Soroptimist International Club Almere wint de Europese Best Practice Award

01-07-2022

Soroptimist International Club Almere wint de Europese Best Practice Award

  Op 26 juni 2022 heeft Soroptimistclub Almere de Europese Best Practice Award gewonnen in de categorie Educatie met het Educatiefonds voor vrouwen uit het Oranjehuis, een opvang voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met geweld in de thuissituatie.  Het is algemeen bekend dat vrouwen vanwege economische afhankelijkheid vaak terugkeren naar hun gewelddadige partner. Een opleiding verkleint de kans daarop, vooral wanneer het wordt gekozen met het oog op een toekomstige baan of carrière.

  Het geeft vrouwen ook meer zelfvertrouwen en is een goed voorbeeld voor hun kinderen.

  Dit was voor Soroptimistclub Almere de impuls om een eigen project te starten om vrouwen in vrouwenopvangcentra te helpen meer autonoom en economisch onafhankelijk te worden door middel van onderwijs. Zij begonnen met het formuleren van toelatingscriteria en contracten en het organiseren van selectiegesprekken om de onderwijsbehoeften en competenties vast te stellen. Nadat het selectieproces was afgerond, was de volgende stap het samen met elke kandidaat kiezen van gerichte en realistische opleidingsprogramma’s. Voor de vrouwen werden laptops en software aangeschaft en geïnstalleerd. Deze vrouwen krijgen steun en follow-up van leden van Soroptimistclub Almere. Club Almere zorgde op verschillende manieren voor zichtbaarheid en draagvlak voor het project.

  Om het Educatiefonds op te kunnen starten heeft Soroptimistclub Almere het Monopolyspel Almere ontwikkeld. De opbrengst hiervan ad € 33.000 wordt geheel gebruikt voor het Educatiefonds zodat hiermee zoveel mogelijk vrouwen een kans krijgen een opleiding te starten. Twee vrouwen die in het Oranjehuis woonden hebben al een studie afgerond of bijna afgerond en een van de vrouwen heeft inmiddels een goede baan.

  Deze Europese prijs is dit jaar naar Almere gegaan omdat:

  1) Met het Educatiefonds zij meerdere vrouwen tot onafhankelijkheid kunnen brengen en de cyclus van misbruik hierdoor doorbroken kan worden.
  2) Het fundraising project, het personaliseren van het Monopolyspel Almere, veel bewustwording en zichtbaarheid van het Soroptimisme heeft gebracht en daarnaast goed te kopiëren is door andere clubs.
  3) De modelovereenkomsten voor juridische en praktische zaken met betrekking tot het Educatiefonds goed te gebruiken zijn voor andere clubs.
  4) Soroptimistclub Almere met dit project op verschillende manieren zichtbaarheid en draagvlak in Almere en de regio heeft vergroot.

  Soroptimistclub Almere is trots op deze prijs. Dat zij naast de landelijke Best Practice Award nu ook de Europese Best Practice Award gewonnen heeft is een stimulans om door te gaan met haar werk om de positie van vrouwen in de hele wereld te verbeteren.

  Delen op social-media: