellen over dit prachtige project’, aldus Marieke Ruinaard.

    Tekst: Coosie Hoekstra

    Uit De Soroptimist 88-1

    Delen op social-media: