De Governors’ Meeting vond plaats van 24 tot en met 26 juni met Soroptimisten uit SIE landen, waaronder behalve landen in Europa ook Turkije, Israël en Koeweit, en vertegenwoordigers van Soroptimist International. Behalve door de twee gouverneurs van onze Unie Nienke Feenstra en Marianne Wehmeijer was Nederland ook goed vertegenwoordigd met zogenoemde silent observers. Niemand minder dan de Belgische minister van Justitie opende de bijeenkomst. Hij ging daarbij in op de aanpak van geweld tegen vrouwen en preventie ervan binnen België.
Soroptimist Development Goals
Het programma omhelsde onder meer nadere toelichting omtrent de realisatie van de zogenoemde Soroptimist Development Goals 1 t/m 5:
- Programme & Advocacy. Met name Women in War Zones (Project Matching, plaatsen van statements), Orange the World (dit jaar met op SIE-niveau het thema Preventie) en het geven van interne trainingen aan Programma & Advocacy coördinatoren;
- Communications. Naast aandacht voor Orange the World en Internationale Vrouwendag is het interessant om te zien hoe een Soroptimist meestal probeert uit te leggen wie we zijn. In veel gevallen wordt gezegd “we zijn een soort serviceclub”, maar dat zijn we niet! We zijn een NGO. Een niet-gouvernementele organisatie die onafhankelijk is van de overheid en zich richt op het maatschappelijk belang; in ons geval het verbeteren van de positie van vrouwen en meisjes. We praten mee op het Europese – en het wereldtoneel. We hebben zelfs spreekrecht bij de VN. Gewerkt wordt aan een elevator pitch. Wie wil nu geen lid zijn van zo’n mooie organisatie? Verder zou het mooi zijn als we allemaal wat actiever zouden zijn op social media.
- Membership Development. Hier is vooral aandacht voor het verder opzetten van virtuele clubs, zogenoemde e-clubs. In onder andere Italië, Duitsland en Zweden zijn er al opgericht, naar volle tevredenheid.
- Intelligent Reloading. Dat wil zeggen dat we “waar voor ons geld krijgen”. Als Unie doen we een afdracht aan Europa en daar krijgen we o.a. promotiemateriaal, zichtbaarheid op social media, slimme afstemming van projecten, zeker nu voor Oekraïne, en trainingsprogramma’s voor terug. Er wordt hard aan gewerkt. Volg bijvoorbeeld SI Europe op LinkdIn, dan kun je zien wat ze allemaal doen.
- ‘We stand up for education’. Met onder meer aandacht voor de leadership academy, het verder opbouwen van het concept mentoring en het toekennen van scholarships.
Aanname motie
Het netwerken resulteerde in het aannemen van een belangrijke motie die werd ingediend op de GM. De laatste jaren is sprake van nogal wat financiële middelen die, vanwege Corona, niet zijn uitgegeven. Deze bedragen worden doorgaans door de immediate past president, de president en de inkomend president geëtiketteerd voor toekomstige uitgaven. Als je kijkt naar de cijfers dan blijken er inmiddels heel veel spaarpotjes met verschillende etiketten te zijn. Dat lijkt op budgetteren, terwijl we van mening zijn dat er eerst een plan moet zijn en dan een budget. De motie die is aangenomen betreft het uitstellen van het verdelen van het overschot over 2020/2021. De Federatie is uitgenodigd om met plannen te komen. Wordt vervolgd dus.
Best Practice Awards
Een wervelend programmapunt was zeker de uitreiking van de Best Practice Awards. We zijn apetrots op de prijs die club Almere heeft binnengehaald in de categorie Education.
Bijzonder vond ik zelf de Best Practice Award voor SI Koeweit. In de Orange the World campagne hebben zij de focus gelegd op hoe mannen de vrouwen terzijde kunnen staan; het thema: “I stand with her”. Mannen werd gevraagd filmpjes in te sturen waarin ze aangeven hoe ze de vrouwen kunnen helpen. Dit onderdeel werd afgesloten met een staande ovatie.
Soroptimist International
SI zaken zijn ook aangestipt, zoals:
- Het oprichten van een SI foundation om op lange termijn projecten te kunnen blijven steunen.
- Global voice: samenwerking met veel internationale organisaties, de vertegenwoordiging bij de VN en in het bijzonder bij de CSW (Commission on the Status of Women).
Persoonlijke noot
Verbinden is voor mij een belangrijk aspect. Dit draag ik dan ook met verve uit. Persoonlijke contacten opbouwen is de sleutel tot succes. Mijn deelname aan de Interunie in Bergamo en in de Task Force Women in War Zones zorgden voor een mooie basis in Kortrijk om verder uit te wisselen en te verbinden. Met name tussen de landen van de Interunie en de Scandinavische landen is een mooie brug geslagen.
Alleen de gouverneurs hebben spreek- en stemrecht bij een GM. Alle anderen zijn silent observer. Ook ik. Gesteund door een goede voorbereiding en door tussen de bedrijven door vooral met elkaar te praten en appen, konden we blijvend goed netwerken. Samen sterk! Het is hartverwarmend om te zien dat de bijeenkomst zo vele verbindingen tot stand bracht waarmee we gezamenlijk kunnen werken aan het verbeteren van de positie van vrouwen in welke situatie dan ook.
Mijn goal is een steentje bij te dragen om te komen van ‘a single voice’ naar ‘One Voice’.
Twee bijzondere aspecten
Wat tijdens de GM vooral indruk op me maakte, was het verhaal van de gevluchte president van SI Kiev. Een jonge vrouw met twee jonge kinderen. Ze is onder de vleugels van SI Zwitserland gebracht.
En dan het moment waarop SI Polen en SI Roemenië opstaan om iedereen te bedanken voor de enorme support die gegeven wordt. Ontroerd én tegelijkertijd trots op onze organisatie. Ongelooflijk wat we allemaal doen. Ik ben lid van de Task Force Women in War Zones en hoop dat hier binnenkort meer informatie over wordt gedeeld door de SIE-president.
Beschikbare informatie
Voor nadere informatie kun je op de SIE website inloggen. Onder het kopje downloads tref je alle presentaties aan.
Verder is een compilatie beschikbaar van de Best Practice Awards. Kijk hier voor nog meer inspiratie. Een aanrader, dit kan je club aan nieuwe ideeën helpen. Veel van deze best practices zijn gewoon beschikbaar om er mee aan de gang te gaan.
Namens de vanuit de Unie van Soroptimistclubs aanwezige gouverneurs,
Nienke Feenstra, Judica van Riessen, Marianne Wehmeijer en Marianne Smits