Soroptimist Vrouwenfonds gaat voor zichtbare impact

Het bestuursweekend van het Soroptimist Vrouwenfonds werd dit keer niet in het Gre Kellerhuis, maar in het vakantiehuis van Jacqueline in het Sauerland gehouden. Het weekend werd afgesloten met een stevige wandeling en een oerduitse lunch in een berghut.
02-06-2023

Soroptimist Vrouwenfonds gaat voor zichtbare impact

  Een nieuwe naam, een uitbreiding van activiteiten, een extra nalatenschap en een eigen logo: het Soroptimist Vrouwenfonds presenteert zich zaterdag 3 juni op de Inspirada in Middelburg en online met zijn nieuwe profiel. Het stimuleringsfonds zet zich in voor zichtbare impact en meerwaarde van projecten en initiatieven voor vrouwen en meisjes.

     Het logo van het Soroptimist Vrouwenfonds is ontworpen door Hinke Veenstra, die al eerder logo’s heeft ontwikkeld voor specifieke Soroptimist-doeleinden.

  Veelheid aan activiteiten
  Het Soroptimist Vrouwenfonds is de nieuwe naam van wat eerder het Algemeen Fonds van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao heette. Het fonds is verantwoordelijk voor:
  – de beoordeling en toekenning van subsidies in totaal maximaal 50.000 euro per jaar voor projecten voor vrouwen en meisjes die worden ingediend door clubs in Nederland, Suriname, Aruba en Curaçao;
  – de leerstoel Mensenrechteneducatie van professor Felisa Tibbitts aan de Universiteit Utrecht;
  – de tweejaarlijkse Carla Atzema Soroptimistprijs van 25.000 euro voor de beste journalistieke productie in het Nederlands taalgebied op het gebied van vrouwenrechten
  – overige initiatieven die passen in de doelstellingen van het Soroptimisme.

  Studiebeurzen voor economische zelfstandigheid
  Daarnaast is de Stichting Vrouwenstudiefonds opgegaan in het Soroptimist Vrouwenfonds: de nieuwe commissie Educatie zal zich net als voorheen het Vrouwenstudiefonds inzetten voor studiebeurzen voor vrouwen en meisjes in binnen- en buitenland. Het doel is dat de economische zelfstandigheid van de aanvragers hiermee wordt vergroot. De student kan de aanvraag zelf indienen, maar die moet wel ondersteund worden door een club.

  Nieuwe plannen
  Het Soroptimist Vrouwenfonds heeft zijn activiteiten in de afgelopen jaren kunnen uitbreiden door de nalatenschap van Soroptimist Carla Atzema-Looman in 2013 en recentelijk die van Annette Bierman. Een initiatief is de leerstoel Mensenrechteneducatie, waarvan de looptijd eindigt in 2026.
  In 2023 start een kernteam met het opstellen van criteria voor een nieuw onderwerp voor een nieuwe leerstoel of lectoraat. Ook beraadt het bestuur zich op andere initiatieven die meerwaarde geven en de impact van het Soroptimisme zichtbaarder maakt. Het bestuur bestaat uit Lyda Smits (voorzitter, commissie educatie en kernteam nieuwe leerstoel), Marianne Evers (secretaris en aanvragen clubprojecten), Jantien Heimel (penningmeester), Marianne Morren (commissie leerstoel Mensenrechteneducatie en kernteam nieuwe leerstoel), Astrid Landa (commissie Carla Atzema Soroptimistprijs) en Jacqueline Kronenburg (communicatie). Ineke Mastenbroek is vanuit het bestuur van de Unie de linking pin.

  Hulp gevraagd
  Het Soroptimist Vrouwenfonds roept ook de hulp in van de clubs en Soroptimisten in de Unie: zo wil het fonds graag samen met clubs zichtbaarder maken welke financiële meerwaarde het geeft aan gehonoreerde clubprojecten en welk verschil zo’n project kan maken in het leven van vrouwen en meisjes. Onder meer via de website en social media zal het Soroptimist Vrouwenfonds daarmee naar buiten treden. Wie wil bestuurslid communicatie Jacqueline Kronenburg ondersteunen met het verzamelen van content?

  Ook wordt een kernteam samengesteld dat aan de slag gaat met voorbereidingen voor een nieuwe leerstoel; een oproep daarvoor wordt door voorzitter Lyda Smits tijdens de Inspirada gedaan.

  Tijdens de Inspirada zal ook een oproep worden gedaan om via social media aandacht te geven aan de Carla Atzema Soroptimistprijs, die in 2024 voor de derde keer wordt uitgereikt.

  Heb je interesse in een van deze activiteiten? Mail: vrouwenfonds@soroptimist.nl o.v.v. Communicatie of Nieuwe Leerstoel (uiterlijk 9 september 2023)

  Delen op social-media: