Geuzenpenning voor Laila Haidari

21-03-2024

Geuzenpenning voor Laila Haidari

Door: Angeline Waltman, lid club Beneden Maas

  De uitreiking van de Geuzenpenning is een jaarlijks evenement in Vlaardingen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen en organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor hun strijd voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie.  Tijdens de indrukwekkende bijeenkomst op 13 maart reikte Prinses Margriet de penning uit aan de Afghaanse activiste Laila Haidari. Haar acties sluiten naadloos aan bij de missie van het Soroptimisme. Clubleden van Beneden Maas en Marga Akkerman, hoofdredacteur van De Soroptimist, waren hierbij aanwezig.

  Lees hier meer over deze indrukwekkende vrouw en de uitreiking.

  Journalist Thomas Erdbrink, ook aanwezig, heeft Haidari in 2023 geïnterviewd, zie Onze man bij de Taliban | NPO Start

  In de zaal zaten ook veel scholieren. Een 11-jarig meisje vatte haar indruk als volgt samen: “Zelf risico nemen om een ander te kunnen helpen.”

  Bekijk hier de aandacht die het Jeugdjournaal aan het onderwerp besteedde.  

  Het verhaal achter de Geuzenpenning
  De Geuzenpenning is een Nederlandse onderscheiding die sinds 1987 elk jaar in Vlaardingen wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet in hun strijd voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie.

  De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De stichting ontleent haar naam aan de geuzen, die in de 16e eeuw tegen de Spaanse overheersing over de Nederlanden vochten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de verzetsgroep ‘De Geuzen’ actief in de omgeving van Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam. Vijftien van hen werden op 13 maart 1941 door de Duitsers op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd, samen met drie leiders van de Amsterdamse Februaristaking. Na de oorlog richtten overgebleven leden van de verzetsgroep de stichting op om de naam van hun kameraden en de geuzenidealen levend te houden, om de democratie in Nederland te bevorderen en in stand te houden en om de alertheid wereldwijd te vergroten op alle vormen van dictatuur, discriminatie en racisme.

  Delen op social-media: