Meer dan € 70.000 voor concrete projecten in Oekraïense regio

01-04-2022

Meer dan € 70.000 voor concrete projecten in Oekraïense regio

  Er is al meer dan € 70.000, — ingezameld door de inzet van Soroptimisten van onze Unie van Soroptimistclubs.  Via het Disaster Recovery Fund van Soroptimist International of Europe (SIE) komt het geld terecht bij projecten voor Oekraïne opgezet door Soroptimistclubs, veelal in Oost-Europa. Inventiviteit, lokale samenwerkingen en heel veel energie leiden tot mooie concrete hulpacties.
  Donaties vanuit ons netwerk van Nederlandse, Surinaamse en Curaçaose vrouwen – besteed door Oost-Europese vrouwen – voor hulp aan Oekraïense vrouwen en kinderen. Dat is Soroptimisme in optima forma.  

  Meer steun blijft echter hard nodig! Het nieuws maakt dat dagelijks pijnlijk duidelijk. In de woorden van Carolien Demey, President van SIE, “Today the sprint, tomorrow the marathon”. Er is nog een lange weg te gaan.

  Doneren kan via deze betaallink naar het Algemeen Fonds.  Dankjewel!

  Een greep uit de projecten waaraan uw donaties bijdragen:

  In Slowakije werken de SI-clubs Žilina en SI Bratislava samen: club Žilina startte met het verzamelen van goederen voor SI Uzhgorod in Oekraïne, SI Bratislava ondersteunt daarbij. Ze maken flyers in het Oekraïens en Engels met belangrijke informatie en verspreiden die op de bus- en treinstations. Ze zorgen voor eten en wasmachines in de opvanglocaties. Al twee ambulances vol medische benodigdheden zijn verstuurd naar het militair ziekenhuis in Kiev. SI Košice – vlakbij de grens met Oekraïne – schaft hygiëneproducten aan voor vluchtelingen, helpt hen onderdak te vinden en toegang tot psychologische en medische hulp.

  In buurland Moldavië zijn projecten opgezet door SI Edinet, SI Stefan Voda en SI Nisporeni. Soroptimisten zorgen voor voedsel en gezondheidszorg voor met name vrouwen en kinderen die de grens naar Moldavië oversteken. Ze halen ze op bij de grens en brengen hen naar accommodaties. Daarbij werken ze samen met lokale partners zoals het klooster ‘Nasterea Domnului’.

  Met hulp van een farmaceutisch bedrijf verzamelt SI Szombethely in Hongarije, medicijnen, verbandmiddelen en andere medische producten. Ze helpen daarmee zowel mensen in Oekraïne als degenen die naar Hongarije vluchten. Ook SI Budapest verleent brede steun aan vluchtelingen; ze richten zich op geselecteerde families omdat ze deze na de eerste noodhulp ook op langere termijn willen blijven steunen bijvoorbeeld op het gebied van werk en onderwijs..  

  SI Warsaw in Polen organiseert de aankoop van humanitaire goederen en brengt ze naar een loods in Prezemysl bij de Oekraïense grens. Een contactpersoon van SI Lviv haalt de goederen op en verspreidt ze verder. De Poolse Unie SI Poland coördineert de activiteiten van verschillende Poolse SI-clubs.

  De Unie van Soroptimistclubs in Roemenië helpt bij de opvang van vluchtelingen aan de grens bij Isaccea en ondersteunt vrouwen en kinderen in de opvangkampen zoals Lunguletu bij Boekarest.

  Ook buiten Oost-Europa, in Portugal, werken SI-clubs samen aan de ondersteuning van vluchtelingen. In Portugal wonen al veel goed geïntegreerde Oekraïners die met karavanen van bussen en trucks en zelfs vliegtuigen hulpgoederen naar Oekraïne brengen en vluchtelingen mee terug nemen. De leden van de Portugese SI-clubs helpen de vluchtelingen met juridische procedures, taalvaardigheid, toegang tot scholing en werk of de erkenning van diploma’s.

  Delen op social-media: