Sportseminar en Soroptimisten in Dubai

19-02-2022

Sportseminar en Soroptimisten in Dubai

  Zeker toch wel een hoogtepunt dat ik niet snel zal vergeten. Wat een onvergetelijk seminar heb ik namens Kenniscentrum Sport & Bewegen kunnen organiseren tijdens de NL Sports Week op de wereldtentoonstelling ExpoDubai, op 15 december jl. En mede dankzij de Soroptimisten van Dubai is het echt een uitwisseling geworden van Arabische en West-Europese vrouwen.  Eerst over het seminar
  Als je de foto ziet van de sprekers bij elkaar in het Netherlands Pavillion, dan zegt dat eigenlijk al genoeg. Wat een mooie groep powervrouwen rond het thema ‘The importance of sport & physical activity in the lives of women and girls’ . Je kunt het nu via YouTube terugkijken: in zijn geheel of in losse fragmenten:

  De sprekers waren Abeer al Khaja, hoofd communicatie van DubaiSports Council, Mariam Al Mansoori and Amna Obaid al Mehiri , evenementendirecteur en topbasketballer  van de Fatima Bint Mubarak Ladies Sports Academy in Abu Dhabi, Laura van Leeuwen, general manager van de jeugdopleiding van Ajax bij FC Sjarjah, online business development manager Keri McDonald van TAFISA en de moderator was Joyce Bijl, en Nederlandse manager voor Adecco in het Midden-Oosten. Vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen leverde ik mijn bijdrage met research over hoe sport en bewegen het verschil kan maken in het leven van vrouwen en meisjes. Maar ik begon met aandacht voor het Women’s Pavillion op de Expo – met als slogan ‘When women thrive, all humanity thrives’ – en mijn contact met de Soroptimisten van Dubai. Want ook ik bleek vooroordelen te hebben over wat er wel en niet kan voor vrouwen in de Emiraten. Alsof het dragen van een hoofddoek meteen ook betekent dat je van alles bent uitgesloten. Wat is het dan toch ideaal als je – eerst via social media en later via een Zoom call – direct contact kunt leggen met Soroptimisten en je vragen kunt neerleggen. Dus via mijn seminar ook weer even verder bekendheid gegeven aan het Soroptimisme!

  Het seminar zelf was zoals een man uit het publiek zei ‘echt authentiek’, omdat het steeds een mix was van persoonlijke verhalen en uitwisselen van kennis. We zagen waar de verschillen, maar vooral ook waar de overeenkomsten te vinden zijn. De key message aan het eind, waar we het allemaal over eens waren: ‘We are changing the game together by being brave and staying away from bias.’ Ook nog bijzonder die week was een ontvangst in de tuin van de consul, waar we ook in de UAE wonende Nederlanders zoals oud-voetballers Edgar Davids en Sonny Silooy ontmoetten.

  Ontmoeting met de Soroptimisten

  In mijn zoektocht naar een geschikte moderator voor het seminar, begon ik bij de Soroptimisten van Dubai, waar echt topvrouwen bij elkaar zitten. Maar ook drukbezette topvrouwen, dus het viel nog niet mee. Uiteindelijk vond ik via de Nederlandse Dubai zakenclub Joyce, die wel vaker bijeenkomsten voor Adecco presenteert en daarnaast fanatiek sporter is. Maar als reservekandidaat had ik Renate Wernery, de Soroptimistpresident van Dubai, een Duitse wetenschapper die al meer dan 25 jaar in Dubai woont. Ze heeft mij ook geholpen andere dagvoorzitters uit Dubai uit haar netwerk te benaderen, stuk voor stuk ook hele interessante vrouwen. Het opent zoveel vensters, geweldig gewoon.

  Maar het hoogtepunt was toch wel dat ik de huiselijke kerstbijeenkomst kon bijwonen van de club, in de achtertuin van een van de Soroptimisten met potluck dinner en kleine cadeautjes. En zo bijzonder dat er nog een introducee was, namelijk Sulafa Abdalla, de vrouw die in haar eentje het initiatief heeft genomen om in Soedan een Soroptimistclub op te richten. Zij is dermatoloog, leidt diverse maatschappelijke projecten, heeft vier kinderen en een drive om ‘u’ tegen te zeggen. Sulafa, Renate en ik hebben ook nog gesproken over de mogelijkheid om gezamenlijk vanuit Soedan, de Emiraten en Ede een project te doen tegen genitale verminking van meisjes: iets om in de toekomst verder over na te denken. Als de Soroptimistclub Dubai kan blijven bestaan, want zij hebben nu te maken met een jaarlijkse afdracht van meer dan 5.000 euro aan de staat om als serviceclub actief te mogen zijn in de UAE. Hierover wordt op SI Europe niveau al druk overleg gevoerd, voorlopig nog niet met positief resultaat, want feitelijk komt het erop neer dat er geen enkel bedrag overblijft voor projecten en dat de kleine groep jonge, pro-actieve Soroptimisten gefrustreerd is over de vrij hopeloze situatie.

  Met Sulafa heb ik nog apart contact gehad, nadat ze het seminar terug heeft gekeken op Youtube. Ik citeer hier wat uit haar reactie:
  “When you told us about your presentation at Expo, really I  wondered !sport!! ?

   why? Because I don’t think before in depth about it, I watched it twice,  Why we were missing this important part of preventive health, maybe we are working on disease eg cancer screening awareness!. Amazing output, leadership, empowerment, active citizenship 👍🏻”

  En ze vertelde ook wat over de situatie in Sudan: “ We have physical education at schools and  universities, but on a level that just to fulfill this academic requirement. On the other hand in private clubs, women are mainly between swimming and aerobics to reduce weight ☺️ Girls or women aren’t seen riding bikes on the streets, recently there is an initiative by a group of girls working on this. Also a foot ball team is formed recently.  We are walking around , but we are not familiar with running in public. In general girls are practicing different sports, but the gender gap is soooo big.
  So, if we avoid bias
  And be brave ☺️
  We can have an appreciated input in our community,,,

  Exchanging knowledge is a fundamental part of change, Thank you so much for switching my thoughts 😘”

  Kun je je voorstellen hoe goed dat doet, om zo’n reactie te krijgen? En ook dit laat bij mij een idee ontstaan: waarom zouden we als Soroptimisten wereldwijd niet sport en bewegen veel meer gebruiken als laagdrempelige manier om fondsen te werven en aan empowerment, leadership en health te werken? Ik ga het maar eens her en der in het Soroptimist netwerk droppen, wie weet wat ervan komt….

  Jacqueline Kronenburg
  Club Ede

  Delen op social-media: