De Unie van Soroptimistclubs adviseerde, samen met andere Nederlandse NGO’s, de Nederlandse regering om Iran uit te sluiten van de CSW. In eerste instantie nam het kabinet dit advies niet over omdat men ‘niet overtuigd (was) van de opportuniteit om Iran uit de CSW te verwijderen’, bleek uit een brief aan de Tweede Kamer. Gelukkig heeft Nederland zich toch aangesloten bij het initiatief van Canada, Nieuw-Zeeland en de VS en de resolutie gesteund.
De Commission on the Status of Women is het belangrijkste internationale intergouvernementele orgaan dat zich exclusief toelegt op de bevordering van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen. Door deze stemming was het de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Naties dat een land uit de commissie werd gezet.
Natuurlijk zal het Iraanse regime niet zwichten omdat zij wordt verwijderd uit de CSW. Maar het signaal is duidelijk: het overgrote deel van de wereld veroordeelt de manier waarop Iran omgaat met de rechten van vrouwen. Dat verhoogt de druk op het regime en het geeft steun aan de demonstranten: de wereld hoort en ziet hen.