Kleurenblind

01-07-2022

Kleurenblind

    Tijdens de viering van Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van het afschaffen van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname en de Nederlandse Antillen., sprak burgemeester Femke Halsema over ‘kleurenblindheid’.    “Te lang hebben we ons laten voorstaan op onze kleurenblindheid”, zei Halsema. “En in alle eerlijkheid: dat geldt ook voor mij. Maar de feiten spreken te luid en te duidelijk om ze nog langer te kunnen negeren.” Volgens Halsema is er te lang gedacht dat racisme alleen incidenteel in de samenleving voorkomt.

    Wérkelijk kleurenblind zijn, dat kost moeite. Wérkelijk geen onderscheid maken, ook niet onbewust. Daar komen we alleen als we het gesprek openhouden, als we allemaal op onze eigen manier kleur bekennen. Met echte interesse naar elkaar luisteren, met elkaar praten, lachen, samen leven.

    Als Soroptimisten werken we al jaren aan een ‘kleurenblinde’ wereld. Waarin het er niet toe doet waar je geboren bent, welke kleur je hebt of van welke sekse je bent. Dat is niet makkelijk, maar het is meer dan de moeite waard om samen naar te streven. Op Keti Koti en op alle andere dagen in het jaar.

    Delen op social-media: