Club Wassenaar-Voorschoten in actie voor Afghanistan

16-12-2022

Club Wassenaar-Voorschoten in actie voor Afghanistan

Door: Ans van der Hammen en Suzan van der Sluis

  Het is meer dan een jaar geleden, op 15 augustus 2021, dat de Taliban de macht over Afghanistan overnamen; de dag dat alle vrouwen in Afghanistan hun vrijheid, hun fundamentele mensenrechten verloren.  Al snel na dit moment werd in onze club-appgroep gedeeld hoe vreselijk we dit vonden en was er de behoefte om in actie te komen. Dankzij het netwerk van een clublid, geboren in Kabul, hebben we contact kunnen leggen met vrouwen woonachtig in Kabul die onze steun hard nodig hebben. Het zijn allen vrouwen die door de afschuwelijke situatie hun baan zijn kwijt geraakt en de zorg hebben voor kinderen en veelal ook hun ouders.

  We zijn nu ruim een jaar verder en hebben intussen € 16.000,- opgehaald. Met de eerste drie geldtransacties hebben we 14 gezinnen kunnen helpen met een bijdrage in de stookkosten en levensmiddelen en een contante bijdrage voor onverwachte kosten zoals bijvoorbeeld medicijnen.
  Afgelopen augustus hebben we besloten een meer duurzame relatie met dezelfde vrouwen, aangevuld met twee extra gezinnen, op te bouwen en allen komende winter nogmaals te steunen. Afgelopen september hebben we, dankzij een bijdrage van het Algemeen Fonds, een vierde transactie kunnen doen voor een bedrag van ruim € 3000,-.
  We werken nu hard aan fundraising om een volgende transactie voor de kerst in Afghanistan te hebben, zodat we deze gezinnen nogmaals door de moeilijkste periode van het jaar heen kunnen helpen. Ook willen we een potje vormen zodat we ook in 2023 iets voor hen kunnen betekenen.

  De fundraising halen we binnen met de verkoop van o.a. wijn, diverse artikelen, het organiseren van een wijnproeverij, kraamverkoop op de Koningsmarkt, een Homesale en met donaties. We werken in Afghanistan samen met vertrouwde lokale vertegenwoordigers en kunnen zo verzekeren dat 100% van de opbrengst de gezinnen zal bereiken. Verder werken we samen met vrouwelijke ondernemers en Hart voor Afghanistan (de Afghaanse diaspora in Nederland).   

  Voel jij je ook solidair met deze Afghaanse vrouwen, steun dan ons project met een donatie of koop één van onze actieproducten, zie onze pagina: https://www.soroptimist.nl/wassenaar-voorschoten.
  Rechtstreeks doneren mag ook op rekening NL91 INGB 0005 588 492 t.n.v. Soroptimistclub Wassenaar o.v.v. Vrouwen Afghanistan.

  Delen op social-media: