Topvrouw Riek van der Vlag, Soroptimist met een heldere boodschap

19-02-2022

Topvrouw Riek van der Vlag, Soroptimist met een heldere boodschap.

Tekst Marga Akkerman
Foto privébezit  Riek kwam in contact met het Soroptimisme via de echtgenoot van Elske Renkema (club Ede). Elske en zij werden al snel vriendinnen voor het leven. Als Soroptimist samen met haar veel buitenlandse reizen gemaakt, governer’s meetings bijgewoond, naar conventies geweest. “Het delen van projecten bij die gelegenheden met zoveel Soroptimisten, het zich verbonden voelen met zo’n grote internationale organisatie, het is om heel trots op te zijn.”

  Maatschappelijk betrokken zijn is haar tweede natuur.

  Op de middelbare school kwam ze op voor de kinderen die gepest werden. In haar studententijd nam ze deel aan demonstraties. Van het Soroptimisme had ze toen nooit gehoord. “We moeten op zoek naar vrouwen die in het sociaal maatschappelijk werk actief zijn, of andere groeperingen waar vrouwen samen komen. Neem het volwassenenonderwijs, waar veel vrouwen zich laten omscholen. Die zich in feite wel Soroptimist voelen, maar de Unie niet kennen. Daar moeten we veel meer over het Soroptimisme ventileren. Ieder van ons moet overal kenbaar maken dat ze Soroptimist is. We houden dat veel te veel voor onszelf. We organiseren fantastische acties maar op verjaardagen praten we niet over wat we op dat vlak doen en waarom. Vertel er over!” Leeftijd doet er niet toe, diversiteit wel.

  Oproep: doe ook mee aan activiteiten van de Unie!

   “Als van elke club één vrouw bereid is een halve dag per maand tijd vrij te maken voor werk voor de Unie, dan kunnen we alles organiseren wat we willen. ” Meewerken aan de sociale media, de nieuwsbrief, de wintervergadering,er zijn zoveel kleine behapbare taakjes in de enorme organisatie van de Unie.

  Haar inspiratie.

  Na een jaar economie studeren stapte ze over naar personeel en arbeidsverhoudingen. Mensen bij elkaar brengen is helemaal haar ding. Een tijd lang deed ze dit met het begeleiden en ondersteunen van mensen naar (ander) werk.  “In 2019 had ik genoeg van de hakken en de mantelpakjes. Ik werd vrijwilliger op het schip de Eendracht maar ik bleek niet de juiste papieren te hebben om daar aan het roer te mogen staan.” Om te kunnen varen moest ze naar school, en dat kon op Urk.  Ze is nu schipper-machinist en eerste officier, drie strepen.  Bij haar sollicitaties bij rederijen was het nergens een probleem dat ze vrouw is. “Begin juli vorig jaar ging ik in Noord-Duitsland aan boord als tweede stuurman en voer naar Spitsbergen in 10 dagen tijd. Daar maakte ik reizen rond Spitsbergen met groepen gasten.” Op Facebook deed ze verslag.

  Het Unieke lidmaatschap.

  Riek is er niet de grondlegger van maar heeft het Unieke lidmaatschap wel in de schijnwerpers gezet. De Unieke leden zijn nu een club in oprichting. In de nieuwe statuten krijgen ze stemrecht en kunnen aspirant-leden een plaats krijgen. Als vicepresident houdt Riek zich o.a. met deze nieuwe club Unieke leden bezig. 

  Haar boodschap.

  “Door je maatschappelijke betrokkenheid voel je je thuis bij het Soroptimisme. Haal vooral uit je lidmaatschap wat er uit te halen valt: van betekenis zijn voor andere vrouwen en inspiratie opdoen in activiteiten van je club maar ook op UNIE-niveau of als je wil zelfs internationaal. En betrek zoveel mogelijk andere vrouwen erbij. Laat daarbij beperkingen over leeftijd en opleidingsniveau los.”

  Delen op social-media: