10 december: de campagnelichten doofden, maar wij gaan door

15-12-2020

10 december: de campagnelichten doofden, maar wij gaan door.

Orange the World 2020 was een groot succes. Van 25 november t/m 10 december was er volop actie voor “Stop geweld tegen vrouwen”.Covid beperkingen hebben de clubs er niet van weerhouden een geweldige Orange the World campagne te voeren! Met of zonder lokale overheden, er werd veel creativiteit aan de dag gelegd  en landelijk en regionaal samengewerkt om onze boodschap “Stop geweld tegen vrouwen”  en “Iedere vrouw moeten elke vorm van geweld kunnen melden, altijd en overal”, met kracht uit te dragen.
Het aantal gemeenten dat dit jaar mee deed met de Orange the World campagne was met zo’n 230 opnieuw groter dan vorig jaar. Ook musea, kerken, winkels en bedrijven lieten zien achter onze boodschap te staan. Waar het niet met oranje verlichting kon, wapperde de vlag. Een aantal clubs zorgde dat markante beelden getooid werden met een oranje sjaal of zorgden voor de plaatsing van banners.
“Help Melden” en het telefoonnummer van Veilig Thuis werd op stoepen gekrijt en via posters, flyers en visitekaartjes verspreid. In online lezingen en panels werd het thema belicht en clubs zorgden voor exposure via krantenberichten, radiospotjes, tv en sociale media. Actieproducten als mondkapjes, chocoladerepen, kaarsen en sjaals waren een groot succes. Fantastisch hoe sommige clubs in staat bleken de hele periode dagelijks met activiteiten in te vullen en spetterend af te sluiten, life en digitaal!
Tijdens de 16daagse is een motie in de kamer aangenomen die de regering oproept om een actieplan te ontwikkelen om vrouwen en meisjes tegen seksueel en partnergeweld te beschermen. Een begin, maar onze petitie, die inmiddels bijna 5000 keer is getekend  (dat moeten er nog meer worden!) en over melden van alle vormen van geweld en gepaste hulp gaat, komt daar begin volgend jaar nog achteraan. Zet je  vrienden en kennissen dus nog eens op het spoor om de petitie te tekenen!

Fijn om terug te kunnen kijken op een succesvolle campagne. Maar er zijn vast verbeterpunten. Wat ging er goed en wat kan beter? Mail je opmerkingen en suggesties naar de programma coördinator  zodat ze meegenomen kunnen worden in de voorbereidingen voor 2021.

Ineke Mastenbroek Programma coördinator blikt terug op een zeer  geslaagde Orange the World campagne. Trots op de impact die we door  samenwerken hebben neergezet. Geniet mee!

Het oranje licht doofde uit maar niet in mijn hart…
De campagne is afgesloten maar niet bij mij…..
Ik ga door voor de vrouwen die hun heftige verhalen aan mij vertelden, zij die nog pijn lijden…
(tekst van een Soroptimist)

Bekijk hier hoe Nederland oranje kleurde

Bekijk hier een aantal activiteiten gedurende de 16 dagen van actie.

Delen op social-media: