Inclusiviteit op de werkconferentie

20-11-2021

Inclusiviteit op de werkconferentie

    Zodra je als Soroptimist een andere Soroptimist ontmoet, zoals op de werkconferentie, voel je je welkom. Het gevoel ‘je hoort erbij’ is prettig met al die nieuwe gezichten. Niet exclusief maar inclusief.



    Je zou wensen dat veel meer vrouwen zich opgenomen kunnen gaan voelen als Soroptimist. Maar wat houdt ons tegen?

    Over dit onderwerp waren drie workshops georganiseerd: Onbewuste (voor)oordelen, Inclusief? en de Generatie Gap.

    Helaas moest de Onbewuste (voor)oordelen vervallen wegens ziekte. Juist die onbewuste (voor)oordelen zijn zo belangrijk om te weten hoe dat bij jezelf zit. Wie weet komt het nog een keer online?

    De workshop Inclusief? werd geleid door Annemieke Rebel en Lonneke Mertens. Twee ervaren enthousiaste presentatoren die hun publiek aan het werk zetten over je eigen gradatie van inclusiviteit. Hoe inclusief ben je zelf, is het een onderwerp in je club?  Wat kun je doen om anderen het gevoel te geven dat ze welkom zijn? Ter inleiding een film van Naomi Veldwijk, spoken word artist, te vinden op YouTube. Voor een club die zich in inclusiviteit wil gaan verdiepen, een prachtig item om te ervaren hoe makkelijk je aan zoveel alledaagse vanzelfsprekendheid voorbij gaat.  

    Vervolgens kregen we de opdracht een ander twee minuten aan te kijken. Iemand die je niet kent, niks mogen zeggen, het was wel even wennen maar wat was het bijzonder om zoveel aandacht van de ander te krijgen. Een ontdekkingsreis voor twee personen. Een indrukwekkende workshop die vraagt om een vervolg. Iets om te plaatsen in de Soroptimist Academy? Eén zo’n workshop per jaar is echt te weinig om tot verandering te komen.

    Vervolgens de Generatie Gap, gepresenteerd door Emily en Jet van SI Yossen Amsterdam. Ook weer twee enthousiaste presentatoren die een programma met vragen voor ons hadden onder het motto:  Samen Sterker! De generatiekloof: feit of fictie? Wat zijn je eerste gedachten hierover? Wat is de uitdaging voor (jonge) vrouwen in deze tijd? Wat is de uitdaging voor Soroptimisten om contact te houden met de jonge generatie? Hoe kunnen we elkaar versterken?  Is er in het feminisme een generatiekloof? Wat vinden wij, Soroptimisten, van de jonkies? De Yossen (Young Soroptimist) willen graag betrokken worden bij grote acties zoals Orange the World. Zij hebben creatieve ideeën om jongeren bij de actie te betrekken.

    Veel discussie, uitstekend in banen geleid, en vooral veel aandacht vanuit het publiek voor hun onbevangen aanpak waardoor er toch een generatieverschil (nee geen kloof) merkbaar werd.  

    Inclusiviteit, een onderwerp om te omarmen.

    Delen op social-media: