8 oktober – Solidariteit Iraanse vrouwen

08-10-2022

8 oktober – solidariteit Iraanse vrouwen

  Elke avond trotseren Iraanse vrouwen, mannen, meisjes en jongens de veiligheidsdiensten. Vrouwen doen de verplichte hoofddoek af en knippen symbolisch hun haar af. Met leuzen als ‘Vrouw, leven, vrijheid’ eisen ze de afschaffing van gehate islamitische kledingvoorschriften, meer vrijheid en de val van het regime.  De dood van de 22-jarige Koerdische Mahsa Amini – ook wel bekend onder haar Koerdische naam Jina Amini – maakte het protest los. Ze werd opgepakt door de religieuze politie, omdat ze volgens agenten haar hoofd niet goed had bedekt. Enkele dagen later stierf Amini op het politiebureau.

  Inspiratie putten velen uit een lied van een van de meest geliefde zangers van het land, Shervin Hajipour. Dit lied, getiteld Baraye (Omdat), bestaat helemaal uit fragmenten over de protestbeweging die Hajipour oppikte van de sociale media.

  Vrouwen over de hele wereld tonen hun solidariteit. Franse filmsterren en Europarlementariers knipten een haarlok af. In Op1 zetten Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius, presentatrice Fidan Ekiz en tafelgast Yesim Candan de schaar in hun haar.

  In vrijheid zelf mogen bepalen wie je wilt zijn, is de basis voor de vrouwenrechten waar we ons als Soroptimisten voor inzetten. Daarom steunen we van harte de oproep om op 8 oktober in Den Haag onze solidariteit met Iraanse vrouwen te laten zien.

  De moed van de Iraanse vrouwen is gigantisch. Wij – als vrouwen in een vrij land – hoeven alleen maar de moed te hebben hen te steunen, op welke manier dan ook.

  Delen op social-media: