Topvrouw als kandidaat vice-president: Josien van Cappelle

22-05-2021

Topvrouw als kandidaat vice-president: Josien van Cappelle.

  Tekst Marga Akkerman
  Foto privé bezit  Opleiding en loopbaan.

  Mijn vraag naar haar loopbaan had ik beter kunnen vervangen door de vraag: wat heb je NIET gedaan? Josien, nu 7 jaar lid van club Rotterdam,  is afgestudeerd als econoom en heeft vervolgens veel wisselende werkervaringen opgedaan.  “Na mijn studie ging ik aan de slag bij PWC , het bekende accountantskantoor, daarna werd ik registeraccountant, stapte ik over naar een ander kantoor, vervolgens naar het ministerie van Sociale Zaken, op verschillende afdelingen gewerkt, o.a. als projectleider van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording. De overheid ging daarna veel resultaatgerichter werken.” Ze deed een cursus Vrouwen in de Politiek, zo rond 2001, werd raadslid in haar gemeente en is nu fractievoorzitter voor het Waterschap. Intussen werden twee kinderen geboren. “De reistijd naar Den Haag brak me op. Ik nam een sabbatical om te genieten van de kinderen. Al na een paar maanden kwam een baan aan de Erasmus Universiteit op mijn pad en ging ik een programma opzetten voor commissarissen en toezichthouders. Sindsdien ben ik zelf ook commissaris, in het onderwijs, bij een sportbedrijf, nu geef ik ook workshops en oriëntatie cursussen.“ In 2014 werd ze wethouder in haar woonplaats, met een maatschappij georiënteerde portefeuille. Op zondagochtend begon ze met het maken van wandelingen met haar man, even los zijn van de plaatsgenoten. De wandelingen werden steeds langer en ze volgde een cursus Landschap Lezen. Werkt na haar wethouderschap veel meer projectgewijs. Ze is nu IVN Natuurgids, zit in het bestuur van het Waterschap met biodiversiteit als speerpunt, is penningmeester voor IVN Rotterdam, is vrijwillige dijkwacht. En binnenkort dus mogelijk vice-president van de Unie van Soroptimisten.

  Politiek, governance, partnership en beweging.

  Politiek en governance met een passie voor natuur is haar huidige invalshoek, maar ook de kapstok voor wat ze aan werkervaring heeft opgedaan. Ze brengt graag verschillende werelden bij elkaar  zodat nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Daarvoor is het hebben van een divers netwerk heel belangrijk. “Het werkt zo als wethouder, en bij de Soroptimisten. Samen bereik je meer. Partnership en politiek worden mijn speerpunten. Orange the World is een mooi voorbeeld: door samenwerking met meerdere organisaties krijgt je actie een veel groter bereik.”

  Tips aan Soroptimisten:

  1. Als je eenmaal politiek actief bent, doe dat dan voor meerdere termijnen. Dat geeft meer impact.
  2. Zorg dat je voldoende financiële basiskennis hebt zodat je de economische en financiële positie van een bedrijf kunt doorgronden.
  3. Blijf leren: investeer in jezelf!
  Delen op social-media: