Iran verwijderd uit CSW

Iraanse journaliste en vrouwenrechtenactiviste Masih Alinejad. Bron: www.iranintl.com
15-12-2022

Iran verwijderd uit CSW

    Woensdag 14 december 2022 hebben leden van de Economische en Sociale Raad van de VN (ECOSOC) een door de VS opgestelde resolutie aangenomen om ‘de Islamitische Republiek Iran met onmiddellijke ingang te verwijderen uit de Commission on the Status of Women (CSW) voor de rest van haar termijn van 2022-2026’. ‘Dit is een overwinning voor Iraanse revolutionairen die met geweren en kogels te maken hebben gehad in hun strijd tegen deze genderapartheidsstaat’, schreef de in de VS gevestigde Iraanse journalist en vrouwenrechtenactiviste Masih Alinejad.    De Unie van Soroptimistclubs adviseerde, samen met andere Nederlandse NGO’s, de Nederlandse regering om Iran uit te sluiten van de CSW. In eerste instantie nam het kabinet dit advies niet over omdat men ‘niet overtuigd (was) van de opportuniteit om Iran uit de CSW te verwijderen’, bleek uit een brief aan de Tweede Kamer. Gelukkig heeft Nederland zich toch aangesloten bij het initiatief van Canada, Nieuw-Zeeland en de VS en de resolutie gesteund.

    De Commission on the Status of Women is het belangrijkste internationale intergouvernementele orgaan dat zich exclusief toelegt op de bevordering van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen. Door deze stemming was het de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Naties dat een land uit de commissie werd gezet.

    Natuurlijk zal het Iraanse regime niet zwichten omdat zij wordt verwijderd uit de CSW. Maar het signaal is duidelijk: het overgrote deel van de wereld veroordeelt de manier waarop Iran omgaat met de rechten van vrouwen. Dat verhoogt de druk op het regime en het geeft steun aan de demonstranten: de wereld hoort en ziet hen.

    Delen op social-media: