Machteloos of hoopvol?

18-12-2022

Machteloos of hoopvol?

Door: Annelies Vethman, woordvoerder Unie

  Al maandenlang wagen Iraanse vrouwen en mannen met de leus ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’ elke dag hun leven, maar het regime wijkt niet. Toch houden de Iraanse demonstranten hoop en kleine bijdragen vanuit de westerse wereld kunnen hen daarbij helpen.  Protesten bestraft

  Bij de Iraanse demonstraties zijn inmiddels duizenden mensen opgepakt. Twintig van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf, waarvan er afgelopen week twee zijn geëxecuteerd. Volgens Iran Human Rights Watch zijn bij de protesten zo’n 450 betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten. Sporters die een statement maken – de klimster die weigerde een hoofddoek te dragen of de voetballers die het volkslied niet meezongen – krijgen te maken met represailles.

  Groot, ver en veel

  Het lijkt allemaal te groot, te ver, te veel. Dat kan moedeloos en machteloos maken. Toch kunnen we als Soroptimisten meer dan we denken. Een paar concrete acties:

  • De petitie tekenen van Amnesty Internationaal met de oproep om de executies te stoppen.
  • Berichten van en over de Iraanse demonstranten op social media steunen en doorsturen zodat zoveel mogelijk mensen het onder ogen krijgen.
  • Contact leggen en houden met Iraanse vrouwen in Nederland. Velen van hen doen graag hun verhaal. Zo heeft Club Groningen-Oost op 16 januari 2023 een lezing door de Iraanse Afsaneh Moghadam.
  • Iraanse vrouwen onderling met elkaar in contact brengen. Sommige Soroptimistclubs hebben leden of contacten met vrouwen met Iraanse roots.
  • Taalmaatje zijn voor een Iraanse vrouw en haar helpen zich meer thuis te voelen in Nederland.
  • Als Unie van Soroptimistclubs overleggen met de andere Nederlandse NGO’s en adviseren aan de Nederlandse regering.

  Dichtbij en uitvoerbaar

  De oproep en wens van Iraanse vrouwen is: hoor en zie ons. Wees onze stem. Wij kunnen in persoonlijke relaties de verbinding leggen, luisteren en via onze social media hun inzet en stem versterken. Dat geeft Iraanse vrouwen een steuntje in de rug en pareert met daadkracht het gevoel van machteloosheid dat ons bij dit aanhoudende geweld kan overvallen.

  Delen op social-media: