UB Beleidsweekend: een eerste stap – samen in dezelfde richting

20-09-2021

UB Beleidsweekend: een eerste stap – samen in dezelfde richting

    Systemisch werken: mini-opstellingen met het nieuwe bestuur 



    Het nieuwe bestuur vroeg hulp aan ClubImpuls tijdens haar eerste beleidsweekend in juni 2021. Ik vond dit direct een mooie vraag. Het nieuwe bestuur laat hiermee zien dat er veel expertise en kracht te halen valt binnen de Unie van Soroptimisten, binnen al deze aangesloten vrouwen. Zaterdag 26 juni 2021 stond in het teken van elkaar leren kennen als nieuwe bestuursleden en vormgeven van een mooie beginnende samenwerking. Dit heb ik gedaan door middel van systemisch werken. 

    Wat is systemisch werken? 

    Ikzelf maakte 15 jaar geleden kennis met het systemisch fenomenologische gedachtegoed van Bert Hellinger. Als psychotherapeut ontwikkelde Hellinger de methodiek systemisch werken, met behulp van familie- en organisatie-opstellingen.  

    Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een familie- of organisatie-systeem, een soort levende foto van het probleem dat door de inbrenger wordt aangegeven. Het doel van de opstelling is om symptomen en dynamieken te leren zien en inzichtelijke te maken. Als systemisch trainer en coach werk je dus met waardevolle informatie van de fysieke waarneming, het beeld. Dit kan in de vorm van opstellingen, maar ook in kleinere opdrachten.

    Het familiesysteem als uitgangspunt 

    De leden van het nieuwe bestuur willen vanuit eigenaarschap en een morele innerlijke houding invulling geven aan hun bestuursrol en verantwoordelijkheid. Als je op een goede manier wilt blijven schakelen in de complexiteit van alledag, ben je zelf het belangrijkste middel.  Belangrijk hierbij is te beseffen dat jezelf altijd onderdeel bent van een familiesysteem, dat er altijd is. Hiernaast werk je misschien in een organisatie, heb je een eigen bedrijf, én ben je lid van de Unie van Soroptimisten International, als organisatiesystemen.  

    Om de familiesystemen in te sluiten, hebben de bestuursleden zich buiten aan elkaar en aan mij voorgesteld, staande op de plek van ‘hun geboortegrond’, op fysieke afstand t.o.v. Utrecht, waar ik stond. Zo kwam Zweden, Zambia en Nederland in beeld. Landen waar onze nieuwe bestuursleden geboren zijn. Ook noemden ze hun volledige voornamen, en de namen van hun beide ouders, waar zij de dochter van zijn. Zo werd het geheel van familiesystemen zichtbaar, en de oorsprong van ieder.

    Het lichaam als teammetafoor 

    Hierna mochten ze het nieuwe bestuur als ‘lichaam’ tekenen, met de centrale vraag: ‘welke lichaamsdelen kent dit lichaam, en welke niet of nog niet?  Uiteraard zijn er grote ogen en oren, een groot hart en veel handen, die hard werken, grote voeten die in de aarde staan. De ene tekening had een keel om te slikken, de andere niet. Wat is het lievelingskostje van dit lichaam, wat lust het niet? Door metaforische vragen te stellen werd duidelijk dat er nog geen ruggengraat was, dat de bloedsomloop energie nodig heeft en wat vult het grote hart van dit bestuur? Belangrijke vragen en antwoorden voor de toekomst. Door op deze manier naar het nieuw te ontwikkelen ‘systeem’ van bestuur te kijken, groeit begrip en samenhang. 

    Wat doe ik als het lastig wordt? Mijn hulpbronnen

    Het bestuur als geheel of een van de leden kunnen in de komende periode in ongemakkelijke situaties terecht komen. Soms is er een probleem, soms word je overvallen door een opmerking, soms word je persoonlijk geraakt. Ook deze situaties vragen een professionele houding van een bestuur. Voor deze situaties heeft eenieder hulpbronnen nodig, bronnen waar je altijd uit kunt putten. Deze bronnen zijn: wijsheid, kracht, sturing en zekerheid.  In een fysieke oefening hebben de bestuursleden ervaren welke bronnen van deze vier bij hen krachtig ontwikkeld zijn en welke aandacht verdienen. Zo is hun inzicht in hun eigen gedrag in lastige situaties en in het geheel van dit bestuur gegroeid.  

    Een dag met mooie inzichten in het eigen functioneren en het functioneren in dit bestuur samen. Een klein kijkje in mijn manier van werken met groepen, systemische fenomenologisch werk gemengd met andere werkvormen en ideeën.

    Het was erg fijn om te doen. Voor vragen, opmerkingen e.d., mail me gerust, hannekekonsten@hotmail.com 

    Bedrijfsnaam: Konsten Training & Coaching / Taalschool Hanneke
    Ik train teams, gericht op betere samenwerking, op groei. Het werken met opstellingen heb ik vertaald naar kleinere opdrachten, die veel inzicht kunnen geven. Ik werk altijd vanuit jou als mens, omdat wij als mensen de organisaties maken. Ik gebruik allerlei systemische oefeningen aansluitend bij de vragen die er zijn. Ook coach ik mensen op deze manier. En heb ik een taalschool, www.taalschoolhanneke.com, waarin ik systemisch taalonderwijs geef.

    Boek: L. Genee, H. Konsten, Systemisch trainen, Trainen van binnenuit in het geheel’, november 2017.
    Te bestellen bij Hanneke Konsten, 0620220711
    Delen op social-media: